Griezmann eldöntötte

Megtörték a német átkot a franciák: a francia futballválogatott 58 év után győzte le tétmeccsen Németországot, és az elődöntőben elért 2:0-s sikernek köszönhetően bejutott az Eb-döntőbe.A németek az első félidőben fölényben futballoztak, a labdabirtoklás 64% volt a javukra, és tizenegyszer próbálkoz

Megtörték a német átkot a franciák: a francia futballválogatott 58 év után győzte le tétmeccsen Németországot, és az elődöntőben elért 2:0-s sikernek köszönhetően bejutott az Eb-döntőbe.

A németek az első félidőben fölényben futballoztak, a labdabirtoklás 64% volt a javukra, és tizenegyszer próbálkoztak lövéssel, ám közvetlenül a szünet előtt a franciák szereztek vezetést, miután Rizzoli játékvezető lefújta Bastian Schweinsteiger kezezését a tizenhatoson belül. A németek csapatkapitánya – ez volt a 38. meccse nagy tornán, amivel csúcstartó – valóban kézzel ért a labdához, de többek szerint Rizzoli túl szigorú volt, mert Schweinsteigert lökték a fejpárbaj során. Michael Ballack, a németek egykori klasszisa szerint azonban a német középpályás hibázott, túl későn reagált a szögletre, s így már csak kézzel tudott korrigálni.

A büntetőt Antoine Griezmann lőtte, és be is vágta – Neuer a másik irányba vetődött. A francia támadó a BL-döntőben tizenegyest hibázott, most azonban magabiztosan berúgta. „Nagyon akartam újra tizenegyest rúgni egy fontos meccsen. Boldog vagyok, hogy elvállaltam, és hogy berúgtam” – nyilatkozta a 25 éves Griezmann, akit most egész Franciaország ünnepel.

Griezmann azonban már hozzászokott ahhoz is, ha nem bíznak benne, gyerekkorában a francia futballakadémiák sorra elutasították, mert túl törékeny alkatúnak találták. Az elzászi német apától és portugál anyától származó Griezmann végül a Real Sociedad San Sebastiánban talált új otthonra, napközben a határ francia oldalán járt iskolába, délután pedig várt rá az edzés. 2009-ben mutatkozott be a Real Sociedad felnőtt csapatában, s két éve az Atlético Madrid játékosa. Kisfiús bája máig megmaradt, bár a gólörömeivel egy kemény rappert, a kanadai Drake-et idézi a Hotline Bling című videoklipből.

A németek elleni elődöntőben kétszer is bemutathatta a lassan védjegyévé váló mozdulatot, a második félidőben ugyanis a lendületben lévő franciák növelték előnyüket. Griezmann kihasználta a német védelemben támadt zavart Neuer egyik nem túl szerencsés kifutása után, és egy leheletfinom érintéssel, a német kapus lába között a hálóba lőtt. „Vártam, hogy hibázik-e a kapus, és a labda éppen a lábamhoz esett” – írta le a második gólját Griezmann. Ezzel már hat találatnál jár az Eb-n, ennél többet egy kontinensviadalon csak honfitársa, Michel Platini ért el, aki az 1984-es tornán kilencszer volt eredményes.

Hogy beérje a nagy elődöt, ahhoz Griezmann-nak a portugálok elleni fináléban mesterhármast kellene elérnie. „Hosszú utat kell még megtennem, hogy Platini nyomába érjek – nyilatkozta szerényen a futballista. – Egy napon talán sikerül. Most azonban a földön kell maradnunk, mert még vár ránk egy meccs.”

Platini 34 éve Európa-bajnoki címig vezette a franciákat. Ha Griezmann-nak is sikerül, senki sem fogja felróni neki azt sem, ha nem jut el a kilenc gólig. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?