Mi az oka annak, hogy valaki bal- vagy jobbkezes?

Mi az oka annak, hogy valaki bal- vagy jobbkezes?

A jobbkezesek teszik ki a teljes népesség 90 százalékát, ezzel szemben az emberek csupán 10 százaléka balkezes. A tudósok rájöttek, hogy ez pontosan miért van így.

A lakosság többsége a jobb kezét használja elsődlegesen, ám 10%-uknál a bal kéz dominál. Az ultrahangnak köszönhetően a tudósok felfedezték, hogy már az anyaméhben meg tudják becsülni a jobb- vagy balkezességre való hajlamot.

Clyde Francks, a hollandiai Max Planck Pszicholingvisztikai Intézet tudósa szerint „az emberi genomban kódolva van egyfajta erős tendencia a jobbkezességre, de ez nem teljesen adott".

A tudósok szerint a „döntés” arról, hogy melyik kéz lesz dominánsabb, meglehetősen véletlenszerűen, már a korai embrionális időszakban megtörténik. Azok az egyének, akik egy bizonyos gén ritka változatával rendelkeznek, jelentősen nagyobb valószínűséggel válnak balkezessé.

A tanulmány a ritka génváltozatok és a balkezesség közötti kapcsolatra épül, egyben rávilágít az emberi genetika és az agyfejlődés összetettségére.

„Körülbelül 350 ezer embert vizsgáltunk meg, és megkerestük ezeket a ritka génváltozatokat, amelyek összefüggésbe hozhatók a balkezességgel. Találtunk egy bizonyos gént, a TUBB4B-t, amelyben a ritka, zavaró génváltozatok gyakrabban fordulnak elő a balkezeseknél, mint a jobbkezeseknél” – magyarázta Clyde Francks.

„Ez arra utal, hogy a TUBB4B gén egy olyan fehérjét kódol, amely részt vesz az aszimmetrikus agyfejlődésben, vagyis abban, hogy az agy bal és jobb oldala kissé eltérően fejlődik” – részletezte.

A világon az emberek kevesebb mint egy százalékának van ilyen zavaró génváltozata, de a balkezeseknél 2,7-szer nagyobb valószínűséggel fordul elő, mint a jobbkezeseknél. Még ma is rengeteg olyan ember él, akinél szándékosan elnyomták a balkezes dominanciát. Ennek oka a gyermekkorban a család és az iskolarendszer által a gyermekekre ráerőltetett jobbkezesség.

(pluska)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?