Három négyfordulatosról álmodik

Brian Joubert tavaly a mű-korcsolya-Eb legnagyobb meglepetését szolgáltatta azzal, hogy legyőzte Jevgenyij Pluscsenkót. Bár az orosz klasszis Torinóban visszaszerezte címét, a fiatal francia megmutatta, tavalyi bravúrja nem volt véletlen, s mindössze három ponttal maradt el nagy riválisától.

Aranyat ért számára a torinói ezüstČTK-felvételEz a szezon az ön számára a változások idénye. Új pontozás, módosítások a kűrjében, új ruha és a legvégén edzőcsere.

Maga az idény is egyfajta átmenet az olimpiai szezonba. Az új pontozási rendszer nagyon bonyolult, sokat kellett dolgoznom, hogy magasabb pontokat kapjak. Megváltoztattam a kűrruhámat, mert a régi nagyon rossz volt, s módosítottam a zenén is. Mindezt azért, hogy még jobb legyek.

S mi volt a gondja az edzőjével, Laurent Depouilly-lal?

Éreztem, hogy nem akar velem tovább dolgozni. Lehet, hogy ez túl nagy feladat volt a számára. Sokszor ment szabadságra, s ha nem sikerült egy versenyem, nem állt ki mellettem. A GP-döntő után gyakorlatilag edző nélkül maradtam, így a francia szövetség tíz nappal az Eb előtt felbontotta a szerződést Laurent-nal.

Első edzőjével, Veronique Guyonnal egy időben nem is köszöntek egymásnak. Hogyan találkoztak újra?

Hát igen, másfél éven át fagyos volt a levegő közöttünk, nem is beszéltünk. De az első közös edzés nagyon laza volt, jól éreztük magunkat, aminek szívből örülök.

Guyon azonban nem biztathatta személyesen Torinóban.

Veronique fiatal tehetségeket is edz, s a francia junior bajnokság időpontja egybeesett a kontinensviadal idejével. Ezért csak a rövidprogramot látta, a kűrre már nem tudott Torinóban maradni.

S nem jelentett problémát, hogy ismét egyedül kellett megbirkóznia a helyzettel?

Egyáltalán nem. Nagyon magabiztos voltam, s ez a legfontosabb.

Elvesztette Európa-bajnoki címét, de nem néz ki csalódottnak.

Nem is vagyok az! Számomra ez az ezüst aranyat ér, hisz sok nehézséggel kellett megbirkóznom az Eb előtt.

Úgy tűnik, ön az a fajta korcsolyázó, aki akkor teljesít a legjobban, amikor a legnagyobb szüksége van rá.

Ez így van. Tavaly is így történt, két remek versenyem volt: az Európa- és a világbajnokság. Számomra három verseny létezik: az Eb, a vb és az olimpia. Ez minden. A Grand Prix is nagy megmérettetés, de nem annyira fontos.

A GP-döntőben még negyven ponttal végzett Pluscsenko mögött, Torinóban azonban már csak három pont volt a különbség. Hogyan csinálta?

Én sem tudom. Sokat dolgoztam a forgásaimon és a lépéssorokon, s ha most megnézi a programjaimat, mindegyik kettes erősségi fokozatú. Tudom, hogy az új pontozási rendszerben megverhetem Pluscsenkót.

A kűr után azt mondta, ehhez már „csak” egy újabb négyfordulatos ugrást kell a programjába építenie. Melyikre gondolt?

Több négyfordulatost is gyakorolok. Tudom a salchowot, ugorhatok még egy toeloopot, s tökéletesíthetem a flipet vagy a lutzot.

Egyszer beszélt egy esetleges két négyfordulatosból álló kombinációról is... Még mindig gondolkozik rajta?

Azt hiszem, meg tudnám csinálni. Már próbálgattam, és egész jól ment.

Alekszej Jagugyin egyszer azt mondta, hogy a négyfordulatos közben olyan sok ideig van a levegőben, hogy rengeteg dolog jut az eszébe. Ön is így van ezzel?

Én nem gondolkozom! A négyfordulatos olyan, mintha repülnék, fantasztikus élmény.

A nyarat az amerikai Simsburyben töltötte, ahol Jagugyin foglalkozott önnel.

Nem volt könnyű, mert nagyon sokat dolgoztunk: ugrások, forgások, korcsolyázás... Néha reggel, délután és este is edzettem. De ha a legjobb akarok lenni, ez az egyetlen út.

A szezon elején sok kritika érte, hogy a programjai túlságosan „jagugyinosak”.

Hallottam a bírálatokról, viszont itt Torinóban már senki sem mondta. Ennek örülök, mert nem akarok ugyanolyan lenni, megvan a saját stílusom. Másrészt viszont Alekszej kiváló korcsolyázó, úgyhogy büszke is vagyok, ha hozzá hasonlítanak.

Milyen a viszonya Pluscsenkóval?

Elismerem őt, de nem beszélünk egymással. Nem tudom, miért. Úgy gondolom, nagy gondot jelentek a számára, és nekem ez csak jó!

Idén Vangelis A paradicsom meghódítása című zenéjére korcsolyázik. Mi jelenti önnek a paradicsomot?

Az olimpiai bajnoki cím, és hogy olyan programot futok, amilyenre senki más nem képes. Három különböző négyfordulatossal... Nem tudom, sikerül-e, de megpróbálom.

Mit vár a márciusi moszkvai világbajnokságtól?

Világbajnok akarok lenni, ezért mindent megteszek majd a győzelemért. Nehéz lesz, mert hazai pályán kell megvernem az oroszokat.

Mi szükséges ahhoz, hogy ez sikerüljön?

Magasabb második pontszám és még egy négyfordulatos. Úgy érzem, Jevgenyij jó korcsolyázó, de nem vagyok benne biztos, hogy képes két négyfordulatost is ugrani.

Szemmel láthatólag sokkal jobban tudja kezelni a feszültséget, mint ellenfele.

Mindkettőnkön nagy a nyomás. De én kiskoromtól fogva szerettem a versenyt, szerettem az izgalmat. Néha nem egyszerű ezzel megbirkózni, de például Torinóban nagyon bíztam magamban. Bár a bemelegítés során nem ugrottam meg a négyfordulatost, tudtam, hogy a kűrben hibátlanul meglesz.

Szokott a korcsolyázásról álmodni?

Igen, például, hogy három négyfordulatosat ugrok, vagy sikerül a két négyfordulatosból álló kombináció. Szép álom, de egyelőre csak álom.

Mikor válik valóra?

Nem tudom...

Talán jövőre éppen itt az olimpián?

Miért ne?!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?