Megszállták a törökök a Csemadok-székházat

<p>Érsekújvár. Először rendezték meg Érsekújvárban a várjátékokat, a törökök pénteken gyerekeket raboltak a Czuczor Gergely Alapiskolából és este megszállták a Csemadok-székházat a versmondók gálaestjén. A mintegy kétszáz magyar, szlovák és cseh katona főhadiszállása az Anton Bernolák parkban volt.</p>

SZÁZ ILDIKÓ

Pénteken Gejza Pischinger polgármester nyitotta meg a városi felvonulást, amelyen átadták a felújított Törökszalasztó utcát. Nagy sikere volt a szombati várjátékoknak, több száz látogató érkezett a parkba, ahol történelmi csoportok előadásában láthatta a közönség a hajdútáncot, pontosabban azt, ahogyan Bethlen Gábor és hajdúserege elfoglalja az érsekújvári várat; kora délután a Holdtölte című műsorban megelevenedtek a török harcok, a várost megszállták a törökök. A Holdfogyatkozás csata nyerte el leginkább a látogatók tetszését, ahogyan a keresztény összefogással verbuválódó seregek megtörték török uralmat és visszafoglalták a várat. Az Anton Bernolák téri parkban felállított vásári pódiumon zenés előadások zajlottak, a vásárban kézműves termékeket kínáltak, a Panoráma vendéglőben korabeli ételeket szolgáltak fel. A rendezvény európai uniós támogatással valósul meg a Regionális Fejlesztési Alapból, a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében. A Csemadok Érsekújvári Alapszervezete pénteken adott otthont a 4. Kárpát-medencei énekmondó fesztiválnak, este ünnepélyes gálaműsort rendeztek, előadás közben a törökök hangos kiáltásokkal megszállták a Csemadok-székházat. A pénteki sajtótájékoztatón megtudtuk: Érsekújvár környékén harcolt egykor René Descartes, az újkori filozófia nagyhatású gondolkodója. Gémesi Károly helytörténész szerint bizonyított tény, hogy 1621 júliusában Érsekújvár környékén tartózkodott. Štefan Kürti, a városi hivatal munkatársa beszámolt arról, hogy egy eddig ismeretlen kisbolygó Érsekújvár nevét kapta.

Gejza Pischinger polgármester szerint nagy szükség van a történelem felidézésére, mivel a városban nagyon kevés régi épület maradt fenn. Az I. Érsekújvári várjátékokkal kapcsolatos pénteki sajtótájékoztatón megtudtuk, ez volt az utolsó rendezvény a parkban. Hamarosan jönnek a buldózerek, és megkezdődik a park, a Masaryk, a Svätopluk, a Váralja és a Nyárhíd utca európai uniós felújítása 1,575 millió eurós ráfordítással.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?