Coulthard 13. futamgyőzelme

Melbourne. David Coulthard nyerte az 54. Forma–1-es világbajnokság első futamát, a melbourne-i Ausztrál Nagydíjat a kolumbiai Juan Pablo Montoya és a finn Kimi Räikkönen előtt. A McLaren-Mercedes skót pilótája 13. futamgyőzelmét aratta.

A skót David Coulthard boldogan pezsgőzik a melbourne-i Albert Parkban kiharcolt futamgyőzelme utánReuters-felvételA vizes pályán a két Ferrari fordult elsőként a nyitó kanyarba, Michael Schumacher vezetett Rubens Barrichello előtt. Mindenki nyugodtan kezdett, senki sem próbálkozott veszélyes előzéssel. A finn Kimi Räikkönen visszatért a boxba, csak a mezőny végéről kezdte meg a száguldást. Már a 3. körben Coulthard kerékcserén járt – 7,2 mp alatt kapott száraz pályára illő gumikat. Közben a két Ferrari előnye több, mint 10 mp-es lett. Nem sokkal ezután – meglepetésre – a 2. helyen haladó Barrichello kiesett, miután nagy sebességgel kicsúszott a pályáról, s összetört autójának eleje. Aztán klubtársának, Michael Schumachernak kerékcseréjét (14,2 mp) elrontották a szerelők. Barrichello után többen is kicsúsztak, emiatt a pályára küldték a biztonsági autót.

A 16. körben búcsúzó Mark Webber (Jaguar-Cosworth) autója veszélyes helyen „tartózkodott”, ezért újra kigördült a safety-car. Pár perc múlva a 2. helyen száguldó M. Schumacher másodszor is a boxban járt, ezúttal 9 mp-ig tartott a tankolás és a kerékcsere. A futam addigi legélesebb csatájában (37. kör) M. Schumacher nem tudta megelőzni a 2. helyen száguldó Räikkönent, pedig mindent megpróbált. Majd a McLaren-Mercedes finn versenyzője 10 mp-es büntetést kapott, megállás nélkül át kellett hajtania a boxutcán. Räikkönen a kerékcsere során a megengedettnél gyorsabban haladt. A futam meglepetésembere a 7. helyre esett vissza. Az ötszörös világbajnok M. Schumacher autójáról több alkatrész is leszakadt, de folytatta a száguldást; később ugyan kiment a boxba, de csak benzint kapott, semmit sem szereltek autóján. ĺgy újra Montoya lett az éllovas, sőt, a McLaren két pilótája is megelőzte a németet. A 47. körben a kolumbiai kipördült, s Coulthard került az élre, s meg is nyerte a futamot. A címvédő Michael Schumacher csak negyedik lett! Utoljára 2001. szeptember 16-án fordult elő, hogy nem került dobogóra, akkor, a monzai Olasz Nagydíjon szintén negyedik lett. Azután viszont sorozatban 19 versenyen került a legjobb három közé.

Az Ausztrál Nagydíj (58 kör, 307,574 km), hivatalos végeredménye: 1. Coulthard (skót, McLaren-Mercedes) 1:34:42,124 ó (átlag: 194,868 km/ó); 2. Montoya (kolumbiai, Williams-BMW) 1:34:50,799; 3. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 1:34:51,316; 4. M. Schumacher (német, Ferrari) 1:34:51,606; 5. Trulli (olasz, Renault) 1:35:20,925; 6. Frentzen (német, Sauber-Petronas) 1:35:26,052; 7. Alonso (spanyol, Renault) 1:35:27,198; 8. R. Schumacher (német, Williams-BMW) 1:35:27,869; 9. Villeneuve (kanadai, BAR-Honda) 1:35:47,660; 10. Button (angol, BAR-Honda) 1:35:48., 98; 11. Verstappen (holland, Minardi-Cosworth) 1 kör h.; 12. Fisichella (olasz, Jordan-Ford) 6 kör h.; 13. Pizzonia (brazil, Jaguar-Cosworth) 6 kör h. Leggyorsabb kör: Räikkönen 1:27,724 p (32. kör).

A vb állása az 1. futam után – pilóták: 1. Coulthard 10 pont, 2. Montoya 8, 3. Räikkönen 6, 4. M. Schumacher 5, 5. Trulli 4, 6. Frentzen 3, 7. Alonso 2, 8. R. Schumacher 1. Konstruktőrök: 1. McLaren-Mercedes 16 pont, 2. Williams-BMW 9, 3. Renault 6, 4. Ferrari 5, 5. Sauber-Petronas 3.

Következik a világbajnokság 2. futama: Malajziai Nagydíj (március 23., Szepang).

VÉLEMÉNYEK

DAVID COULTHARD: „Nagy sikert értünk el, meg is ünnepeljük az első és a harmadik hely megszerzését. Még sokat kell dolgoznunk azért, hogy folyamatosan jól szerepeljünk. Arra összpontosítunk, hogy továbbra is versenyben legyünk a Ferrarival.”

JUAN PABLO MONTOYA: „Nehéz csata volt, Kimi Räikkönen és Michael Schumacher is nagy harcra késztetett. Jól sikerült a gumiválasztásom, így végig az élbolyban haladhattam.”

KIMI RAIKKÖNEN: „A felvezető kör végén határoztunk a csapattal közösen, hogy kicserélem a gumikat. Jó döntésnek bizonyult, de az eredménnyel nem vagyok teljesen elégedett. A büntetés, s a boxkiállás miatt sok időt veszítettem.”

MICHAEL SCHUMACHER: „A gyakran változó idő kaotikussá tette a futamot. Ráadásul arra sem számíthattunk előzőleg, hogy a biztonsági autó kétszer is bejön a pályára és ezáltal jelentős szerep jut a szerencsének. Sajnos, egy kis hiba miatt az autó is megrongálódott. Mielőtt utoljára kimentem a boxba, úgy éreztem, hogy néhány alkatrész elmozdult és emiatt egyáltalán nincs egyensúlyban a kocsi. Még az is megfordult a fejemben, hogy talán defektem van. Mindezeket figyelembe véve, úgy vélem, elégedett lehetek a negyedik hellyel. A futam végül is érdekes volt, az öt pont pedig még nagyon sokat érhet a jövőben.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?