Dwaine Chambers is fennakadt!

London, . Az új, tetrahidrogesztrinon (THG) nevű doppingszer nyomaira bukkantak a britek klasszis atlétája, Dwaine Chambers szervezetében – írta szerdai számában a Guardian című lap.

London, . Az új, tetrahidrogesztrinon (THG) nevű doppingszer nyomaira bukkantak a britek klasszis atlétája, Dwaine Chambers szervezetében – írta szerdai számában a Guardian című lap. Az újság úgy értesült, hogy a 100 méteres síkfutás Európa-bajnokát és edzéstársait egy bejelentés nyomán ellenőrizték versenyen kívül, még augusztus elsején a németországi Saarbrückenben.

A mintákat ezután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által akkreditált Los Angeles-i laboratóriumban analizálták, s az A-próba kimutatta a THG használatát. Chambersnek jogában áll kérni a B-teszt elvégzését is. Amennyiben bűnösnek találják, akkor kétéves eltiltásra számíthat, és távol kell maradnia az athéni olimpiától. Ráadásul a brit 4x100 méteres váltót megfoszthatják az augusztusi, párizsi világbajnokságon szerzett ezüstérmétől. Chambers ukrán edzője, a 71 éves Remi Korcsemnyij rágalomnak tartja a cikket. Mint mondta, az atléta soha sem használt tiltott szert.

A tetrahidrogesztrinonnal kapcsolatos visszaélések a múlt héten rázták meg a sportvilágot. Kiderült, hogy egy mesterséges szteroidról van szó, amelynek hatása több hónapig tart, azonban csak legfeljebb egy hétig kimutatható. A THG megjelenéséről egy névtelenséget kérő edző révén szerzett tudomást a NOB és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), és így nyílt lehetőség gyorsan kifejleszteni a kimutatását célzó módszert. A Nemzetközi Atlétika Szövetség (IAAF) szeretné elérni, hogy a párizsi vb-n vett valamennyi mintát újból elemezzék, de most már speciálisan a THG-ra összpontosítva.

A San Franciscó-i szövetségi ügyészség decemberben több olyan világhírű sportolót is kihallgat, akik kapcsolatban állnak azzal a táplálék-kiegészítőket gyártó kaliforniai laboratóriummal, amely a gyanú szerint kifejlesztette a THG nevű új doppingszert. Kapott idézést – többek között – Kelli White, a párizsi atlétikai világbajnokságon 100 és 200 méteren diadalmaskodó sprinter, Kevin Toth vb-negyedik amerikai súlylökő, valamint két baseballos sztár, Jason Giambi (New York Yankees) és Barry Bonds (San Francisco Giants). Utóbbi meghallgatásával kezdődik december 4-én a tárgyalás-sorozatot.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége figyelmeztetett: a tetrahidrogesztrinon mellett több esetben a modafinilt is használják a sportolók. E serkentőszer fogyasztása miatt akadt fenn az augusztusi párizsi vb-n Kelli White. Az amerikai futót valószínűleg megfosztják aranyérmeitől, erről az Egyesült Államok sportági szövetségének kell döntenie egy hónapon belül a nemzetközi szövetség határozata nyomán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?