Módszertani nap a vezekényi iskolában

módszertani nap - Vezekény
VEZEKÉNY |

Megtartotta első módszertani napját a galántai Regionális Pedagógustámogató Központ. A helyszín a vezekényi alapiskola volt, ahol gyakran használják a digitális eszközöket a tanítás megkönnyítésére, a tanulás érdekesebbé tételére. 

Szeptemberi megalakulása óta első alkalommal szervezett módszertani napot a galántai Regionális Pedagógustámogató Központ. A vezekényi alapiskola adott otthon a rendezvénynek, amelyre azért esett a szervezet választása, mert a Galántai járásban 15 kisiskola működik, közülük a vezekényi kiemelkedő sikereket ér el. A bevezetőben Berta Tünde, a galántai Regionális Pedagógustámogató Központ alapítója és igazgatója elmondta, minden iskola valamiben kiemelkedő, de meg kell találnia a saját útját az új kihívások között. Az útkeresésben szerinte a módszertani nap remek segítséget nyújt. A rendezvényt hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a központ, amely élő kapcsolatot, jó együttműködést kíván kialakítani a járás iskolái között. Erre szolgálnának a mostanihoz hasonló módszertani napok, illetve rendszeres találkozások akár személyesen, akár az online térben. Berta Tünde hangsúlyozta, egyforma problémák merülnek fel a magyar és a szlovák iskolákban egyaránt, ezért két nyelven zajlott az egész nap és így működik a központ is.

bemutatóóra a másodikban

Zupko Tamás, Vezekény polgármestere örömét fejezte ki, hogy a járás egyik legkisebb településeként láthatják vendégül a központ rendezvényére érkezett pedagógusokat. Kiemelte Vezekény természeti kincseit és a helyi iskola sikereit.

Karácsony Ildikó, az intézmény igazgatója bemutatta az iskolát, annak pedagógusait és beszélt arról is, hogyan élik meg a mindennapokat, hogyan zajlik az oktatás-nevelés Vezekényen. Az iskola több éve bekapcsolódik a Robotika versenybe, tavaly Dortmundban, idén Panamában vettek részt a világbajnokságon, amelyre méltán büszkék a helyiek.

Radványi Adél, a szervezet egyik mentora ismertette a szakmai nap részletes programját, majd a résztvevők több csoportban részt vettek a vezekényi iskolások óráin.

„A mai nap célja az volt, hogy erősítsük a regionális hálózatot a kisiskolák között. A vezekényi iskola aktivitása annyira példaértékű, hogy a teljes szervezettségű iskolák is jelentkeztek a módszertani napra, hogy inspirációkat gyűjtsenek. Meglepően nagy volt az érdeklődés a rendezvény iránt, de betegség miatt néhányan mégsem tudtak eljönni. A galántai Regionális Pedagógustámogató Központ szeptember óta működik aktívan. Egyéni mentorálást végzünk azoknak a pedagógusoknak, akik erre nyitottak és kérik a segítséget, ami nem egyenlő a módszertani vezetéssel. Inkább szeretnénk megerősíteni a pedagógusokat a munkájukban és megmutatni számukra új lehetőségeket, ötleteket a tanításban. Négy- és nyolcórás képzéseket nyújtunk a tantestületeknek, illetve előadásokat tartottunk a nevelőknek, januárra pedig a pedagógiai asszisztenseknek tervezünk egy előadást. A hat magyar és két szlovák anyanyelvű mentor szinte a járás minden iskolájában jelen van valamilyen formában. Lehetőség van a mentorral való közös, vagyis tandemtanításra, de a mentorok is tartanak bemutatóórát a pedagógus számára a saját tanítványainak részvételével. A mentor továbbá megfigyelőként is jelen lehet az órákon, majd a pedagógussal közösen elemezve az órát jutnak el olyan új ötletekhez, módszertani lehetőségekhez, amelyek talán nem is jutnak eszébe a tanítónak a mindennapos mókuskerékben”

– részletezte a mentor. 

bemutatóóra az elsőben

Az összesen tíz iskolából és óvodából Vezekényre érkező pedagógusok betekintést nyerhettek az interaktív tábla, a BeeBot segédeszköz és több program használatába, valamint megismerkedhettek a Robotika versennyel. Az elsősök a szövegértés fejlesztésére végzett gyakorlatok mutatták be, de Szabó Vivien, az iskola asszisztense hangsúlyozta, ez nem egy betanult előadás volt részükről, hanem valóban a bemutatott módon telnek a tanórák az iskolában. Hangsúlyozta, a segédeszközöknek egyaránt hasznát veszik az olvasás-, a szlovák nyelv- és a matematikaórán is, tanulás közben több készséget is fejleszthetnek, például a finommotorikát vagy a térorientációt. A szakmai napon arra is időt és teret kaptak a pedagógusok, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, ismerkedjenek, beszélgessenek, kapcsolatot építsenek.

szakmai nap Vezekényen
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?