A gyermekkor vége?

Prága. Elegáns házaspár ül a Letná lelátóján. Negyven év körüliek lehetnek. A feleség már öt perce nógatja a férjét, menjünk, mondja, megfagyok ebben a hidegben.

A boldogságtól ordítani tudnék. Kincl, a Lazio elleni meccs hőse valószínűleg távozik a SpartábólČTK-felvéteDe még nem mennek, Lucilio Cardoso Cortez Batista, a portugál bíró ugyanis hosszabbít. És ekkor szabadrúgáshoz jut a Sparta. A labda repül, repül, Kincl elrugaszkodik, valahol Peruzzi is érkezik, de késve, és akkor... Nehéz leírni. Nézem a házaspárt: a férfi tölcsért formál tenyeréből, és percekig üvölti, hogy góóól.

FELNŐTT LETT A SPARTA

A Bajnokok Ligája csoportkörének alighanem legnagyobb meglepetését a Sparta szolgáltatta: a Lazio Roma legyőzésével (Kincl 93. percben szerzett góljával) az előzetesen esélytelennek titulált prágaiak csoportmásodikként jutottak a legjobb tizenhat közé. A klub egyik, ha nem a legnagyobb sikerét könyvelte el ezzel: a bordómezesek szerepeltek már a második csoportkörben (1999/2000 és 2001/2002), de most az egyenes kieséses rendszerben zajló nyolcaddöntőbe kvalifikálták magukat. Alighanem új időszámítás kezdődik a Spartánál. A prágaiakat eddig Közép-Európa legjobb futballcsapataként tartották számon. Ezzel az eredménnyel a Sparta európai futballcsapat lett. Azért, mert nem egyedi, egyszeri siker a mostani (mint volt a Fradié anno), hanem a bordómezesek évek óta „robbantanak” a BL-ben. És talán csak a közép-európai futballkultúrán nevelkedett szurkolók tudják értékelni igazán, mindez mit jelent: futballeurópainak lenni.

A Laziót legyőzni akkor is nagy fegyvertény, ha tudjuk, a rómaiakat pénzügyi gondjaik miatt a Fiorentina sorsa fenyegeti. Ha tudjuk, kis túlzással nyugdíjas alakulatnak lehetne nevezni a Laziót. Lássuk csak: Peruzzi 33 éves, a védelemben a kedden pályára lépők közül Favalli 31, Negro 31, Fernando Couto 34, Stam pedig 31. Persze nem ez hátvédsor alapfelállása, mert eltiltás miatt hiányzott – a 34 esztendős szerb Mihajlovics. Ennek ellenére a bajnokságban olykor pazar dolgokat művelnek, a Sparta elleni főpróbán például lefutballozták a Juventust.

MANCINI DÜHKITÖRÉSE

Roberto Mancini, a Sampdoria és a Lazio egykori sztárja éppen a Juve elleni hozzáállást hiányolta védenceinél. „Mérges vagyok és csalódott. Szív nélkül, lelkesedés nélkül nem lehet futballozni. Pedig mi uraltuk a játékot, a Sparta a második félidőben halott volt, egyetlen góllal megadhattuk volna neki a kegyelemdöfést. Hét-nyolc tiszta helyzetünk volt.” Cseh kollégája, Jiří Kotrba nem tagadta: volt néhány meccs, amikor a Sparta mindent az eredményességnek rendelt alá, így a látványos játékot is. „Utóbb kiderült, nekünk volt igazunk – értékelt a Lazio elleni meccs után Kotrba. – Több oldalról is bíráltak bennünket a Chelsea elleni passzív játékunkért. Én azonban azt mondom: okosan futballoztunk, aminek eredményeképpen most mi ünnepelhetünk.”

MAREK KINCL: ÖRÖMKÖNNYEK ÉS BÚCSÚKÖNNYEK

A mindent eldöntő gólt az a Marek Kincl szerezte, aki a télen minden bizonnyal távozik a Spartából. Kincl iránt a Vlastimil Petržela vezette orosz élvonalbeli St. Petersburg érdeklődik. „Sajnálni fogom, hogy csak távolból figyelhetem majd a tavaszi BL-szereplést, de a futballélet ilyen. Három és fél éve vagyok a Spartánál, szívesen kipróbálnám már a légióséletet, és itt a kínálkozó alkalom. De legalább a búcsúm szépre sikerült: pályafutásom legfontosabb gólját fejeltem” – árulta el Kincl, aki 192 bajnokin 56 gólt lőtt a Spartában. A Sparta-drukkerek is a kedd esti Kinclre fognak emlékezni leginkább: ahogy a gól után leveszi a mezét, és a boldogságtól sírva rohan az alapvonal felé.

AZ ÖTVENMILLIÓS FEJESGÓL

Hogy mennyi lehet egy gól értéke? Például 51 945 000 cseh korona, ha történetesen BL-továbbjutást ér, mint Marek Kincl fejese a Lazio ellen. Vlastimil Košťál, a Sparta elnöke elégedett lehet, hiszen a téli szünetben kellemes elfoglaltság ígérkezik: eldönteni, mire fordítják az UEFÁ-tól érkező milliókat. S hogy mennyit is? A csoportbajutásért járó 52 millió cseh koronát, ezen kívül a 62 millióra rúgó meccspénzt, a két győzelemért járó 21 milliót, a két döntetlenért járó tízmilliót, s a nyolcaddöntő jelentette újabb 52 milliót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?