Szoboszlai újra megvillant - a magyarok győzelme még sokat érhet (HELYSZÍNI FOTÓK)

Szoboszlai

A magyar labdarúgó-válogatott 2:0-ra győzött Bosznia-Hercegovinában, így már szinte biztos, hogy nem végez az utolsó helyen csoportjában a Nemzetek Ligájában.

Golyó szaggatta falak az útmenti házakon, benzinkút minden kétszáz méteren és út mellett vizelő magyar szurkolók – a meccs napján megérkeztünk Bosznia-Hercegovinába, egy Nyugat-Európa felé kacsingató, de hamisítatlan balkáni hangulatú birodalomba.

Zenica egy hetvenezres iparváros az ország kellős közepén, kopottas, felújításra váró stadionnal, cserébe viszont kiváló minőségű gyepszőnyeggel. Ez a bosnyák válogatott állandó otthona, az ország második legnagyobb kapacitású, de egyetlen UEFA 4. kategóriás minősítésű stadionja.

Szeptemberben 0:0-s döntetlent játszottak a felek a Puskás Arénában, azon a mérkőzésen a magyarok komolyabb helyzethez sem engedték az egyébként jól hangzó Dzeko–Demirovic támadópárost. Utóbbi hiába kezdte gólerősen a szezont Stuttgartban, pénteken Németország ellen az utolsó pillanatokban kapott sárga lapot, így a magyar csapat ellen eltiltás miatt nem léphetett páyára.

Marco Rossi egyetlen helyen változtatott a hollandok elleni kezdőcsapaton, azt is kényszerűségből: a megsérült Dárdai helyett Botka kapott lehetőséget, de mivel pénteken mindketten egy félidőt játszva hasonlóan jól oldották meg feladataikat, ez nem adott okot különösebb aggodalomra.

A zenicai stadionban nem túl praktikus módon egymás mellé került a vendégszektor és a hazai kemény mag, mindössze néhány sornyi ütközőzónával. „Az árvízkárosultak nyugodjanak békében” – a magyar szurkolók bosnyák nyelven emlékeztek meg a pár héttel ezelőtti súlyos árvíz halálos áldozatairól, amiért nagy tapsot kaptak a hazaiaktól.

Bátran bekezdtek a bosnyákok, Gazibegovic éles szögből keresztbe lőtt a magyar kapu előtt. Az aktív hazaiak nayjából annyit birtokolták a labdát az első tíz percben, mint a Puskás Arénában összesen, de szerencsére a 10. percben Varga Barnabás lövésével életjelet adtak a magyarok is, majd nem sokkal később egy szöglet után egy blokkolt és egy pontatlan lövés is összejött Szoboszlaiéknak – a bosnyákok egy kapufa mellé guruló ziccerrel válaszoltak.

A balkániak voltak a kezdeményezőbbek, de a vendégcsapat is könnyen helyzetbe tudott kerülni, a 22. percben például Vasilj kapus az utolsó pillanatban tisztázott Sallai elől.

A 25. percben bekövetkezett az, amit már egy ideje sejteni lehetett: leeresztett a hazai lufi, a bosnyák játékosok egyre kevésbé tudták tartani a meccs elején diktált erős tempójukat. Szoboszlai az égbe lőtt egy ígéretes szabadrúgást, majd Sallai centikkel bombázott mellé egy ellentámadást. Fél perc múlva jött a következő ellentámadás, és azzal a mérkőzés első gólja: Nagy Zsolt tökéletesen érezte, mikor kell szöktetni Szoboszlait, aki szorongatott helyzetben, utolsó erejével, laposan lőtte el a labdát Katic mellett – 0:1. A szünet előtt még akadt egy hazai lehetőség, Dzeko kihasználta Orbán megcsúszását és kapura bikázott, de centikkel célt tévesztett. 

A második félidőben még fel sem ocsúdtak a hazaiak, amikor Nagy Zsolt harciasságával tizenegyest harcolt ki Magyarországnak, Szoboszlai pedig higgadtan értékesítette azt. 0:2-nél a hazaiak alaposan belehúztak, Dzeko fejesét bravúrral védte ki Dibusz. A kritikus percek átveszelése után Rossi legénysége magabiztosan tartotta előnyét. A bosnyákok lelkesek és harcosak voltak, de a magyar védelem stabilan állt a lábán - az utolsó percekkel a debütáló Szűcs Kornéllal a soraiban is.

Ezzel gyakorlatilag eldőlt a kieső kérdése. A magyarok előnye 4 pontra nőtt a bosnyákokkal szemben, és mivel az egymás elleni meccsek eredménye dönt, a balkániaknak csak akkor maradna esélyük a 3. helyre, ha novemberben Németországot és Hollandiát is legyőznék.

A magyarok az esetleges 3. hellyel még nem biztos bentmaradók: az átszervezés miatt az A divíziók harmadik helyezettjei osztályozót játszanak a B divíziós csoportmásodikokkal.

Galéria
Jegyzőkönyv

Bosznia-Hercegovina–Magyarország 0:2 (0:1)

Gólszerzők: Szoboszlai (39., 50., a másodikat 11-esből)

Játékvezető: Taylor, 11500 néző

Sárga lap: Katic, Kolasinac

BOSZNIA-HERCEGOVINA: Vasilj–Gazibegovic (46. Omerovic), Katic, Bicakcic, Kolasinac–Bajraktarevic, Tahirovic (79. Basic), Gigovic (65. Huseinbasic), Burnic (65. Tabakovic)–Dzeko, Hajradinovic (79. Saric)

MAGYARORSZÁG: Dibusz–Botka, Orbán, Fiola–Bolla (68. Gera), Nikitscher, Schäfer (86. Nagy Á.), Nagy Zs. (86. Szűcs)–Szoboszlai, Varga (77. Ádám), Sallai (68. Gazdag)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?