Változást csak összefogással lehet elérni

Soóky Marián mondott ünnepi beszédet Nagy Rátz József síremléke előtt (A szerző felvétele)
Nagymegyer/Izsap |

Nagymegyeren két helyszínen is tartottak megemlékezést, Izsap városrészben a temetőkertben, valamint a nagymegyeri református temetőben Nagy Rátz József, a város egykori bírájának síremléke előtt.

Izsap

Izsapon az Iqus polgári társulás szervezésében valósult meg a megemlékezés március 12-én, ahol a köszöntő után Soóky Marián polgármester elmondta ünnepi beszédét, majd közösen megkoszorúzták a kopjafát, végül pedig elénekelték a Himnuszt.

Nagymegyer

Nagymegyeren március 15-én zajlott a megemlékezés, mely délután 4 órakor kezdődött. A hagyományosan koszorúzással egybekötött eseményen elsőként a Bartók Béla Alapiskola, valamint a Janiga József Művészeti Alapiskola növendékei adták elő ünnepélyes, irodalmi és történelmi összeállításukat. Köszöntötték Jankovics Gyulát a pozsonyi magyar nagykövetségről, valamint az önkormányzat képviselőit, a képviselő testületet, valamint a városi intézmények és az egyházak jelenlévő vezetőit.

 

A diákok ünnepi műsora (A szerző felvétele)

Rövid kultúrműsort adott elő Czira Sára, aki a tápiógyörgyei Torockó Baráti Társaság kíséretében érkezett, ő 1848 Kossuth nótákat énekelt.

Czira Sára Kossuth-nótákat énekelt (A szerző felvétele)

„Az a közösség, amely engedi, hogy múltja, őseinek jó, vagy téves cselekedetei homályba vesszenek, önmagát ítéli halálra, de ha a múltbéli emlékeit képes átmenteni a jövő nemzedékei számára, élni fog”

– kezdte beszédét Soóky Marián polgármester Nagy Rátz József szavait idézve.

„Ünnepet és megemlékezést tartunk a mai napon. Ünnepet, mert 175 éve tört ki a magyar forradalom és szabadságharc, amely a magyar nép szabadságáról és az osztrák iga alóli felszámolásról szólt. Megemlékezünk mindazokról, akik részt vettek ebben a harcban, akik életüket és vérüket adták a magyar szabadságért. 1897-ben Kossuth Lajos fia, Kossuth Ferenc volt az, aki javasolta a magyar parlamentben, hogy március 15-ét nyilvánítsák nemzeti ünneppé. 1848. március 15 a magyar történelem talán legbátrabb napja. A magyarságnak választania kellett, választani, hogy milyen jövőt akar. A magyarok bölcsek voltak, mert belátták, hogy változásra van szükség, elismerték, hogy változást csak összefogással lehet elérni. Nem a kifogásokat keresték, hogy miért ne cselekedjenek”

– mondta beszédében a polgármester.

"A magyarok bölcsek voltak, mert belátták, hogy változásra van szükség, elismerték, hogy változást csak összefogással lehet elérni" - mondta Soóky Marián polgármester (A szerző felvétele)

„Március 15-e fontos a magyar történelemben, mivel magában hordoz sajátos jelképes jelentéstartalmat, a szabadság, a fejlődés, a modernizáció és a nemzeti tudat érzését. Az ezen dátum által jelképezett korszaknak köszönhetjük gyönyörű Himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színének hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Pest-Buda, hivatalos nyelve pedig a latin helyett a magyar lett. Felelős kormányt választottunk, törvényeket alkottunk, eltöröltük a jobbágyságot, ezáltal a társadalmi egyenlőség is kimondatott”

– tette hozzá. A megemlékezésen közreműködtek még a tápiógyörgyei iskolásai, az ünnepséget követően pedig megkoszorúzták Nagy Rátz József síremlékét.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?