Bizarr gólok meccse; Leekens nem mond le

Két öngól és egy potyagól: Magyarország–Ausztrália 1:2.

Két öngól és egy potyagól: Magyarország–Ausztrália 1:2. Egy döntetlen és három vereség: ez Georges Leekens mérlege a magyar futballválogatott élén, de a belga szövetségi kapitány a meccs után kijelentette, hogy nem mond le.

A szerdai, Fehéroroszország elleni 1:1-es döntetlennel végződő meccshez képest három helyen változtatott Georges Leekens, a sérült Dzsudzsák Balázs, valamint Elek Ákos és Nagy Ádám helyett Sallai Roland, Varga József és Vadócz Krisztián került a kezdőbe az ausztrálok ellen. A rossz eredmények hatására alaposan megcsappant a nézőszám, a stadionban be sem mondták, hogy mennyien vannak, a Nemzeti Sport 10 ezer szurkolóról, az Origo 4000-ről írt…

Sallai bizonyított

Jól kezdtek a magyarok, a 21 éves Sallai Roland nagyon bátran játszott a bal szélen, gyakran csak szabálytalanság árán tudták megállítani. Egy magasan érkező labdát a levegőbe felugorva ollózva próbált kapura lőni, s bár a labdája célt tévesztett, a tetszetős mozdulat vastapsot aratott. „Sikeres szezont zártam az APOEL-nél, így van önbizalmam, kár, hogy nem céloztam pontosabban. Ha legközelebb hasonló szituációba kerülök, ismét ollózni fogok” – szögezte le Sallai.

Az ausztrálok nem nagyon törték magukat, a sajtótribünön az volt a téma, hogy a múlt héten miként tudták 4:0-ra legyőzni a cseheket. A szünetig mindössze egy lehetőségük volt, de Kruse 6 méterről fölé lőtt.

Kimaradt helyzetek

Fél órát kellett várni az első magyar ziccerre, Varga Roland szerzett labdát, és kiugratta Szalait, aki azonban nem tudta szemtől szemben mattolni Ryan kapust, a kipattanó labdát pedig kirúgta az egyik védő. Nem sokkal később Kleinheisler 25 méteres bombája a felső lécet érintve szállt kapu fölé. Az első játékrész ráadásában Varga Roland szögletére Kádár robbant be jó ütemben, a fejesét azonban Risdon kivágta a gólvonalról.

Ez volt eddig a Leekens-éra legjobb félideje.

Csapatkapitányi öngólok

A szünet után feljavult a vb-résztvevő, Böde és Eppel bejövetelével pedig a magyar csapat a 4-3-3-ról átállt a 44-2-es taktikai rendszerre. A 74. percben váratlanul vezetést szereztek a vendégek: a csereként beállt Arzani 18 méterről kapura lőtt, Dibusz rosszul nyúlt a labdához, amely mindenki meglepetésére a hálóban landolt – 0:1… „Azt hittem, hogy Vinícius blokkolja a lövést, ám ő elengedte, így valamivel később vetődtem, és már nem tudtam védeni. Nagyon sajnálom, hogy bakiztam” – mondta lapunknak Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa, aki röviddel a gól előtt a felső sarokból tornázta ki Irvine lövését. A gól után az ausztrálok taktikusan tartották a labdát, úgy tűnt, megőrzik az előnyüket, amikor a 88. percben a csapatkapitány Sainsbury fejjel akart hazaadni egy beadást, csak azt nem vette észre, hogy a kapus Jones már kilépett a labdára, és hiába próbált még utána vetődni, a gólt nem tudta megakadályozni – 1:1.

Nagy volt az öröm, de nem tartott sokáig, mert a hosszabbítás második percében Irvine beadásába Kádár olyan balszerencsésen nyúlt bele, hogy a labda a kapuban kötött ki – 1:2. Így a hazai kapitány is öngólt vétett. „Nagyon peches gól volt. Kádi menteni akart, de rosszul találta el a labdát, amely, ahogy ilyenkor lenni szokott, a lábamban sem akadt el. Sokkal több volt ebben a meccsben, nem érdemeltünk vereséget” – szögezte le Dibusz.

