Brazília hetedszer a fináléban

Szaitama. Brazília lesz Németország ellenfele a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi (13.00) fináléjában, miután az elődöntőben Ronaldo góljával 1:0-ra nyert Törökország ellen. Tehát a szombati (13.00) bronzcsatában a dél-koreaiak találkoznak Rüstüékkel.

Örülnek a brazilok, a döntőbe jutást jelentő gólt Ronaldo (balról a második) lőtteReuters-felvételBRAZĺLIA–TÖRÖKORSZÁG 1:0 (0:0). Góllövő: Ronaldo (49.). Játékvezető: Nielsen (dán), 61 ezer néző. Sárga lap: Gilberto Silva (41.), illetve Tugay (59.), Hasan Sas (90.). BRAZĺLIA: Marcos–Lucio, Roque Junior, Edmilson–Cafu, Gilberto Silva, Kleberson (85. Belletti), Edilson (75. Denilson), Roberto Carlos–Rivaldo, Ronaldo (68. Luizao). TÖRÖKORSZÁG: Rüstü–Fatih, Bülent, Alpay, Ergün–Ümit Davala (74. Izzet), Tugay, Bastürk (88. Arif), Emre Belözoglu (62. Ilhan), Hasan Sas–Hakan Sükür. Hatalmas küzdelmet, változatos, jó játékot hozott az első félidő. Mindkét csapat agresszíven letámadott, s igyekezett már az ellenfél térfelén labdát szerezni. Az első negyed óra után átvették az irányítást a brazilok és futószalagon dolgozták ki helyzeteiket, de Rüstü óriási bravúrjaival ekkor még megmentette a törököket a góltól. A 20. percben Fatih jobb oldali beadását Alpay 12 méterről fejelte kapura, Marcos szögletre ütötte a labdát. A túloldalon Ronaldo szöktette a felfutó Cafut, akinek közeli, erős lövését a török hálóőr szenzációsan hárította. Röviddel később Rivaldo 17 méterről, a 16-os bal sarkától lőtt kapura, a labda Rüstüről Ronaldo elé pattant, de a Galatasaray portása az ismétlést is hárította. A 34. percben Rivaldo újra 17 méterről célozta meg a bal alsó sarkot, azonban a kiválóan védő kapus szögletre tolta a labdát. Majd ismét Rivaldo próbálkozott, újabb lövése centiméterekkel tévesztett célt.

A második játékrész elején megszületett a találkozó egyetlen találata, a 49. percben Ronaldo két védő között tört be a 16-osra, 14 méterről lőtt, Rüstü csak beleütni tudott a labdába, amely becsorgott a bal sarokba. A gól után a törökök beszorították ellenfelüket, a kontrákból mégis a dél-amerikai válogatott volt veszélyesebb. Fél órával a befejezés előtt Ronaldo remek labdát tálalt Edilson elé, de Alpay az utolsó pillanatban közbe tudott avatkozni, így a labda mellé gurult. A 72. percben Cafu jobb oldali beadását Luizao ollózta 12 méterről kapura, a labda alig szállt fölé. A hajrában egy szabadrúgást Hakan Sükür az ötös sarkáról húzott kapura, Marcos bravúrral védett.

Jó iramú, változatos mérkőzésen a sokkal több helyzetet kidolgozó brazilok megérdemelten szerezték meg a győzelmet. A törökök nem játszottak alárendelt szerepet, de sokáig csak Rüstü bravúrjainak volt köszönhető, hogy a dél-amerikaiak nem kerültek előnybe. Ronaldo gólja után viszont képtelen volt újítani az európai csapat. Brazília a csoportmérkőzések után másodszor nyert Törökország ellen.

Vasárnap a jokohamai döntőben (13.00) két egyformán hetedszer finalista csapat lép pályára: a világbajnokságok 72 éves történetében először kerül sor Brazília–Németország találkozóra. Egyébként a dél-amerikai csapat zsinórban harmadszor jutott a fináléba, 1994-ben 0:0 után tizenegyes rúgásokkal nyert az olasz válogatott ellen, négy éve viszont 3:0-ra kikapott a házigazda francia együttestől. Törökország a 3. helyért szombaton (13.00) Tegúban Dél-Koreával mérkőzik. (sr)

GÓLLISTA

6 gólos: Ronaldo (brazil); 5 gólos: Klose (német), Rivaldo (brazil); 4 gólos: Tomasson (dán), Vieri (olasz); 3 gólos: Ballack (német), Larsson (svéd), Keane (ír), Morientes (spanyol), Pauleta (portugál), P. B. Diop (szenegáli), Raúl (spanyol), Wilmots (belga).

ODDSOK

A brit fogadóirodák szerint Németország esélyesebb Brazíliánál a labdarúgó-vb vasárnapi döntőjében. Az európai együttes sikere 1,75-szörös, míg a dél-amerikaié 2,5-szörös pénzt ér.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?