A franciák készek a „háborúra”

Ma este (20:00) Francia-ország–Belgium elődöntőt rendeznek az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. A mérkőzés akár döntőnek is beillene, nem csak a két csapat múltja miatt, de azért is, mert ez a két alakulat még nem vesztett meccset eddig a vébén.

Ma este (20:00) Francia-ország–Belgium elődöntőt rendeznek az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. A mérkőzés akár döntőnek is beillene, nem csak a két csapat múltja miatt, de azért is, mert ez a két alakulat még nem vesztett meccset eddig a vébén. A gallok 4 győzelem mellett egy döntetlent játszottak, míg a belgák eddig minden meccsüket megnyerték.

A belgák félelmetes mutatója ellenére a francia Benjamin Pavard szerint senkitől sem kell tartaniuk. A 22 éves futballista Didier Deschamps szövetségi kapitánnyal kapcsolatban elárulta: hatékonyan képes motiválni a játékosait, akik készen állnak arra, hogy „háborúba” menjenek vele.

DD kontra Titi

Az 1998-ban vb-aranyérmes és 2000-ben Európa-bajnok együttesben Didier Deschamps mellett ott volt az a Thierry Henry is, aki jelenleg a belga válogatott másodedzője. A francia sajtóban ezért „DD kontra Titi” szlogennel vezették fel a mai mérkőzést.

Olivier Giroud ezt a felállást bizarrnak nevezte. Hozzátette: büszke lenne arra, ha meg tudná mutatni Henrynak, hogy a rossz tábort választotta. A balhátvéd Lucas Hernandez annyit jegyzett meg: „Ha nyerünk, akkor velünk együtt örülhet, hiszen ő is francia.” Kylian Mbappé szerint furcsa lesz az ellenfél kispadján egy franciát látniuk, de a helyzetet alighanem Henry is hasonlóképpen éli majd meg. „Nagyon tiszteljük őt, nagyszerű játékos volt, aki inspirált engem” – nyilatkozta Mbappé, akit játéka miatt sokan éppen Henryhoz hasonlítanak.

Csapategység

Roberto Martínez, a belgák szövetségi kapitánya azt mondta: a csapategység tovább viheti őket a nem mindennapi oroszországi utazáson. „A játékosok sok éve remekül dolgoznak együtt, és pontosan azt érdemlik, hogy ott legyenek, ahol most vannak. A legfontosabb aspektusa az volt a munkánknak, hogy csapatként működjünk. A tehetség és az egyéni képességek nagyon fontosak, de az ilyen tornákon, mint a világbajnokság, csapatként kell jól szerepelni” – mondta az edző.

„Franciaország a kieséses szakaszban megmutatta, hogy mennyire erős csapat. Brazíliával együtt a legnehezebb ellenfelek a tornán. De nekünk is jó játékosaink vannak, tudjuk, hogy nehéz lesz megnyerni a meccset, de mindent megteszünk a győzelemért – jegyezte meg Eden Hazard, akiről a sporza.be honlap olyan képet közölt, amelyen a 7 éves Hazard és két kisöccse francia mezben pózolnak, amin a 10-es szám és a Zidane felirat található. – A 90-es években a franciák voltak a legjobbak, ezért szurkoltunk nekik. Ráadásul, akkoriban az üzletekben nem lehetett belga mezt kapni, ezért vásároltak a szüleink nekünk francia mezt.”

Mit mondanak a számok?

A két válogatott először 1904-ben játszott egymással, a találkozó vége 3:3 lett, az óta még 72 alkalommal találkoztak egymással, 19 döntetlen mellett a belgák 30-szor, a franciák 24-szer győztek.

A világbajnokságok során csupán kétszer futottak össze, a tornákon a franciák mérlege a jobb, mind a két találkozót megnyerték a gallok. Legutóbb 2015-ben találkoztak Párizsban, akkor a belgák nyertek 4:3-ra, úgy, hogy már 3:0-ra és 4:1-re is vezettek.

Belgium eddig egyszer, Franciaország ellenben már ötször volt vb-elődöntős. Előbbi 1986-ban a későbbi aranyérmes Argentínától kapott ki 2:0-ra, míg a franciák három vesztes (1958, 1982, 1986) elődöntőt követően 1998-ban először győztek, akkor hazai környezetben a trófeát is megszerezték. Legutóbb, 2006-ban Portugáliánál bizonyultak jobbnak a négy között.

A franciák kulcsembere Kanté és Griezmann lehet, előbbinek 17 labdaszerzése van már a vb-n – ezzel a második helyen áll a statisztikai rangsorban –, utóbbi a franciák legutóbbi hat olyan mérkőzésén, amelyet világverseny egyenes kieséses szakaszában játszottak, hétszer volt eredményes. A vb-n a nyolcad- és a negyeddöntőben is gólt lőtt.

A belgák elsősorban Lukaku és Hazard eredményességében bízhatnak. Lukaku legutóbbi 13 válogatottbeli mérkőzésén 17 gólt szerzett és három gólpasszt adott, Hazard mérlege 14 összecsapáson 8 gól és 6 gólpassz.

Kevin De Bruyne csupán egy gólt szerzett eddig a vb-n, de már 16-szor került helyzetbe, így a francia védelemnek rá is fokozottan kell figyelnie.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?