Doppingtörvény lesz Oroszországban

Moszkva.

Moszkva. Oroszországban a büntetőtörvénykönyv szabályozza majd a doppingolás szankcionálását Vitalij Mutko sportminiszter bejelentése szerint.

A politikus elmondta: a kormány támogatja, hogy a teljesítményfokozó szerek használata a jövőben bűncselekménynek számítson az országban, így a jogszabályt hamarosan elfogadhatja az állami duma.

Bár további részleteket nem árult el, így a várható büntetési tételekről sem beszélt, az orosz hírügynökség jelentése szerint a pénzbüntetés felső határa hárommillió rubel (42 ezer euró), a szabadságvesztés maximuma pedig öt év lesz. „Létre kell hoznunk egy olyan doppingellenes rendszert, amelyben mindenki hisz, hogy ne térjen vissza Szocsi, Peking és London” – mondta Mutko.

Ismert, hogy a 2008-as pekingi olimpián adott minták újraelemzése után lebukott 31 sportoló közül 14 orosz. A másfél éve tartó orosz doppingbotrány során először az bizonyosodott be, hogy államilag irányított módon doppingolták az ország atlétáit. Ennek hatására az orosz doppinglabor engedélyét tavaly novemberben megvonta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség.

A nemzeti atlétikai szövetséget (VFLA) felfüggesztette a nemzetközi sportági szövetség (IAAF). Ez a határozat azt jelenti, hogy az orosz atléták semmilyen nemzetközi versenyen nem vehetnek részt, így jelen állás szerint a riói olimpiáról is lemaradnak. A tiltás feloldásáról vagy fenntartásáról június 17-én döntenek. Legutóbb a 2014-es szocsi téli olimpián végzett központi manipulálással vádolták meg az országot.

„Dollármilliárdokat fordítunk a sportra. Amikor ilyen hatalmas összegeket fektetünk be, nincs okunk rá, hogy elrejtsük a csalókat, azokat a sportolókat vagy edzőket, akik doppingszerek segítségével nyernek érmeket. Ez nem része a filozófiánknak és a politikánknak. Nem látok semmilyen komoly okot, amiért a sportolóink ne indulhatnának az olimpián. Hiszem, hogy a doppingolást minden esetben egyéni szinten kell büntetni” – közölte a sportminiszter.

Vitalij Mutko elmondta, azokat a sportolókat, akik doppingesetük ellenére lehetőséget kapnak a riói részvételre, legalább háromszor ellenőrzik majd az olimpiát megelőzően. Ezt „példátlan ellenőrzésnek” nevezte, és reményét fejezte ki, hogy az IAAF figyelembe veszi az erőfeszítéseket.

Mutko kizárta, hogy néhány orosz sportoló Brazíliában a NOB zászlaja alatt versenyezzen: „Ez jogilag lehetetlen. Ha Oroszország ott lesz az olimpián, akkor minden orosznak a saját hazája színeiben kell rajthoz állnia”. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?