A tíz legnagyobb szövetség támogatja a törvényt

<p>A tíz legnagyobb sportszövetség támogatja a készülő új sporttörvény tervezetét. A munkacsoport egyelőre a törvény első felét dolgozta ki, a finanszírozással kapcsolatos kérdésekre majd a második rész ad választ. A cél az átláthatóság és az ellenőrizhetőség.</p>

BŐD TITANILLA

A tíz legnagyobb sportszövetség – a futball, a jégkorong, a tenisz, az atlétika, a kosárlabda, a kézilabda, a röplabda, az úszás, a kerékpározás és a sízés – képviselői egyetértenek az új sporttörvény most készülő tervezetével.

Alulról jövő kezdeményezés

„Szlovákiában példátlan módon ez a reform nem felülről jön, nem a politikusok erőszakolnak valamit a sportszervezetekre, hanem mi, a sportban dolgozók jöhettünk az ötleteinkkel, észrevételeinkkel. Így van rá esély, hogy ez a kezdeményezés sikeres lesz, s valóban orvosolni fogja a szlovák sport problémáit” – fogalmazott Ján Kováčik, a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke.

Az új sporttörvény előkészítése csaknem egy éve kezdődött. Az első fázisban nyilvánosságra hoztak egy kérdőívet, amelynek segítségével bárki hozzászólhatott a témához. Csaknem ötezren éltek a lehetőséggel, köztük sportolók, klubvezetők, de laikus sportszeretők is.

Az új törvénynek tavaly november óta Facebook-oldala is van, ahol már egyes passzusokat is elolvashatnak az érdeklődők, de például a jogszabály előkészítői olyan kérdéseket is feltesznek a széles nyilvánosságnak, hogy helyesnek tartják-e, hogy a sportok között olyan szellemi játékok is szerepeljenek, mint a sakk, a póker vagy a bridzs. A kommentálás lehetősége mindenki előtt nyitva áll.

A közeljövőben Pozsonyban, Besztercebányán és Kassán is nyilvános vitát szerveznek a készülő törvényről, ahol bárki hozzászólhat a tervezethez. „Szeretnénk kérni mindenkit, hogy az érveiket ne a kritizálásra tartogassák. Mi tényleg szeretnénk a lehető legjobb jogszabályt kidolgozni, ehhez pedig minél több szempontot, érvet és ellenérvet igyekszünk megismerni. Akinek van hozzáfűznivalója, tegye meg most, amikor még reálisan befolyásolhatja a folyamatot” – mondta Peter Sepeši jogász, a törvényt előkészítő munkacsoport tagja.

Válogatott szerződések

A sporttörvény hatással lesz a szövetségek, klubok, sportolók életére, befolyásolni fogja az olimpiai mozgalmat és a tömegsportot is. Több mint 150 szubjektum működésének fog keretet adni, szabályozni fogja például a válogatott sportolók státuszát. „Néhány kisebb sportágban nincs lehetőség arra, hogy a válogatottak jutalmakat kapjanak, de számukra is fontos, hogy érezzék, az állam gondoskodik róluk. A törvényben például benne lesz, hogy minden válogatottnak kell, hogy legyen biztosítása. Ha az ország képviseletében sérülést szenved, akkor az állam törődni fog vele” – magyarázta Sepeši. A válogatottak státuszát szabályozó szerződést a sportolók a saját szövetségükkel írnák alá.

A kulcsszó

az átláthatóság

A szlovák sport egyik legnagyobb problémája, hogy követhetetlen, egy szövetség vagy sportoló honnan mennyi támogatást kap, és ezeket mire költi el. A jelenlegi állás szerint elég évente egyszer kimutatást készíteniük a szövetségeknek, az adatok tengerében pedig csak kevesen ismerik ki magukat. Mivel nincs mindent összefogó információs rendszer, előfordulhat, hogy ugyanazt a számlát többször is kifizetteti valaki: például a szövetséggel is és az önkormányzattal is.

„Az a célunk, hogy egy szövetség minden tagja pontosan követhesse, hogyan gazdálkodik a szervezet a rendelkezésére álló forrásokkal. Ennek alapja az információs rendszer. Fontos, hogy az általunk tervezett adatbázisba folyamatosan kellene feltölteni az adatokat. Így egy adott szövetség tagja pontosan tudná, mikor kapta meg a szervezet a támogatást, mennyit, és hogy milyen ütemben, mire lett felhasználva” – mondta Sepeši.

Jövő januártól

Az előzetes tervek szerint a készülő sporttörvény jövő januártól léphetne életbe. Április végéig, május elejéig még viták és egyeztetések jönnek a szövetségekkel, az olimpiai bizottsággal, a klubokkal, de az önkormányzatokkal is, májusban pedig tárcaközi egyeztetésbe kerülhetne a törvény. A kormány júniusban hagyhatná jóvá a javaslatot, amely augusztus végén kerülhetne a parlament elé.

Ez az ütemterv arra enged következtetni, hogy bár a tíz legnagyobb szövetség képviselői egyelőre csak a törvény első feléről beszélnek nyilvánosan, valószínűleg már a második, a finanszírozásról szóló résznek is készen van a tervezete. „Vannak javaslatok, de nem lenne korrekt ezekről azelőtt beszámolnunk, hogy megegyezés született volna róluk” – mondta ennek kapcsán Ján Kováčik, a futballszövetség elnöke.

Mi lesz a kicsikkel?

A kisebb szövetségek, köztük a szlovák sport olimpiai sikereit hozó vízi szlalomosok, kajakosok vagy sportlövők képviselői nem voltak jelen a tegnapi sajtótájékoztatón. „Hangsúlyoznunk kell, hogy mi, e tíz szövetség képviselői hívtuk meg a törvényt kidolgozó munkatársakat, hogy prezentálják nekünk a törvényt. Biztos vagyok benne, hogy ha a kisebb szövetségek is erre kérik őket, velük is szívesen találkoznak” – jegyezte meg a felvetésre Kováčik.

A legutóbbi sportfinanszírozási reform éppen a kisebb szövetségek ellenérzését váltotta ki, mivel a támogatás nagyságát meghatározó képlet szerint azok a szervezetek járnak jól, amelyek sok tagot tömörítenek és sportáguk nemzetközileg is népszerű, holott nem biztos, hogy ezek hozzák a legnagyobb sikereket.

„Meggyőződésem, hogy a szlovák sportba jelenleg befolyó összegből is sokkal többet ki lehet hozni, ha átlátható és ellenőrizhető lesz ennek felhasználása – hangsúlyozta Peter Sepeši. – De természetesen vannak olyan javaslataink is, amelyek arra ösztönzik a magánszektort, hogy tevékenyen vegyen részt a sport támogatásában. Ezeket sem szeretném azonban egyelőre konkretizálni.”

Új korszak kezdődik

A készülő sporttörvényt a tíz legnagyobb szövetség vezetői forradalminak tartják. Igor Moška, a teniszszövetség főtitkára úgy fogalmazott, a reformnak köszönhetően új korszak kezdődik a szlovák sportban.

Üdvözli a kezdeményezést František Repka, a síszövetség elnöke is. „Minden sportvezető egyetért abban, hogy ez a törvény jót fog tenni a szlovák sportnak. Mi is bízunk benne, hogy sikerül megvalósítani” – mondta a sportvezető, akinek szövetsége a közelmúltban került a középpontba, mert Adam Žampa alpesi síző arra panaszkodott, nem kap tőlük egy euró támogatást sem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?