Sólymos: A derűs jövőt csakis a jól működő kooperáció biztosíthatja

solymos laszlo
Kassa |

Annak ellenére, hogy a Kékek és a Most-Híd politikai pártok mindössze négy hónappal ezelőtt indították útnak politikai fúziójukat, a két pártelnök, Mikuláš Dzurinda és Sólymos László derűsen vágott neki a szombati parlamenti választásoknak. Ahogy az először a késő esti exit poll eredményhirdetése, utána pedig a szavazatok összeszámolása után kiderült, a Kékek-Most-Híd kooperációjára az urnák elé járultak mindössze 0,26 százaléka voksolt. Sólymos László, a Most-Híd elnöke az Új Szónak adott interjújában többször is kihangsúlyozta, hogy nem csak a szlovákiai magyarság, de Szlovákia jövőjét is csak egy jól működő kooperáció biztosíthatja.

„Nagy elvárásaink nem voltak. Tudtuk, hogy az a négy hónap, amióta létezünk, rövid idő, de szembe kellett néznünk a tényekkel. Nem tagadás, hogy ez nagyon megnehezítette a dolgunkat, de igazából olyan hangulat alakult ki, ami szinte az egész országot beborította. Szerintem az embereknek valami azt sugallta, hogy aki nem akarja Ficót hatalomra, annak a PS-re kell szavaznia. Ez négy évvel ezelőtt is így volt. Aztán majd meglátjuk, hogy mit hoz majd ez az ország, az emberek és a jövő számára. Ettől függetlenül teljes mértékben biztos vagyok benne, hogy a most uralkodó káoszban csak olyan pártok jelenthetik a jövőt, amelyek képesek együttműködni. A Kékek és a Most-Híd pártja pedig egy ilyen párt” – mondta az Új Szónak Sólymos, aki szerint a választás eredményei világos, de az élet megy tovább. „Már tudjuk, hogy kevesen szavaztak ránk, de nem áll meg az élet. Újra felkel a Nap és mi megyünk tovább. Én biztos vagyok benne, hogy a mi pártunknak kell hogy legyen támogatottsága ebben az országban, hiszen rengeteg embertől hallottuk, hogy ránk szeretnének szavazni, de nem akarták, hogy a Smer nyerjen, ezért inkább a PS mellett döntöttek. Függetlenül attól, hogy nem értenek egyet a PS mondanivalójával és tenniakarásával, mégis rájuk voksoltak. Nem hiszem, hogy ez volna a gödörből kivezető út, és éppen ezért következetesen kitartunk azok mellett az értékek mellett, amelyek biztosítják a Kékek és a Most-Híd kooperációját: tehát az európai értéteken alapuló magyaroknak és szlovákoknak az együttműködését, amellyel egy jobb országot lehet építeni” – tette hozzá Sólymos. Az állami támogatáshoz szükséges három százalékos határ el nem érése a pártelnök szerint nem nagy meglepetés, hiszen a Most-Híd már négy éve így működik. A kérdés véleménye szerint most inkább az, hogy lesz-e egy olyan társaság, amelyik fontosnak tartja a felül említett értékeket, hogy biztosítva legyen a párt növekedése, erősödése és szerveződése. „A magyar pártok sikerességét tekintve pedig nem ideológiai, hanem etnikai alapon politizálunk. Ez azt jelenti, hogy egy gyűjtő pártban meg kell, hogy férjen egymás mellett a keresztény, a liberális és a konzervatív nézet, hiszen a szlovákiai magyar társadalomban sokfélén gondolkodó ember van. Mi a Kékekkel megtaláltuk a közös értékrendeket, és ezeket fejleszteni fogjuk. Fontos megemlíteni, hogy mi már megpróbáltunk közös nevezőre jutni a Szövetséggel. Én személy szerint rengeteg időt fektettem a szlovákiai magyar gyűjtőpárt kialakításába, de sajnos voltak olyanok, akik nem tűrtek el minket az eltérő véleményeink miatt, és kiszorítottak bennünket. A gyűjtőpárt működéséhez egy olyan vezetőre volt szükség, aki össze tudja fogni az embereket úgy, mint ahogy azt annak idején Bugár Béla tette. Az ő által vezetett párt egy etnikai párt volt. A szlovákiai magyarok komoly politikai tényezőnek számítottak” – zárta Sólyom László.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?