Régió

Merre tart a nagymegyeri fürdő?

Nagymegyer | Két év, négy ügyvezető igazgató, megkérdőjelezett döntések, a koronavírus miatti lezárások következtében szinte megállt az élet a szlovákiai fürdőkben, Nagymegyeren azonban közel sem volt eseménytelen az elmúlt időszak.
Kiss Bartalos Éva

2021. május 4. 11:00

Krizan- Machala

Két év alatt a negyedik ügyvezető igazgatót nevezte ki az év elején a városi fürdő élére Holényi Gergő polgármester. A helyi képviselő-testületben rendszeresen vita tárgya az, ahogyan a város vezetése a fürdővel törődik. Megpróbáltunk utánajárni, mi állhat a polgármester döntéseinek hátterében, mi alapján választhatta ki a korábban kinevezett igazgatókat, és honnan erednek a fürdő pénzügyi problémái, már ha valóban vannak.

Aranytojást tojó tyúk

A nagymegyeri Thermal Corvinust Szlovákia három legnépszerűbb fürdőhelyének egyikeként tartják számon. A fürdőt a Termál városi vállalat működteti. Tavaly, a tavaszi nyitás keretében elsőként Nagymegyeren fogadták a látogatókat. 2019 rekordév volt a fürdő történetében, korábban soha nem váltottak annyian jegyet a Thermal Corvinusba. A koronavírus első hulláma után várható volt, hogy nehéz lesz elérni a korábbi csúcsot. A nyári hónapokban mégis sikerült megközelíteni az előző évi bevételek szintjét. Így tavaly „csak” mintegy 1,2 millió euró volt az árbevételből származó kiesés. Most merőben más gazdasági helyzetben várják a nyitást. Arról, hogy mennyire fontos a fürdő, az önkormányzat ülésein is rendszeresen tanúbizonyságot tesznek, hiszen a vállalat és annak vezetése, illetve a gazdálkodásával kapcsolatos kérdések gyakran szerepelnek napirendi pontként. De Nagymegyeren nemcsak a képviselőket vagy a látogatókat foglalkoztatja a látványosság, hanem azokat a vendéglősöket, szállásadókat, helyi vállalkozókat is, akik az idegenforgalmi célpontra, az ide érkező turisták kiszolgálására építik az üzletüket.

Variációk ügyvezetőkre

A fürdővel kapcsolatos változtatások végigkísérik az önkormányzat munkáját. Az önkormányzati választás után nem sokkal, két évvel ezelőtt hirdetett pályázatot a város három önkormányzati tulajdonban lévő cég, a városi közterület-fenntartó vállalat, a lakáskezelő vállalat és a fürdőt üzemeltető Termál kft. ügyvezetői posztjainak betöltésére. Már akkor sem volt zökkenőmentes a választás, a polgármester ugyanis a korábbi ígéret ellenére korlátozta a választásba bevont testület munkáját. Végül azonban sikerült megválasztani az ügyvezetőket. Ekkor került a fürdő élére Križan Tibor, aki azóta is ügyvezetőként szerepel a cégnyilvántartásban, de már nem egyedül.

Több próbálkozás

Alig egy évvel Križan kinevezése után tavaly év elején a változás szele legyintette meg a fürdőt és az önkormányzatot. Holényi Gergő ekkor vetette fel, hogy a meglévő mellé egy másik, operatív igazgatói posztot is létrehoz. A polgármester a testület ülésén azt mondta, hogy bizalmi pozíciót akar kialakítani a fürdőben, egy olyan embert ültetett volna Križan Tibor mellé, aki ellenőrizné a fürdő régebbi ügyeit, és ezáltal Holényit is segíti. Az egyik képviselő, Sobek Darina élettársa kapta volna a megbízást, kinevezése azonban ellenkezést váltott ki a testületben és a városban is. Ekkor a képviselőknek még sikerült megállítaniuk a folyamatot, később azonban kész tények elé állította a testületet a polgármester. Októberben derült ki, hogy Holényi Gergő a képviselő-testület és a fürdő felügyelőtanácsának tájékoztatása nélkül Križan Tibor mellett Milan Orešanskýt is ügyvezetői feladatokkal bízta meg. Az, hogy hogyan került a városvezetés látókörébe a korábban a pénzügyminisztériumban osztályvezetőként dolgozó Orešanský, nem derült ki. A polgármester szerint komoly tapasztalatokkal és jó kapcsolatokkal bíró szakember végül nem alkothatott maradandót a fürdő élén. Igazából ahogy felmerült a neve, úgy el is tűnt az önkormányzat vitáiban. Néhány hónappal később azonban kísértetiesen hasonló helyzet alakult ki. Az év elején egy másik név jelent meg a cégjegyzékben Križan Tibor mellett, Lukáš Machala, aki legutóbb az SNS választási listáján indult a parlamenti választáson, korábban az oktatási minisztérium hivatalvezetője volt rövid ideig, innen viharos körülmények között távozott, és Andrej Danko SNS-elnök tanácsadója is volt. Machala és Križan a képviselő-testület legutóbbi ülésén vázolták fel a fürdő jelenlegi helyzetét és a terveiket. Azt, hogy milyen a két ügyvezető viszonya, Križan Tibor úgy jellemezte, hogy ha egyetért a polgármester által nemrég kinevezett kollégájával, akkor nincs konfliktus közöttük.

