A hetényiek Csintalan-esete

Csütörtöktől a jegyzőkönyveket nyálazzák a Komáromi Területi Futballszövetségen. Azután kutatnak, mit rejtenek a dokumentumok a tavalyi teremtornán szerepelt hetényiekről, tetteikről, eltiltásaikról. Különösen a Csintalan Tamás, Tamáš és Tomáš névre vadásznak.

És van mit csinálniuk, mert négy Csintalan is van az V. ligás hetényi csapatban. Arnolddal nincs baj, István (a jegyzőkönyvben Štefan) neve tévesen tűnt fel a regionális hetilap hasábjain az eltiltottak között, hiszen a területi szövetség fegyelmi bizottságának december eleji közlönyében ez áll: Tamás Csintalan, FK Chotín – nem szerepelhet a következő teremtornán. Jogtalan rajt miatt a Fegyelmi Szabály 11. cikkelye és a 2007-es Versenykiírás értelmében.

Le a kalappal előttük!

Ugyanaz a Csintalan, akit ugyan Tamáš néven, de tavasszal szintén a fegyelmi bizottság tiltott el attól, hogy pályára léphessen a következő, azaz az idei teremtornán. Csintalan azonban december elején mégis játszott a csallóközaranyosi selejtezőcsoporban, amiért utólag törölték a hetényiek eredményeit, s az érintett játékost pedig újra eltiltották. Minden jelenlévő látta, hogy a hetényiek kapusáról van szó, aki már januárban felhívta magára figyelmet. „Akkor a komáromi döntő tornáján meglökte a bírót. Ezért kapta az eltiltást – idézi fel a történteket Marcel Tomčík, a fegyelmi bizottság elnöke, aki a hozzáférhető jegyzőkönyvekből indult ki, de az esetet néhány informátorom is megerősítette. – Mivel felmerült, hogy Csintalan Tamásból kettő van, mindkettejüket csütörtökre beidéztem a bizottságunk elé. Szembesítés közben kiderült, hogy Csintalan Tamás egy ifista fiú, de a kapus Csintalan Tamás 1970-es születésű, s igazolványaiból megtudtuk: ő Tomáš névre hallgat. Abban tehát igazuk van a hetényieknek, hogy a fegyelmi döntésben nem Csintalan Tomáš néven szerepelt. Tettüket azonban mindketten beismerték. Le a kalappal előttük! S a klub is megerősítette, hogy a kapus játszott a csallóközaranyosi tornán. A játékos szerepeltetéséért pedig a klub a felelős. Ha döntésünket megóvják a hetényiek, akkor a Csintalan-ügy rövidesen a végrehajtó bizottság elé kerül.”

Eljárási hiba történt

Svarba Ferenc, a hetényiek klubtitkára is ott volt az ülésen. Más megvilágításban látja a dolgokat, de nem tagadja, mindkét Csintalan balhézott. „Amikor a fegyelmi testület szembesült a tényekkel, azt mondta az elnök, hogy eljárási hiba történt – közölte érdeklődésemre. – Csintalan Tamás és Csintalan Tomáš nevű játékosunkat is a tavalyi lebonyolításban fegyelmezték, de csak egyikük volt eltiltva. Hiába néztem utána az idei torna előtt, hogy melyik, a közlönyből nem lehetett megállapítani. Számomra pedig az a mérvadó, ami a hivatalos jegyzőkönyvben megjelenik. Csak annyit tudtam meg belőle, hogy Csintalan Tamásról van szó, ezért az ifista fiút nem is vittük magunkkal. Ha a név mellett ott lett volna az igazolványszám, vagy a születési adat, máris rájövök, hogy kapusunk sem játszhat. Lett volna kit beállítani helyette, mert voltunk elegen.” Aztán hozzáteszi, nem azért írták meg lapunkban véleményüket (múlt kedden „Csintalan Tamáš nem Csintalan Tomáš” címmel jelent meg), mert ebből akarnak tőkét kovácsolni, és testületi döntéssel vágynak a döntő tornára. Inkább arról van szó, hogy „ismerjük be, ha hibáztunk, de ez a területi szövetségre is vonatkozzon. Mi nem ütjük a vasat, övön alul sem ütünk. Egyszerűen hiba történt, s ezt be kellene látni.”

Betartották a szabályokat

Ferencz László, a területi szövetség elnöke nem teljesen érti a hetényiek felháborodását. „Nem bántotta őket senki. Sem tavaly, sem az idén – magyarázza, majd részletesen ecseteli, mi történt januárban, s miért tiltották el a hetényi kapust. – Meglökte Volf játékvezetőt, ami inzultáció, és kiállítás jár érte. Most újra beállították, Csallóközaranyoson engem nem is zavart, hogy kiabál a pályán. Ha szerepeltetése fölött szemet hunyunk, megszólaltak volna a többi klub képviselői. Csak betartottuk a szabályokat. A hetényiek nagyon jól tudják, mi történt januárban. Tudja az a háromszáz ember is, aki ott volt, akárcsak a csapatvezetők és a futballisták. Most én kérjek bocsánatot a hetényiektől? Azért, mert nyilvánosan lehordtak?”

Megjegyezték az emberek

Lám, még a huszonegyedik század elején is mit tesz egy betű, ha elkalandozik a helyéről. Pláne ha egy futballközlönyben nem ott szerepel, ahol kellene. Napokra lázba hozhatja Komárom és környéke futballrajongóit, élénk vitát válthat ki egy járásbeli klub honlapján, és Csintalanoktól hangos egész Dél-Szlovákia. Kívülállóként nehezen felfogható, hogy egy harminchét éves kapus ne emlékezne januári kirívó tettére, és lelkiismeret-furdalás nélkül ismét beáll a gólvonalra. Igaz, azzal sem találkoztam még, hogy valaki önként jelentkezzen a büntetésért. Csintalan Tomášt valóban nem tiltotta el a fegyelmi bizottság, de e név viselőjét sportszerűtlen tettéért megjegyezték az emberek. Szemükben megbélyegezte magát, függetlenül attól, hogy pontatlanul került-e a neve a jegyzőkönyvbe vagy sem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?