„A Tour nem biciklitúra...”

Budapest. Bodrogi László, az olasz Mapei-Quick Step kerékpárosa újoncként végigversenyezte a Tour de France több mint háromezer kilométeres távját. Bodrogi az összetettben a 62. helyet szerezte meg, s ezzel csapatán belül a második legjobb eredménnyel zárta a versenyt.

ĺgy (is) biztatták a Tour de France kerekeseitReuters-felvételÚjoncként hatvankettedik hely a Touron: elismerésre méltó eredmény. Nagy ünneplést csaptak Párizsban?

Én nem ünnepeltem. Úgy éreztem, nincs okom rá, és nem is szeretem a felhajtást. A befutót követően azonnal olaszországi otthonomba utaztam.

Milyen volt a verseny belülről? Olyan, amilyenre számított, könnyebb, netán nehezebb?

Sokkal nehezebb volt, mint amilyenre számítottam. A rajt előtt úgy éreztem, jó formában várom a verseny kezdetét. Ehhez képest már az első szakaszon rá kellett döbbennem, hogy a Tour indulói nem egy biciklitúra résztvevői, hanem a világ legjobb országúti kerékpárosai. Ha ezen a versenyen valaki végig akar menni, akkor maximális erőbedobással kell hajtania, s tökéletes fizikai állapotban kell lennie.

Ha a Tour de France rajtja előtt valaki azt mondja, hogy öné a hatvankettedik hely, akkor elfogadta volna azt, avagy többet várt magától?

Úgy érzem, újoncként megfelelő eredményt értem el. Lehetett volna rosszabb is. De küzdöttem, hajtottam, nem akartam csalódást okozni azoknak, akik bíztak bennem.

Csapaton belül ön érte el a második legjobb eredményt. Mit mondtak a Mapei vezetői?

Itt nincs különösebb dicsérgetés, cirógatás, csak annyit tudok, az eredményemmel maximálisan elégedettek. De nincs idő a babérokon ülni, hiszen nyakunkon a következő verseny.

A tévén keresztül is borzasztó nehéznek tűntek a hegyi szakaszok. Volt olyan pillanat, amikor azt mondta magában: kész, elég, feladom?

Valótlant állítanék, ha azt mondanám, hogy nem voltak ilyen pillanataim. Az Alpok és a Pireneusok emelkedőin borzasztóan szenvedtem. Tartottam attól, hogy nagy lesz a lemaradásom, a szintidőn túl fogok célba érkezni, de valahogy mindig átestem a holtponton. Azt én is tudtam magamról, hogy a hegyi szakaszok teljesítése nem tartozik az erősségeim közé. A lényeg, hogy sikerült.

Bodrogi László helyenként önmagát múlta felül a francia körversenyen A Tourt sorozatban negyedszer megnyerő Lance Armstrong csapatával, a US Postallal hozták önt hírbe. Van alapja a szóbeszédnek?

Az tény, hogy a menedzseremet megkereste a US Postal. Ám a múlt héten volt egy sajtótájékoztató, amelyen megerősítették, hogy az eddigi főszponzor, a Mapei jövőre már nem támogatja a csapatot, de ugyanakkor azt is napvilágra hozták, hogy a Quick Step lesz az első számú támogatónk, s rajta kívül más szponzorokkal is tárgyalnak. ĺgy már nem aktuális az a kérdés, hogy csapatot váltok-e.

A Tour szervezői a verseny során majdnem négyszáz doppingvizsgálatot tartottak, s ezek mindegyike negatívnak bizonyult. Ennyire tiszták a profi kerékpárosok?

A szervezők már jóval a rajt előtt felhívták a figyelmet arra, hogy nem szeretnék, ha doppingbotrányoktól lenne hangos a verseny. Azt is kikötötték, hogy már egy csekély szabálytalanságért is kizárás a büntetés. Kívánatos lenne, ha jó néhány más sportágban is ilyen gyakran lenne doppingellenőrzés.

Most jöhet a pihenés, a vakáció?

Én már a Tour de France előtt kinyaraltam magam, hiszen akkor három hétig nem versenyeztem. Most egy-két nap pihenőt enge-délyezek magamnak, ám a hét végén már Hamburgban egy Világ Kupa-futamon állok rajthoz. A Touron elért eredményem pedig most már kötelez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?