Régió

Tiltakoznak a nagymegyeri fürdő alkalmazottai, újabb változás a fürdő élén

Nagymegyer | „Helyezze vissza Križan Tibort ügyvezetővé! Hívja vissza Lukáš Machala ügyvezetőt” - ezt követelik a fürdő alkalmazottai, akik ma a városi hivatal előtt tiltakoztak az ellen, hogy Holényi Gergő polgármester visszahívta az ügyvezetői posztról Križan Tibort. Megfélemlítésre, pszichikai nyomásra panaszkodnak.
Kiss Bartalos Éva

2021. június 2. 16:00

tiltakozás

Holényi Gergő az év elején nevezte ki a fürdőt üzemeltető Termál kft. ügyvezetőjének Lukáš Machalát, akitől a képviselő-testület legutóbbi ülésén megvonta a bizalmat, és bírósághoz fordultak amiatt, hogy a polgármester a testület és a felügyelőtanács jóváhagyása nélkül változtatta meg a fürdő vezetését. Az elmúlt öt hónapban két ügyvezető állt a vállalat élén, a napokban azonban ez megváltozott. A polgármester visszahívta a funkcióból Križant, aki ügyvezető igazgató maradt cégben. Így a korábbi mellérendelt viszony helyett Machala alárendeltje lett. A lépés ellen tiltakoztak a fürdő alkalmazottai és a szállásadók.

Konfliktus, feljelentés

Machala legutóbb a közösségi portálon tájékoztatott arról, hogy milyen lépéseket tett a fürdő élén. Az ügyvezető ugyan hónapokkal ezelőtt azt ígérte, hogy nem dönt majd egyedül, később azonban módosult a felállás. Holényi Gergő a testület legutóbbi ülésén elmondta, hogy külön is dönthetnek az ügyvezetők. Az elmúlt hónapok követhetetlen döntései káoszhoz vezettek a fürdő élén, a héten kiéleződött a konfliktus.

tiltakozás

„Elviselhetetlen, ami a polgármester tetteit követően az utóbbi időben a fürdőben folyik. Az általa kinevezett igazgató eddig csak megalázta és félelemben tartja az alkalmazottakat, ilyen stresszhelyzetben nem lehet dolgozni. Nagyon csúnyán beszélt velünk, ilyenre a hosszú éves fennállás alatt még nem volt példa a fürdőben” - nyilatkozta Vörös Zsuzsanna, a nagymegyeri termálfürdő szakszervezetének elnöke, aki a szakszervezeti bizottsággal és a munkafelügyelettel is felvette a kapcsolatot. Machala ellen Križan Tibor feljelentést tett a magatartása miatt.

Közös összefogás

Szerda délelőtt közel százan gyűltek össze a polgármesteri hivatal előtt, a fürdő alkalmazottai, valamint a szállásadók szövetségének tagjai is magyarázatot vártak a város vezetésétől. Rajtuk kívül vendéglátósok és néhány önkormányzati képviselő, valamint a felügyelőbizottság tagja is jelen volt. Győry Károly, a szállásadók szövetségének vezetője leszögezte, azt szeretnék, ha visszaállítanák az eredeti állapotot a fürdőben, vagyis Križan Tibor maradna az egyedüli ügyvezető. „Előttünk a nyári idény, és hiányzik a felkészülés. Ezzel megbénítják a fürdőt, nem tudjuk, mi lesz” - szögezte le Győry Károly hozzátéve, hogy Nagymegyeren számos család és vállalkozás kötődik a fürdőhöz.

Indulna a nyári szezon

Tavaly elsők között nyitott ki a nagymegyeri Thermal Corvinus, és már most is fogadják a vendégeket, a bizonytalan helyzet azonban ellehetetleníti a munkát. „Ebben a feszültségben nehéz dolgozni. Hogyan erőltessünk őszinte mosolyt az arcunkra, ha belülről remegünk?!” - tette fel a kérdést a szakszervezet vezetője. A fürdőben még nem kötöttek szerződést az úszómesterekkel, pedig nem egyszerű tanúsítvánnyal bíró, megbízható munkaerőt szerezni. Győry szerint a kialakult helyzettel megbénítják a fürdőt, és ellehetetlenítik a működését.

Nincs indoklás

Holényi Gergő ma reggel szabadságot vett ki, így hiába várták őt a tiltakozók a hivatalba. „A polgármester megszökött a probléma elől” - jegyezte meg a szállásadók szövetségének elnöke. Lapos Ildikó alpolgármester beszélt a tiltakozókkal, kérdésünkre elmondta, hogy a polgármester egyedül döntött a váltásról a fürdőben, ezért hozzá irányított bennünket. Próbáltuk elérni telefonon a polgármestert, de sikertelenül. Nagymegyeren már hónapok óta attól tartanak, hogy végül idegen kezekbe kerül a kiemelten fontos fürdő. A polgármester ezt többször is cáfolta.

tiltakozás

Győry Károly rámutatott, hogy Holényi Gergő válságmenedzserként mutatta be a fürdő élén Machalát, akit szerinte törvénytelenül, a testület tájékoztatása nélkül ültetett a funkcióba. Križan Tibor korábban azt mondta, hogy jelenleg stabil a fürdő anyagi helyzete, köszönhetően annak, hogy a pandémia első hullámában sikerült megbirkózni a kihívásokkal.

Érthetetlen döntés

Križan Tibor elmondta, számára érthetetlen, hogy miért kell személyes kérdésekkel foglalkozni a nyári szezon beindítása helyett, amikor arra kellene összpontosítani, hogy minél több vendéget szólítsanak meg. „Nem így kellene dönteni egy stratégiai fontosságú cégről. A polgármester azt mondta, hogy a múlt heti események miatt hívott vissza, amikor vitánk volt és feljelentést tettem. Elfogadtam, az ügyvezető igazgatói posztot, ugyanis szeretném figyelemmel követni, hogy mi történik a fürdőben. Nem tudjuk, milyen céllal jött ide az új ügyvezető, miért hozta ide a polgármester, ez ugyanis az elmúlt hónapokban sem derült ki” - nyilatkozta lapunknak Kiržan Tibor.

Politikai karrier

Lukáš Machala korábban azt mondta a városi képviselőknek, hogy széleskörű szakmai tapasztalatai vannak. Korábban az SNS-hez kötődött, most azonban már az ĽSNS-ből kivált Milan Uhrík által vezetett Republika országos tanácsának tagja. Megkérdeztük tőle, hogy mi a véleménye az alkalmazottak tiltakozásáról, hogy hogyan orvosolná a kialakult helyzetet a fürdőben, de csakúgy, mint korábban, most is megtagadta a válaszadást.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič Boris Kollár

Matovič szerint elképzelhető, hogy a Sme rodina nélkül kormányozzanak tovább

koronavírus

Koronavírus – 742 újabb fertőzöttet azonosítottak PCR-teszttel Szlovákiában

Szímő

A Jedlik díjas Popély Gyula és Albert Sándor méltatása

01

Holtan találták meg az eltűnt 18 éves fiút

01

Sorozatdaráló – Lelki élveboncolás

Afganisztán k

A tálibok több segélyt kértek a nemzetközi közösségtől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.