Egy új Tóth Ivett kezd kibontakozni a jégen

<p>A&nbsp;10. helyen végzett az Ondrej Nepela Emlékversenyen Tóth Ivett. A&nbsp;magyar műkorcsolyázó a&nbsp;rövidprogram után hetedik volt, a&nbsp;kűrben 11. lett. Az ugrásai nem mindig sikerültek, a második pontszáma azonban rendkívül biztató. A 17 éves versenyzőt a nyári felkészülésről és terveiről is kérdeztük.&nbsp;</p>

Hogyan értékeli a szereplését a Nepela-versenyen?

Ez volt az idény első versenye, és van még min javítani, mert elég sok ugrásomat elrontottam. Annak viszont nagyon örülök, hogy a rontások után is meg tudtam csinálni több triplát, illetve tripla-dupla ugrást. Szépen építjük majd a formát a szezon fontos versenyei felé haladva.

A programjai tetszettek a bíróknak, mert a komponensekre nagyon jó pontszámokat kapott, a rövidben 25,08-at, a kűrben 50,64-et. Ezek magasabbak, mint a tavalyi Eb-n kapott második pontszámai.

Idén új koreográfussal kezdtem dolgozni, a francia Benoit Richaud-val. Nagyon tetszik mind a két program, úgy érzem, a zenék is teljesen illenek hozzám. Nagyon örültem ezeknek a komponenspontszámoknak, hiszen ebben is akartam fejlődni. Ha az ugrásokat összerakom fejben, akkor ez a program a nagy versenyekre tényleg nagyon jó lesz.

Pozsonyban az ugrások viszont még nem mentek jól. Mi lehetett a gond?

Mentálisan még össze kell állniuk a dolgoknak. Ez volt a szezon első versenye, de innen tudunk építkezni.

A rövidprogramban Michael Jackson-válogatásra korcsolyázik, ez kinek az ötlete volt?

Ez egy tavalyi gálaprogramom volt, és az edzőm javasolta, hogy ezt hozzuk vissza. A lépéssor zenéje, a Smooth Criminal viszont nem volt benne a gálaprogramban, ezt a koreográfus ajánlotta, ő is csinálta meg a lépéssort. A kűrzenét, a Beatles Eleanor Rigby című számát, Joshua Bell előadásában, szintén közösen választottuk ki.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"249378","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Miben mutatkozik meg a leginkább, hogy új koreográfussal dolgozik?

Az interpretációban a bírók és a közönség felé, abban, hogyan tudom kifejezni a zenét. Azt hiszem, hogy már előre tudtam lépni, és még fogok is fejlődni. Korábban szinte nem is adtam elő, csak a program technikai részére figyeltem, az összekötő részekre, a zenére való mozdulatokra nem annyira.

Mit gondol, ahhoz, hogy az előadásmódja fejlődjön, meg kellett érni, vagy ez főleg az új koreográfusnak köszönhető?

Úgy érzem, meg is értem a feladatra, hogy egy külföldi koreográfussal dolgozzak együtt, nagyon jól ki is jöttünk. Megtaláltam benne azt a fajta stílust, ami igazán én vagyok, és amit szeretnék kifelé is mutatni. Szerintem szuper lesz.

Hogyan zajlott a nyári felkészülése?

A klubommal, a Sebestyén KSE-vel voltam két külföldi edzőtáborban, Ausztriában és Oroszországban. Ez utóbbi helyen Alekszej Urmanovval dolgoztunk együtt másfél-két hetet.

Mire koncentráltak főleg a felkészülés során?

Oroszországban inkább a technikára, az újfajta tripla-tripla ugrásokra figyeltünk, hogy ezeket bele tudjuk rakni a programba. Most ezt össze kell építeni a koreográfiával, hogy ez az „új én” és a technika összhangba kerüljön.

Milyen ez az „új én”?

Olyan, amit nagyon tudok élvezni. Nem erőltetett mozdulatokkal van tele a program, hanem úgy raktuk össze a programot, hogy mindent a magaménak érzek, és szívesen csinálom.

Ez az új Ivett egy vagány csaj?

Mindenféleképpen. Úgy érzem, most kezd kibontakozni a jégen is, milyen vagyok igazából.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"249379","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Mely versenyekre készül még?

Készülünk a nizzai, a rigai és a tallinni Challenger-versenyekre, ez utóbbi válogató lesz az Eb-re.

Van számszerű célkitűzése, hogy mit szeretne elérni ebben a szezonban? Akár pontszámban, akár helyezésben?

Az Európa-bajnokságon nagyon szeretnék az első 10–15-ben lenni, és hozni azt, aki én vagyok, interpretációban és technikai tudásban is.

A világbajnokságon már olimpiai kvótákat is osztanak, ez is ott van már a fejében?

Helsinkiben már lehet kvalifikálni az olimpiára, de lesz még jövő ősszel is egy kvalifikációs verseny. Az a fő cél, hogy Pjongcsangba kijussunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?