Kétes kapcsolatok

A képviselők csakúgy, mint ősszel, most is kérdőre vonták a polgármestert, mert szerintük önkényesen dönt a fürdő ügyében, bírósághoz is fordultak. Arra a kérdésre azonban most sem sikerült egyértelmű választ kapni, hogy hogyan került a jogi, kommunikációs és marketinges végzettséggel bíró egykori politikus a fürdőbe. Nagymegyeren többször felmerült az a gyanú, hogy hosszú távon akár pénzügyi csoportok kezében is landolhat a kiszolgáltatott fürdő, ezt azonban a polgármester korábban elutasította. „Jól tudom, mit csinálok, hova szeretném vezetni a várost, és mit szeretnék elkerülni a termálfürdővel kapcsolatban” – szögezte le Holényi még ősszel, kiegészítve azzal, hogy szeretné megóvni a fürdő alkalmazottait, valamint az ehhez kapcsolódó vállalkozásokat. Orešanskýnál személyes kapcsolatait emlegette a polgármester, arra viszont nem kaptunk magyarázatot, hogy Machala hogyan került a látószögébe.

Nem új tervek

A külföldi helyett a hazai piacra koncentrálna az új ügyvezető, Machala a képviselőknek azt mondta, hogy a pandémia miatt kockázatos lehet a cseh turistákra hagyatkozni, ezért ő inkább a belföldi piacon, Nagyszombat és Nyitra megyében tenné ismertebbé az idegenforgalmi célpontot. Nagymegyer már évtizedek óta a cseh turisták törzshelye, és ezen a tavalyi eredmények alapján a koronavírus miatti határzár sem változtatott.

Nagymegyer

A szakember képviselői kérdésre kifejtette, hogy az országos médiában népszerűsítenék a fürdőt, kampányokkal, óriásplakátokkal, konkrétumokat azonban nem fogalmazott meg. Értesüléseink szerint Lukáš Machala hetente néhány órát tölt a jelenleg zárva tartó fürdőben, elemzéseket készít, felülbírálja a korábbi szerződéseket és takarékossági intézkedéseket fogalmaz meg. Az elemzésének az eredményeit a felügyelőbizottság tagjai is megkérdőjelezték. A fürdő területén működő büfék és szolgáltatások bérleti lehetőségeiről is tárgyalt, de Križan Tiborral erről nem egyeztetett. Kérdéses, mennyire szolgálja a fürdő javát a két, egymástól függetlenül cselekvő ügyvezető, de az is felmerült, hogy mennyit árthat két külön aláírási jogkörrel felruházott igazgató. Machala ugyan azt mondta, eddig semmilyen döntést nem írt alá.

Nem kell pénzinjekció

A turisztikai látványosság lehetne az önkormányzat aranytojást tojó tyúkja, hiszen a tavalyi eredmények alapján az év vége felé több pénz volt a hónapok óta zárva tartó fürdő számláján, mint a városén. Kérdéses, mennyi maradt mára a 700 ezer euróból, mivel azt Machala is elismerte, hogy támogatásokra nem jogosult az önkormányzati tulajdonú fürdő. Tavaly ilyenkor egy 200 ezer eurós pénzinjekció miatt vitáztak a képviselők és a polgármester, a fürdőnek akkor szüksége lett volna a pénzre, de azóta sem érkezett meg a számlájára a megígért önkormányzati támogatás. A szorult helyzetben lévő fürdő segítséget nem kapott, de kegyelemdöfésként érhette volna, ha teljesítik a polgármester akaratát, aki egy kiszivárgott dokumentum szerint félmillió eurót utaltatott volna át a város számlájára. Kiszámíthatatlan időben így teljesen kiszolgáltatottá vált volna az önkormányzati vállalat.

