A mellúszásra született

Gyurta Dániel. Még tizennégy éves sincs. Óbudán lakik, az általános iskola hetedik osztályába jár. Átlagos fiúcska lenne, ha éppen nem arról beszélnének úton-útfélen, hogy meglátja a világ: Gyurta Dani 200 méter mellen aranyérmes lesz a jövő évi athéni olimpián.

NÉVJEGY

Név: Gyurta Dániel.

Született: 1989. május 4.

Magassága/testsúlya: 175 cm/62 kg.

Klubja: Jövô SC.

Edzői: Széles Sándor, Kovácshegyi Ferenc, Virth Balázs.

Egyéni csúcs: 100 m mell (1:03.11), 200 m mell (2:14.64).

Egy biztos, jelenleg öt másodpercre sincs a japán Kitadzsima világrekordjától. A zsenialitását szombaton és vasárnap a Komjádi uszodában is bizonyította. Előbb 100 méter mellen nyert a nála 21(!) évvel idősebb, olimpiai ezüstérmes Güttler Károly előtt, majd 200 méter mellen a rövidpályás Eb-bronzérmes Bodor Richárdot megelőzve diadalmaskodott. Azt mondják róla, Egerszegi Krisztina óta nem fordult meg hasonló tehetség az uszodában. Güttler például tavaly azt jósolta, Gyurta akár világcsúccsal nyerhet Athénban. Meglátjuk... Az sem tette kényelmessé, hogy már a világ legnívósabb úszóhavilapja, az amerikai Swimming World is interjút készített vele.

„Nem foglalkozom a külvilággal, egyáltalán nem zavar, ha írnak rólam, csak egy érdekel: hogy kihozzam magamból a maximumot – mondja módfelett határozottan Gyurta Dániel – Mint minden más versenyző, én is olimpiai bajnok akarok lenni, de higgye el, nem érdekel, mit mondanak rólam, az úszás is csak annyiban, hogy az edzéseket úgy csináljam, ahogyan elvárják tőlem, és az, hogy a versenyeken megvalósítsam, amit az edzőimmel megbeszéltem.”

A története amúgy tipikus, négyéves korában vitték le a szülei a margitszigeti uszodába. Csupán egyet akartak, hogy a gyerek megtanuljon úszni. Megtanult. Olyannyira, hogy hamarosan a Darnyi Tamás SC-be került. Később a BVSC-ben folytatta, ám egy év elteltével menni akart. Mint mondja, a vasutasoknál egyáltalán nem érezte jól magát, nem foglalkoztak a versenyzőkkel, és a hangulat is pocsék volt. Végül a Sport Plusznál kötött ki, a Széchy Tamás vezette 9-10 éves gyerekek alkotta csodacsapatban kapott helyet. Széchy befejezte, a csodacsapat viszont marad, ám már a Jövő SC-ben.

Azóta is ott úszik. Hogy milyen szinten? Korosztályában egyeduralkodó a világon. Medencehosszal jobb, mint a hasonló korú amerikai, ausztrál vagy éppen brit úszók. És rohamléptekkel közelít a világelit felé. Kétszáz méter mellen öt másodpercre van a világcsúcstól. És senkinek sincs kétsége afelől, ha ilyen lendülettel fejlődik, reszkethet a világ. Az athéni olimpián biztosan. Gyurta viszont – egyre valószínűbb – már nyáron, a barcelonai világbajnokságon bemutatkozik. Kiss László szövetségi kapitány nem kertel, ha Gyurta sem ússza meg a szintidőt, akkor is kiviszi a vb-re. És gyanítható, senki nem fog tiltakozni. Aki ugyanis már látta úszni, automatikusan összecsapja a tenyerét. Sokszor egymás után...

Csapatban úszik, de az edzéseken senkire sem figyel. Csak az lebeg a szeme előtt, hogy hozza a kívánt teljesítményt. Négy ember véleményét csukott szemmel elfogadja. A Jövő SC-ben Széles Sándor, Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs foglalkozik vele. Szakmai tanácsokkal pedig az Öreg, Széchy Tamás látja el. Nem titkolja, a versenyek után mindig felhívja az egykori szövetségi kapitányt. Elbeszélgetnek. Hallgat rá. Talán nem véletlenül... Amúgy tisztában van a képességeivel és a lehetőségeivel is. Azt mondja, a tehetség mellett a szorgalma jogosítja fel arra, hogy olimpiai aranyérmet emlegethessenek a nevével kapcsolatban. Öntudatos, céltudatos, a vízben is hideg fejjel gondolkozik. Egyébként példaképe is van. Nem mellúszó, hanem a vegyesen négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás.

„Hihetetlen, amit véghezvitt, hoszszú éveken át senki sem tudta legyőzni. Élőben sohasem láttam úszni, de anno Széchy Tamás bácsi videóról lejátszotta a barcelonai olimpiai győzelmeit. Ő a példaképem, remélem, egyszer méltó leszek hozzá.”

Jelenleg mellen a legjobb, de nem tett le róla, hogy idővel – Darnyihoz hasonlóan – vegyes úszóként is megjelenjen a világversenyeken. Reális, szerinte mellen jó, pillangón és gyorson közepes, háton viszont nagy a lemaradása. A vegyes még odébb van, mellen viszont már júliusban megismerheti a világ. Szinte biztos: Fioravanti, Moses és Kitadzsima még nem is sejti, hogy Budapesten él egy tizennégy éves legényke, aki a fejébe vette, jövő nyáron Athénban megpróbálja elorozni előlük az aranyérmet. Ma még nem ismerik, Athén után talán majd előre köszönnek neki...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?