52 év után nyerhet kupát a Benfica

<p>Ma este (20.45) Torino ad otthont az FC Sevilla–Benfica Lisszabon labdarúgó Európa Liga-finálénak. A spanyol együttes 2006-ban és 2007-ben megnyerte az EL elődjének számító UEFA-kupát, míg a tavalyi döntős portugál csapat már 52 éve vár az európai kupagyőzelemre.</p>

ELŐZETES

A Benfica egy éve a Chelsea-vel szemben maradt alul (1:2) az Európa Liga amszterdami döntőjében, a lisszaboni klub az 1962-es BEK-győzelem óta nem nyert európai trófeát. Azóta hétszer is elbukott a fináléban, ötször a BEK-ben (1963, 1965, 1968, 1988, 1990), kétszer pedig a második számú kupasorozatban (1988, 2013).

Az is a lisszaboni csapat ellen szól, hogy 32 éve, összesen 14 mérkőzés óta nyeretlen spanyol gárda ellen. Ezzel szemben a Sevilla jóval eredményesebb a portugál gárdákkal vívott meccseken, nyolc győzelem, három döntetlen és öt vereség a mérlege.

A Benfica idén megnyerte 33. bajnoki címét, és a portugál Ligakupában is diadalmaskodott. „Nem vagyok babonás, hiszek a játékosaim képességeiben és a befektetett munkában. Ez zsinórban a második EL-döntőnk, remélem, ezúttal jobban tudjuk kezelni a ránk nehezedő nyomást. Rendkívül motiváltak vagyunk, bízom benne, hogy legyőzzük a Sevillát” – nyilatkozta Jorge Jesús, a lisszaboni együttes vezetőedzője.

Optimisták a spanyolok is. Az FC Sevilla eddig kétszer jutott az UEFA-kupa döntőjébe, és mindkétszer diadalmaskodott, 2006-ban 4:0-ra lelépte a Middlesbrough-t, egy évvel később 2:2-re játszott az Espanyollal, ám 3:1-re megnyerte a büntetőpárbajt.

Unai Emery, a hispán együttes mestere elismeri, hogy a Benfica a finálé favoritja. „Mindenki azt hitte, hogy idén a Juventus hódítja el az Európa Ligát, ám a Benfica meglepetésre megállította a torinói favoritot. Ezért a lisszaboniak a döntő esélyesei, de mindent megteszünk, hogy harmadik európai kupadöntőnket is győzelemmel zárjuk” – szögezte le Unai Emery.

„Mentálisan nagyon erősek vagyunk, és azért megyünk Torinóba, hogy elhódítsuk a trófeát” – jelentette ki a sevillai Kevin Gameiro, aki öt góllal járult hozzá csapata EL-meneteléséhez.

A mérkőzést a 38 éves német Felix Brych vezeti, aki a Bundesligában megadta a leverkuseni Kiessling Hoffenheimben elért érvénytelen gólját, amikor a labda a lyukas oldalhálón keresztül jutott a kapuba. (sz. z.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?