Egyszerűen fényes csillag vagyok

Vége az elkényelmesedett madridi futballmilliomosok nyugalmas életének. December 30-tól a brazil Vanderlei Luxemburgo a „fehér balett” trénere. És már másnap kemény edzést tartott, úgyhogy Beckham (lekéste a délelőtti gyakorlást, este pótolta – egyedül) és társai izomlázzal mehettek szilveszterezni...

Vanderlei Luxemburgo (jobbra) Reuters-felvétel „Ennek a kollektívának négy alapvető dologra van szüksége: fegyelemre, összetartásra, kemény munkára és profizmusra” – mennydörgött Luxemburgo. Forradalmasította hát a klubéletet. Például azzal, hogy a reggeli edzés után a keret tagjai együtt ebédelnek, majd a klub főhadiszállásán maradnak egészen a délutáni gyakorlás végéig. José Antonia Camacho, a csapat korábbi edzője hasonló rezsimet akart bevezetni, de a klubvezetők visszautasították. Mostanság azonban a Realnak nincs más választása. Luxemburgo jövetele előtt ugyanis a híres klub csak a táblázat 5. helyén állt, 13 ponttal lemaradva a gyűlölt listavezető Barcelonától, s az utolsó pillanatban jutott be a BL-nyolcaddöntőbe.

Luxemburgo a múlt hét szerdáján esett át a tűzkeresztségen. Nem akármilyen bemutatkozás volt! Védencei a korábban bombariadó miatt félbeszakadt mérkőzést (1:1) pótolták a San Sebastian ellen. Hét perc erejéig! „A felkészülés során mindent megtettem, ami a győzelemhez kellett. Tudtam, hogy nyerünk” – mondta nagyképűséggel határos önérzettel a brazil. Nyertek is 2:1-re, aztán vasárnap 3:0-ra az Atletico elleni rangadón...

Bizony, a szigorú edző egyik fő jellemvonása az önérzet. „Egyszerűen fényes csillag vagyok – jelentette ki azok után, hogy tavaly bajnokságot nyert a Santosszal. – Példakép vagyok, aki inspirálja a fiatal edzőket, hívnak maguk közé, kíváncsiak a módszereimre és a véleményemre” – mesélte az elegánsan öltözködő, karizmatikus szakvezető.

Amikor 1997-ben távozott a Santostól, a szurkolók pénzérmékkel dobálták meg, árulónak nevezték. „ĺgy juttatták kifejezésre, hogy mennyire szeretnek – fordította maga javára az incidenst. – Szeretetből tették...”

Persze, Luxemburgo nem csak a sikereket vonzza. Amikor a brazil válogatottat irányította (1998-2000) „minden idők legutálatosabb edzője” címkét ragasztották rá. Végzetes volt számára az olimpiai csapat Kameruntól elszenvedett veresége a sydneyi játékokon. Menesztették. Adó-visszaigénylései miatt is akadtak nyugtalan éjszakái. Korábban hamisan tüntette fel születési adatait, hogy szerepelhessen a 20 éven aluli brazil válogatottban...

Önérzete mellett csak a győzelem utáni vágya nagyobb. „Mindent meg akarok nyerni. ĺgérem, hogy ez a stadion nagy győzelmek színhelye lesz”– mutatott a San Barnabeura.

„Figyelemre méltó az akaratereje” – mondta róla híres honfitársa, Carlos Alberto Parreira, a selecao mostani trénere. Vanderlei Luxemburgo figyelemre méltó akaraterejéről manapság meggyőződhetnek a világ legjobb futballistái is. Mozgalmas napok várnak rájuk.

SIKERLISTA

Vanderlei Luxemburgo (52) klubedzőként ötször nyert bajnokságot négy csapattal: Palmerais (1993 és 1994), Corinthians (1998), Cruzeiro (2003), Santos (2004). Szövetségi kapitányként 1998-2000 között irányította a brazil válogatottat, 1999-ben megnyerte vele a Copa Americát. (ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?