A Szeged megnyerte az EHF-kupát

<p>Magyarország igazi kézilabda-nagyhatalom: két héttel a győri lányok BL-diadala után a Pick Szeged együttese megnyerte a férfikézilabda EHF-kupát, miután a berlini négyes döntőben előbb 24:22-re legyőzte a Füchse Berlint, tegnap pedig a fináléban a Montpellier-t verte 29:28-ra.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A Szeged számára már a döntőbe jutás is történelmi sikernek számított, mivel korábban még sosem szerepelt nemzetközi kupasorozat fináléjában. A házigazda Füchse Berlin elleni 24:22-es siker két fő kovácsa az ötgólos Ilyés Ferenc, illetve a kapuban remeklő Mikler Roland volt, a szegediek végig vezetve nyertek. „Kiváló védekezéssel és Mikler fantasztikus bravúrjaival nyertük meg ezt az összecsapást” – mondta a spanyol válogatottat 2005-ben világbajnoki címig vezető Juan Carlos Pastor, a Pick Szeged trénere, aki szerint az volt a kulcs, hogy a németek egyszer sem tudtak egyenlíteni, ezáltal végig ők játszottak nyomás alatt.

A döntő a spanyol szakember 46. születésnapjára esett, a szegediek pedig nem akármilyen ajándékkal köszöntötték fel mesterüket. Az is a magyaroknak kedvezett, hogy az elődöntőben a román Constantát búcsúztató Montpellier egyik legjobb játékosa, William Accambray ujjsérülés miatt nem tudta vállalni a döntős szereplést.

A fináléban ismét Ilyés volt a kulcsember, támadásban és védekezésben is meghatározó volt, s összesen hét gólt szerzett.

A meccs elején még felváltva vezetett a két csapat, 6:5 után azonban már a Szeged dominált. A félidőben 16:14-re vezetett a magyar csapat, amely sokáig tartotta is az egy-két gólos előnyét, de a Montpellier tíz perccel a vége előtt egyenlített, majd 24:23-ra vezetett is. 25:25-nél kettős emberhátrányba került a Szeged, de Ilyés így is betalált, s lélektanilag rendkívül fontos pillanatban juttatta előnyhöz a magyar csapatot. A szegediek zsinórban két újabb góllal elhúztak 28:25-re, s amikor tíz másodperccel a lefújás előtt Larholm a negyedik hetesét is értékesítette, végleg eldőlt a meccs. A végeredmény 29:28 lett, a Szeged negyedik magyar férfi-kézilabdacsapatként tudott győzni európai nemzetközi kupasorozatban.

Korábabn a Bp. Honvéd 1982-ben BEK-, a Veszprém 1992-ben és 2008-ban KEK-győztes lett, a Rába Vasas ETO Győr pedig 1986-ban az IHF Kupát hódította el.

A Final Four legjobb kapusának Mikler Rolandot választották meg, a legértékesebb játékos Iker Romero (Füchse Berlin), a gólkirály a 19 találatig jutó Dragan Gajic (Montpellier) lett.

„Nincsenek szavak. Ez a szív diadala volt” – nyilatkozta a meccs után Juan Carlos Pastor, aki hihetetlennek nevezte Ilyés Ferenc teljesítményét, kiváltképpen azt, amikor előbb szimpla, majd kettős emberhátrányban talált az ellenfél kapujába a végjáték kezdetén. A szakember szerint ez a két gól sorsdöntőnek bizonyult, mert nem adott lehetőséget a Montpellier számára, hogy vezetéshez jusson.

Mikler Roland a következő szezonban már a nagy rivális Veszprémben szerepel, de elmondta, nagyon nehéz lesz elhagynia ezt a társaságot, amely kiváló közösséggé formálódott, és ezt most eredményben is igazolni tudta. A kapus hozzátette, ezzel számára lezárult egy időszak, de így kellett lezárulnia, mert megkoronázta szegedi karrierjét. „Kevesen hitték, hogy megnyerhetjük, de megtettük” – fogalmazott a válogatott hálóőr. (MTI, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?