Dušan Galis lemondott

Pozsony. Mielőtt készpénznek venné az olvasó a főcímet, pontosítunk: Dušan Galis, a Petržalka szuperligás labdarúgócsapatának a trénere a vasárnapi vereség után csak felajánlotta lemondását, de a klubtulajdonos még nem döntött a sorsáról (lapzártáig senkit sem tudtunk elérni a Ligetben).

A ligeti Desiatnik (balról) és Štrba párharca a Petržalka—Púchov (0:3) szuperligás mérkőzésenTASR-felvétel Szó se róla, feszült a légkör a Ligetben. Nem csoda. A közvélemény és a szakemberek szinte közfelkiáltással már a tavaszi idény megkezdése előtt bajnokká avatták az együttest, mondván, nagyszerűen futballozik, jó edzője van, kiváló játékosokból áll a keret, tehetős a klub. Minő tévedés. Az utóbbit kivéve. De ahogy mondani szokták, a pénz nem minden.

A csapat ötödik hazai meccsén sem tudott nyerni, kétszer kikapott, háromszor döntetlenezett, idegenbeni mérlege: győzelem, vereség, döntetlen. Most már csak nagyon nehezen lehet kihagyott helyzetekkel, a játékosok hozzáállásával magyarázni a sorozatot, ahogy azt korábban mindig tette a távozni készülő edző. No meg állandóan azt hangsúlyozta, úgy kell futballozni, hogy fájjon a játék. Hát fájt is. Az ellenfélnek. De azok legalább játszották a labdarúgást. A tréner csak a Púchovtól elszenvedett vasárnapi vereség után említette először (!), hogy csapata futballozása nem volt kellő minőségi szinten. És itt vagyunk a dolgok lényegénél.

Korábban többször szóvá tettük, a rohanós, rámenős, agresszív, letámadásos labdarúgásnak csak ideig-óriág van foganatja, tartósabb sikerhez nem elegendő. Ez a felfogás szinte teljesen száműzte a ligetiek futballozásából a játékot, ami nélkül senki sem lehet huzamosabb ideig eredményes. Kicsikarhatók vele győzelmek is, de inkább a döntetlenekre jó: a Petržalka szuperligás összmérlegében 11 remi szerepel, a kassaiakkal együtt a legtöbb a mezőnyben.

Néhány játékos, ha nem is nyilvánosan, de megpendítette, stílust kellene váltania a csapatnak, másképp futballozni. De lehet-e a mostani kollektívát másként játszatni? Nehezen hisszük. Olyan labdarúgókból van összeválogatva, úgy van irányítva, hogy küzdje a futballt. Az utolsó leheletig rohanjon, rakkoljon, kegyelmet nem kérve és nem adva üzze-hajtsa ellenfelét. Igen ám, csakhogy ez a stílus, ahogy azt nem egyszer láttuk a Ligetben, küzdősporttá degradálja a labdarúgást, amely valahol mégiscsak játék. Az az érzésünk, hogy a Petržalka edzője ezt vasárnapig nem nagyon tudatosította, mindig az akarati tulajdonságokat dicsérte vagy hiányolta. A játékról kevés szót ejtett. Tegnapelőtt aztán mégiscsak megemlítette: igyekezet volt, úgynevezett minőségi játék nem.

Az edző valamire rájöhetett, azért ajánlotta fel lemondását...

MÉRLEG

A SZUPERLIGA 26. FORDULÓJÁNAK MÉRLEGE, hazaik–vendégek: 5-2-1-2-11:10 (eddig: 130-59-39-32-197:140. Nézők: 18 200 (eddig: 455 800). Sárga lap: 17, ebből 5 a vendégeknek (eddig: 492, ebből 265 a vendégeknek). Piros lap: 0 (eddig 33, ebből 17 a vendégeknek). Tizenegyesek: 2 (eddig: 49, ebből 28 a vendégek ellen).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?