Az ausztrál gól után felzúgott a „Leekens, takarodj!” rigmus, a lefújás után a játékosok szomorúan köszönték meg a szurkolók biztatását. Az eléggé gyenge színvonalú találkozón a döntetlen igazságosabb lett volna.

Sallai volt a legjobb

Ami az egyéni teljesítményeket illeti: a kapuban Gulácsinak kevés dolga akadt, az őt felváltó Dibusz pedig potyagólt kapott. A védelemben Lovrencsics és Kádár vitte a prímet, Vinícius közepesen játszott, Szabó volt a hátvédsor leggyengébb láncszeme. A középpályán a közel hét év után a válogatottba visszatérő Vadócz focizott a legjobban, Varga József és Kleinheisler is igyekezett, ám egyikük sem számít kreatív játékosnak. Nagyon hiányzik egy igazi karmester, Holman Dávid (Slovan) vagy Kalmár Zsolt (DAC) megoldást jelenthetne. Varga Roland hasznosan futballozott, Szalai is gürizett, kár a kihagyott zicceréért. A Cipruson légióskodó Sallai bizonyult a magyar csapat legjobbjának, nem csoda, hogy több nyugati klub is érdeklődik iránta. A cserék közül Fiola kemény belépőivel hívta fel magára a figyelmet, elöl a Böde, Eppel duó nem sokat mutatott. A hajrában a debreceni Varga Kevin személyében újoncot avatott Leekens.

„Jobban néztünk ki…”

„Nem úgy alakult a végjáték, ahogy azt szerettük volna, de ezzel már nem tudunk mit kezdeni. Megyünk tovább, folytatjuk a munkát – jelentette ki Sallai Roland. – Az első félidőben jól játszottunk, több helyzetünk volt, mint az ausztráloknak, 2-3 góllal kellett volna vezetnünk, ez pedig megbosszulta magát végül. Annak örülök, hogy lehetőséget kaptam, én pedig próbáltam ezzel élni.”

„Stabilan sikerült védekeznünk, ami az elmúlt időszakban nem volt jellemző ránk. Az ausztrálok lehet, hogy mást gyakoroltak, több teret engedtek nekünk, voltak helyzeteink. Jobban néztünk ki, de ez semmit nem jelent, mert igazából a tétmeccseken kapjuk meg az osztályzatokat” – szögezte le a Hongkongban játszó Vadócz Krisztián.

„Látom a fejlődést”

„Ha így teljesít a csapat, akkor el tudom fogadni a vereséget – értékelt Georges Leekens. – A középpályán nagyobb lett az egyensúly, irányítottuk a meccset, Sallai Roland is jól teljesített. Ha a teljes összecsapást nézzük, pechesek voltunk, sok minden nem jött össze. Kis hibákat azért elkövettünk, ezért lett ez a végeredmény. A Nemzetek Ligájára készen kell állnunk. Keményen dolgoztunk, és még keményebben kell szeptember közeledtével. Voltak pozitívumok.”

A magyar szövetségi kapitány a sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, nem mond le a posztjáról: „Nem, nem mondok le. Látom a fejlődést. Először egy taktikailag erős csapatot kell felépítenünk, ezt követően az eredmények is jönnek majd. Egy ilyen vereség után az érzelmek dolgoznak a szurkolókban, nekünk viszont az a feladatunk, hogy egy taktikailag rendben lévő, jól játszó csapatot rakjunk össze.”

Az ausztrálok holland szakvezetője, Bert van Marwijk nagyon elégedetlen volt a csapata első félidei játékával, ám ezt leginkább a fáradtság számlájára írta. A szünet után már látott jobb teljesítményeket is, ezért elmondása szerint késznek érzi az ausztrál válogatottat a világbajnoki szereplésre.

Ezzel a magyar válogatott számára befejeződött a kísérletezés időszaka, szeptember 8-án Finnországban kezdik meg Dzsudzsákék a Nemzetek Ligája küzdelmeit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?