A krónikás sokoldalúsága

A Tippelők Új Szó Fociligájának őszi idénye után Száraz István a második helyről várja a tavaszi folytatást. Nem sok hiányzott, hogy nagykéri versenyzőnk az élen végezzen. A díjátadáskor meglátogattuk.

Száraz István (középen), tippversenyünk őszi idényének ezüstérmese szülei társaságábanSomogyi Tibor felvételeiKuriózummal kezdünk utazásunk célfalujában. Két idős nénitől magyarul az útirány felől érdeklődünk. Illedelmesen végighallgatták mondókámat, majd egyikük közölte, nem ért magyarul, s ha lehet, ismételjem meg szlovákul...

A Nyitra melletti faluban Száraz István és szülei részéről több mint szívélyes fogadtatásban volt részünk. Ezüstérmes tippelőnk ugyan kezdettől bekapcsolódott a versenybe, de csak az utolsó néhány fordulóban talált rá a helyes taktikára, és sikerült átvennie a vezetést. Az utolsó forduló előtt három pont előnnyel várta a folytatást, de a véghajrában egy hajszállal lecsúszott a dobogó legfelsőbb fokáról.

„Néha apróságokon múlnak a nagy dolgok. Az élsportban is naponta láthatjuk, századmásodpercek döntenek a sikerről. Tavasszal majd megpróbálok még egy hellyel feljebb lépni. A szerencse forgandó, bízom a jobb folytatásban” – reménykedik Száraz István.

Tippelési módszerével kapcsolatban elmondta, az elején megpróbált egy bizonyos képlet szerint voksolni, de mivel felemásra sikeredtek az eredmények, ezért változtatnia kellett. Az új taktikának köszönhetően fokozatosan felzárkózott az élmezőnyhöz, sőt több fordulón keresztül is vezette az összetett versenyt. Az utolsó előtti fordulóban az ünnepek miatt később érkezett meg a szelvénye, ezért nem jelent meg az értékelésben. Száraz úr nagyon el volt emiatt keseredve, de szerencsére csak a posta késett. Versenyzőnk egészségi állapota nem engedi meg, hogy fizikailag megerőltető munkát végezzen, annál inkább veti be magát a szellemi sportágak terén. Versenyszerűen sakkozik a helyi klubban, alkalomadtán bíróként is jelen van a küzdelmeken. „Még a diákévekben ragadott meg a 64 mezős tábla varázsa. Párkányba jártam középiskolába, ott jártam sakk-körre. Később tizenkét évig a faluban a fiatalokkal is foglalkoztam. Többen, akik most klubunk színeiben versenyeznek, az én védőszárnyaim alatt kezdtek el játszani. Letettem a bírói vizsgát is, de bevallom, szívesebben tologatom magam a bábukat. Jártunk már Nagykaposon is a Tábortűz-kupa keretében” – árulta el a sikeres tippelő, aki a tollat is szívesen forgatja.

Két évig Pilzenben katonáskodott (akkor romlott meg az egészsége), élményeit csokorba gyűjtötte, a csehszlovák néphadseregben átélt kalandjait megírta, kinyomtatta és beköttette. Úgy is mondhatjuk, ő a család krónikása. E- mellett a helyi énekkarnak is aktív tagja. Ebből kifolyólag sokat utazik, járt már a környező országok mindegyikében, de versenyünk fődíjára, a 40 ezer koronás utazási utalványra még nem gondol. Persze, a győzelem esetén egy komolyabb kirándulásra is vállalkozna.

A sok elfoglaltság mellett természetesen szakít időt a labdarúgásra is. Látogatja a nagykéri futballcsapat meccseit, idegenbe is elkíséri a fiúkat. Bár mostanában inkább a diákok szereznek több örömet a szurkolóknak, a felnőttek a kiesés ellen küzdenek. „A tippversenybe is bekerült az együttesünk, akkor éppen kikaptunk Párkányban. Megfigyeltem, hogy Szlovákia minden magyarlakta részéről bekapcsolódtak a játékba. Maga a verseny remek ötlet, a sportrovat színvonalával is elégedett vagyok” – ismertette észrevételeit.

Édesapja egyből hozzátette, hogy az Új Szó megalakulásától (1948) rendszeres előfizetője a lapnak. Talán külön díjjal is ki lehetne tüntetni az ilyen hűséges előfizetőket. Két évig bányában dolgozott, de mint mondta, nagy tapasztalat volt ez számára, és sok érdekes emberrel találkozott. Pista bácsi kosárfonással is foglalkozik. Kézügyességét magam is megcsodálhattam, a különböző kosarak, virágállványok, madáretetők garmadát láttán. Meleg kézfogások között búcsúztunk a második helyezettől, és úgy gondolom, talán nem volna rossz még egyszer egy riportra visszatérni a Nyitra melletti községbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?