Hatalmas lehetőség, életre szóló élmények

Vechas-Vezekény
VEZEKÉNY |

Kiemelkedő sikert ért el a vezekényi alapiskola csapata a robotika világbajnokságon. A 82 résztvevő csapatból a számukra előkelő 44. helyen végeztek, és rengeteg élménnyel gazdagodtak.

Júniusban adtunk hírt arról, hogy a vezekényi alapiskolások idén először bekapcsolódtak a Lego robotok építésének versenyébe. A Vechas nevű háromfős csoport januárban ismerkedett meg a robotépítéssel és annyira megtetszett nekik, hogy jelentkeztek a Kassán szervezett országos World Robot Olympiad versenybe, az Elementary kategóriában. Nagy meglepetésükre és örömükre a fűnyíró robotra írt programmal az első helyen végeztek. Ezzel belépőt nyertek a Balatonfüreden augusztusban rendezett nyári felkészítő táborba, illetve a dortmundi robotika világbajnokságra.

A község támogatásával a tábor végén még egy háromnapos nemzetközi versenyen is alkalmuk volt a gyerekeknek részt venni, ahol a harmadik helyen végeztek. Nagyon sok új tapasztalattal tértek haza, nemcsak a gyerekek, hanem a felkészítő pedagógusok is, igazán hasznos volt a tábor és a verseny is, sokat tanulhattunk belőle mindnyájan. Mivel Vezekényen csak alsó tagozatos kisiskola van, és a Vechas csoport tagjai szeptembertől már a hidaskürti iskolában tanulnak, ezért októbertől kezdtük el velük a felkészülést péntek esténként és szombatonként, mert nem szerettük volna, ha a tanulást befolyásolja”

mondta el az Új Szónak Karácsony Ildikó, a vezekényi alapiskola igazgatója.

 

a vezekényi Vechas csapat

Ahhoz, hogy a gyerekek eljussanak a novemberben rendezett háromnapos versenyre, komoly szervezésre és összefogásra volt szükség, amelyhez az igazgató szavai szerint nagyon sok segítséget kaptak Vezekényen, de sok más támogatótól, vállalkozótól, cégtől is. Az 1200 km-es utat férjével, Karácsony Imrével és Ozsváth Tamással, a felkészítő pedagógus, Ozsváth Ildikó férjével tették meg, ők ketten vállalták a sofőr szerepét. Szlovákiából a vezekényi csapat mellett a királyhelmeci gimnázium további két csapata vett részt a dortmundi versenyen, két kategóriában. Mindhárom csapatnak az Edutus Egyetem intézte a bejelentkezést, a regisztrációt, a szállodai foglalást, a jegyeket a tömegközlekedési eszközökre, a kassai Hanesz Angelika pedig a részvétellel kapcsolatos ügyintézésért felelt.

A hosszú, éjszakai utazás után szerdán reggel érkeztünk meg a Dortmund központjában lévő szállodába, ahonnan metróval közlekedtünk a vásárcsarnokig, a világbajnokság helyszínéig. A gyerekek azon túl, hogy maga a versenyen való részvétel is hatalmas élmény volt számukra, rengeteg új impulzussal, nagyszerű tapasztalásokkal tértek haza. A mi csapatunk kategóriájában összesen 82 csapat vett részt. Az első nap ismerkedéssel, felkészüléssel telt, másnap voltak a megmérettetések, amikor a versenyzők bemutatták az otthon elkészített projektjüket. A második versenynapon teljesen új feladatokat kaptak, ott a helyszínen kellett a gyerekeknek megoldaniuk azokat. Ezt várták a legjobban, az úgynevezett kihívás napját. Az első nap után a 61. helyen voltak, a kihívás teljesítése után pedig a számunkra nagyon nagy sikernek számító 44. helyen végeztek. Azért is olyan nagy dolog ez nekünk, mert egy ilyen kicsi iskola csapatának egy ekkora versenyre kijutni már magában hatalmas lehetőség, ráadásul a Lego robotokkal először csak 2022 januárjában találkoztunk”

hangsúlyozta Karácsony Ildikó. Hozzátette, hogy a gyerekeknek arra is volt egy kevés idejük, hogy megnézzék a Borussia Dortmund stadionját, illetve az utolsó napon barátság estet szerveztek a résztvevőknek, ahol rengeteg játékot, trambulint, jégpályát, csúszdát, légvárat kipróbálhattak. Az iskolaigazgató köszönetét és háláját fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a vezekényi csapat élhessen a nem mindennapi lehetőséggel, részt vehessen a versenyen és életre szóló élményekkel gazdagodhasson. Izgatottan várják a januárban esedékes, következő versenykiírást, szeretnének új csapattal benevezni.

Álló Amanda, Jakócs Sámuel, Énekes Liza
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!