Ki itt a bunkó?

eladó k

Mosolyogj többet, mondják neki a munkahelyén, miközben ő pont az a típus, akit folyamatosan azzal szembesítenek az ismerősök, hogy bunkó. Igen, így, minden mögöttes magyarázat nélkül, csak bunkó. Nem zárkózott, rosszkedvű, gondterhelt… 

Már kislányként sem volt előtte egy mosolygós női kép, anyukája folyamatosan panaszkodott, minden terhelte, senki sem adott eleget neki, és ez ki is ült az arcára. Híres volt a városban arról, hogy ő a legbunkóbb dolgozója az egyik hivatalnak. Ebben nőtt a lánya, ez volt a mintája. Érzi azonban: így nem tudják őt elfogadni az emberek, eleve hátrányból indul ismerkedéskor is. 

A húszas éveiben járó lány igyekszik megfelelni a főnök elvárásainak: jó, jó, mosolygok majd, persze, megy ez! De néhány hét után újabb panasz érkezik rá. „A kasszás túl bunkó” – jegyzi meg az egyik vásárló. Hát újra behívja a főnök: ne már, hogy nem lehet kicsit kedvesebbnek lenni, nem neki való ezek szerint ez a meló. „Mást kellene keresni” – mondja neki az újabb beszélgetéskor. A lány pedig még haladékot kér, de érzi, nagyon rájár a rúd, így gyakran nyitogatja az álláshirdető portálokat. Munkát keres, ahol minél kevesebbet kell emberekkel érintkezni. Tetszene neki valamilyen online tevékenység. Belegondol, vajon milyen feladatot végezne, csinálna szívesen, ami talán jobban illik a személyiségéhez. Talál is olyan állásajánlatot, bátorságot gyűjt, és elküldi az életrajzát, de nem kap megbeszélésre lehetőséget. Így ezt az egészet úgy értelmezi: ő nem elég jó, ő nem kell, kevés az álommelóhoz, vagy ha nem ő, akkor a végzettsége, de hát ez is ő. 

Tehát kapaszkodik a jelenlegi munkahelyhez, mert ez ugye a biztos, mégha nem is tökéletes. 

A következő időszakban fogcsikorgatva húzza a száját mosolyra a munkahelyén, legszívesebben viszont sírna, amikor olyanokat kell kiszolgálnia, akik ezt az igyekezetet semmibe veszik. Minden vendégre besúgóként tekint. „Na majd ő mit fog rólam írni, vajon ő fog rám panaszt tenni” – ezek a gondolatok cikáztak a fejében. Amikor erre gondolt, a gyomrában szúró fájdalmat érzett, igen, biztosan kirúgják majd, mert nem elég kedves, és százszor lejátszott monológ indul útjára benne: hát milyen ember az olyan, aki még elég rokonszenvesnek sem tudja eladni magát? 

Kételkedni kezdett mindenben, amit tett. Hazament a szokásos útvonalon, otthon az élettársa várta. Kérdezgette, milyen napja volt. Mivel ő nem szeretett volna panaszkodni, ahogy az anyja tette, és teszi minden munkanap után, így adta a mindenkinek megfelelő választ: elment. Ebben a szóban is ott volt kódolva az információ, hogy menynyire elégedetlen, boldogtalan vagy még több: talán az is, hogy a partnerében nem bízik eléggé ahhoz, hogy mindezt megossza vele. Az este ennek az elment szónak a súlya alatt telt, kimondatlan feszültségben, egymás mellett, fontos dolgokat nem említve. 

Két hét múlva az e-mailes postalábájában megjelenik egy ajánlat, megkeresés, hogy menjen be egy állásinterjúra. Örömmel nyitja ki a postáját, majd megnézi a pozícióra ajánlott fizetést. Csalódottan csukja be az e-mailt, nem elég, bizonygatja, és mivel a megbeszélésre akkor adtak időpontot, amikor munkában van, nem érdemes műszakot cserélnie, így azt válaszolja: már nem aktuális részéről az új munka. 

Másnap a kasszánál megjelenik a főnök, mert beszélni akar vele.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?