Régió

Két kiemelkedő személyiség kapta az idei Jedlik-díjat

Szímő | Jedlik Ányos fizikusra, feltalálóra, tanárra, bencés rendi szerzetesre emlékeztek ma szülőfalujában, az érsekújvári járásbeli Szímőn rendezett emlékünnepségen. A Szímői Jedlik Ányos Társaság tizenegyedik alkalommal ítélte oda a Jedlik-díjat.
author
Száz Ildikó

2018. május 26. 18:02

Jedlik-díj
- Képarchívum

Bób Jánostól, Szímő polgármesterétől és a társaság elnökétől a Jedlik-kuratórium döntése alapján két jeles szakember vette át a díjat, akik jelentős eredményeket értek el a természet-, illetve a társadalomtudományok terén. 2018-ban a természettudományban végzett munkájáért Bánki Gyula egyetemi tanárnak ítélték oda a Jedlik díjat, aki a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán, majd a Budapesti Műegyetem fizikai-kémiai tanszékén folytatta tanulmányait és végezte értékes kutatómunkáját, a szerkezetkutatást. Kandidátusi disszertációjában a furánszármazékok konformációjának meghatározásával foglalkozott. A nagymácsédi születésű Bánki Gyula az atomok közötti erőhatások meghatározásáról, az új modern módszerek alkalmazása által elért eredményekről neves hazai és külföldi szaklapokban számolt be. Egyetemi tanárként mindenkor felkarolta azokat a szlovákiai magyar diákokat, akikben tehetséget látott, és külön időt, energiát fordított a képzésükre. A Jedlik Ányos Kuratórium a társadalomtudományok terén elért eredményeiért a gömöri Bátkán született Simon Attila történésznek ítélte oda a Jedlik-díjat. Szarka László történész, egyetemi docens méltatásában elhangzott, hogy a történész a folyamatosan múló idő, a minden nemzedékkel megújuló értelmezések mestere, és egyedül a történelmi tények iránt érez elkötelezettséget, a történelmi folyamatoknak mindig is kritikus elemzője, ezért joggal mondhatjuk, hogy a történetíró nem csak a múlt idők emlékének a felelőse, hanem a felejtés ellenszerének a mestere.

 

„Simon Attila harminc éve dolgozik azon, hogy a szlovákiai magyarság ne feledjen, és hogy jól emlékezzen, ne mítoszok irányítsák a szlovákiai magyarság emlékezetét, hanem a valós tények megismerése. Ő volt az egyik kezdeményezője a Szlovákiai Magyar Történelemtanárok Társulása létrehozásának, szakmai pályafutása 2001-től a somorjai Fórum  Intézethez kötődött, ahol Tóth Károly alapító halála után átvette az igazgatói feladatokat, emellett a Selye János Egyetem tanárképző karán működő történelem tanszék vezetőjeként irányítja és felügyeli a szlovákiai magyar történelemtanár képzést. Az eddig megjelent tanulmányköteteinek, monográfiáinak száma máris a legtöbbet publikáló szlovákiai magyar történészek sorába emeli őt” – hangsúlyozta Szarka László.

További részletek lapunk nyomtatott számában.

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fogaskerekek

Csúcsra ért a transzatlanti egység?

onkológia k

Fél évet is várhatnak a rákbetegek a kezelésre Szlovákiában

Érsekújvár

Óriáskoszorú ünnepi megszentelése Érsekújvárban (VIDEÓK)

remišová k

Remišová: Az orvosok béremelésével a betegellátás minőségének is javulnia kell

pénz euró

Káoszt okozhat a szülői nyugdíjbónusz

d

A cukorbetegek hamarosan búcsút mondhatnak az injekcióknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.