Jó döntések

Križan Tibor kérdésünkre elmondta, hogy a tavalyi nyári idényben a megfelelő rendelkezéseknek, a megfelelő marketingstratégiának és a szállásadók bevonásának köszönhetően sikerült pénzügyi tartalékot kialakítaniuk. Felhasználták a rendelkezésre álló támogatási lehetőségeket, így az alkalmazottakat sem építették le. „2020 tavaszához képest megváltozott a pénzügyi helyzetünk: akkor még áthidaló hitelt kellett törlesztenünk, mára ezt a hitelt visszafizettük, és pénzügyi, materiális és a humánerőforrás szempontjából is készen állunk a nyitásra, ehhez semmilyen pénzügyi injekcióra nem lesz szükségünk az önkormányzattól” – jelentette ki Križan.

Több kifogás

Az önkormányzati képviselők legutóbbi ülésükön szembesítették Machalát a városban uralkodó helyzettel. Balázs Péter képviselő, a fürdő felügyelőbizottságának tagja lapunknak több kifogást is felsorolt. „Az egyik kifogásunk a kinevezés módja. Egy ilyen nyitott pozíciót versenypályázat nélkül nem lehetne elfoglalni. Lukáš Machala ugyan azt ígérte, hogy elküldi az önéletrajzát a képviselőknek, de máig nem kaptuk meg. Az eddigiek alapján látszik, hogy nem tartja be az ígéreteit” – közölte Balázs Péter, hozzátéve, hogy szerinte a néhány hónapja kinevezett ügyvezető nem ismeri ki magát a közegben, és olyat is tapasztalt, hogy a polgármester és az általa kinevezett ügyvezető egymásnak ellentmondó információkat közöl. A testület bírósághoz fordult a kinevezés miatt, mint a képviselő elmondta, nincs más eszközük arra, hogy kiderítsék, törvényes volt-e a polgármester eljárása. „A nagymegyeri fürdő egy kincs” – jegyezte meg a képviselő. Nagymegyeren attól is tartanak, hogy a nem átlátható döntések ártalmasak a fürdőre nézve. Úgy tudjuk, hogy Machala a polgármester által korábban bizalmi pozícióba szorgalmazott Csiba Károllyal egyeztetett a fürdő területén. Az sem állja meg teljesen a helyét, hogy az új ügyvezető nem hoz döntéseket, a polgármester ugyanis utasította a fürdőt, hogy a gazdasági intézkedések részeként szüntesse meg az együttműködést a Machala által készített elemzésben is felbukkanó két céggel, osztalékként pedig egy, a fürdő tulajdonában lévő személygépkocsit kért, továbbá vegyenek fel egy könyvelőt.

Kérdések sora

A nagymegyeri helyzetet elemezve kérdések sora vetődik fel. Hogyan kerülnek elő a semmiből kinevezett új ügyvezetők? Jogszerű-e a testület és a felügyelő-tanács jóváhagyása nélkül megváltoztatni az önkormányzati cégek vezetését? Hogyan profitál a város ezekből a döntésekből? Az önkormányzat munkáját figyelve nehéz napirendre térni a város vezetésében uralkodó állandó konfliktushelyzet és a polgármester nem átlátható döntései felett. Azt, hogy mi áll a döntések mögött, mindenki csak találgatja. Megkerestük a polgármestert is, hogy eloszlassa a döntésével kapcsolatban felmerülő kételyeket, de elfoglaltságaira hivatkozva nem válaszolt az e-mailben feltett kérdéseinkre. Lukáš Machala is elutasította a válaszadást, így nem derült ki, hogy hogyan szerzett tudomást a munkalehetőségről, milyen céljai és feladatai vannak a fürdőben, és hogy miként értékeli a vele szembeni elvárásokat. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
oltas

Nem mindegy, mikor regisztrál oltásra a 70 évesnél idősebb személy kísérője

Eduard Heger

Az oltásról és az EU-csúcsról tárgyalt Heger az uniós nagykövetekkel

időjárás borús

Csapadékos, szürke idővel zár a munkahét

koronavírus Olaszország

Egyetlen koronavírusos beteg maradt San Marinóban, bezárták a Covid-osztályt

Leicester–Newcastle focimeccs a tévében

usz

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.