Régió

Elkészült a felújítás, megnyílt a kiállítás az egykori alsószeli malomban

Átadták az egykori gőzmalom felújított épületét, ahol megnyílt az állandó kiállítás Az alsószeli gőzmalom címmel. A Galántai Honismereti Múzeum raktárként használja az épületet a jövőben.
author
Tornyai Bianka

2022. október 6. 16:00

alsószeli műmalom
A felújításkor igyekeztek megtartani az épület eredeti arculatát (A szerző felvételei)

Száz évvel ezelőtt, 1922-ben alsó- és felsőszeli, valamint környékbeli részvényesek gőzmalmot építettek Alsószeliben. A részvénytársaság létrehozásának gondolata 1920-ban fogalmazódott meg az alapítókban, a malom 1923-ban kezdte meg működését.

Értékmentés és célszerű kihasználás

Az épület megmentésének és felújításának ötlete Takács Mihálytól, a Galántai Honismereti Múzeum igazgatójától származik, aki az igazgatói poszt megpályázásakor fogalmazta meg ennek szükségességét, mivel a múzeumnak nem volt megfelelő raktára, az egykori malom épülete pedig évtizedek óta elhanyagoltan állt. A múzeumigazgató a megnyitón mondott beszédében kiemelte, a múzeum több mint 50 évvel ezelőtti megalakulása óta végre sikerült megfelelő helyet találni a gyűjtemény szakszerű tárolására. „Napjainkra sajnos alig maradt fenn néhány darab az eredeti berendezésből, amely az Európa-szerte híres budapesti Ganz gépgyárban készült. A malom 1960-ig, az államosításig működött, utána a Jednota Fogyasztási Szövetkezet átalakította, levéltárként és belső üzemi rakárként használta az 1990-es évek közepéig. A Nagyszombat Megyei Önkormányzat mint a Galántai Honismereti Múzeum fenntartója 2019-ben megvásárolta az intézmény raktározási igényeinek kielégítésére. A felújítás közel két év alatt, idén szeptemberben készült el” – mondta el Takács Mihály. (A felújításról korábban itt írtunk: https://ujszo.com/regio/felujitjak-az-alsoszeli-mumalmot, https://ujszo.com/regio/majusban-befejezodhet-a-malom-felujitasa)

Takács Mihály
A malom megmentése Takács Mihály, a galántai múzeum igazgatójának ötlete volt

Fejlesztés igazságosan

Az épület ünnepélyes átadásán Nagyszombat megye képviseletében a megyeelnök, Jozef Viskupič felidézte, hogy a választási időszak kezdetén kollégáival egyebek mellett azt az elhatározást tették, hogy a megye minden régiójában igazságosan fogják a támogatásokat elosztani, hogy az egész megye egyformán fejlődhessen, valamint azt, hogy a kulturális szektor nem az utolsó lesz a fontossági sorrendben. Hangsúlyozta, hogy a felújítás annak az ékes példája, hogy ha tenni akaró emberek együttműködnek, akkor közösen sokkal többre képesek. Örömét fejezte ki, hogy sikerült az erőiket összefogni, és a megyében a fejlesztésre szánt minden egyes eurót célirányosan, igazságosan szétosztani. „Kívánom, hogy a felújított épület betöltse funkcióját, ami nem más, mint az emlékezés, és hogy a község, valamint a régió szolgálatára legyen” – fogalmazott.

Közös siker

Berényi József, megyei alelnök nem titkolta megilletődöttségét, hiszen, mint fogalmazott, alsószeli lakos lévén személyes kapcsolat fűzi az épülethez. „A falon látható az alapító okirat másolata, amelyen a Kajos, a Pónya, a Pancza nevek szerepelnek, akiknek leszármazottaik itt élnek közöttünk. Ha egy álom valóra válik, az rendkívül szép érzés. Egyetértek az elnök úrral, hogy együtt nagyszerű célokat lehet elérni. Úgy vélem, a községnek egyedül nem lett volna annyi pénze, hogy egyedül megvalósítsa a felújítást, de közösen sikerült elérni ezt a célt. Az épület megvásárlása 90 ezer, a felújítás közel 600 ezer euró volt” – fejtette ki az alelnök, hozzátéve, hogy nagyon jó érzéssel és büszkeséggel tölti el, hogy egy nagy értéket hagynak itt az utókornak.

malom-faültetés
A malom udvarán a felújítás emlékére platánfát ültettek el

Tárgyak és okiratok

Diana Gruberová és Pukkai Judit, a Galántai Honismereti Múzeum munkatársai összefoglalták az állandó kiállítással kapcsolatos tudnivalókat. A jelenlévők tőlük megtudhatták, hogy Az alsószeli gőzmalom című tárlat azokból az eszközökből áll, amelyeket a térség műmalmaiban használtak. Látható egyebek mellett tisztító-, osztályozó- és őrlőberendezés, mérleg, felvonó, a 20. század első feléből származó hengerszék, daráló, valamint a környék műmalmainak okiratai. A malom alsó szintjének termében a falakra helyezett paneleken sok érdekességet olvashatunk a régi malomról, a molnár mesterségről, az épület történetéről és annak felújításáról.

malom-szalagátvágás
Takács Mihály, a Galántai Honismereti Múzeum igazgatója, Berényi József, megyei alelnök, Jozef Viskupič, megyeelnök, Kovács Lajos, Alsószeli polgármestere és Rastislav Hanšut, a kivitelező TOMRA STAV Kft. képviselője

Az ünnepélyes szalagátvágás után Takács Mihály emlékplaketteket adott át mindazoknak, akik sokat tettek a projekt megvalósításáért, majd a jelenlévők körbejárhatták az épület impozáns termeit.

Galéria
A megnyitón közreműködött a The Ladies Ensemble vonósegyüttes
emlékplakett-Jozef Viskupič
emlékplakett-Peter Kadlic, Nagyszombat Megyei Önkormányzat kulturális osztályának igazgatója
emlékplakett-Kovács Lajos
+2
malom-Selecká A., Pleva A.
Selecká Alexandra és Pleva András, a helyi Varsás néptánccsoport két tagja meggyőződött róla, hogy a százéves padlón akár táncolni is lehetne
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az Új Szó-stúdió vendégei (balról): Dudás Tamás, a Páneurópai Egyetem Gazdasági Karának dékánja és Gál Zsolt politológus, közgazdász, a pozsonyi Comenius Egyetem Politológiai Tanszékének oktatója (Miroslav Mikas felvétele)

Új Szó-stúdió: ki okozza az inflációt, Moszkva vagy Brüsszel?

alapok

Befektetők kontra infláció: már csak a részvény- és ingatlanalapok segíthetnek

parlament k

Ipsos: A koalícióból való kilépése óta csökken az SaS népszerűsége

vonatbaleset

Még nem végeztek a komáromi vasúti baleset következményeinek felszámolásával

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Mérd fel a tudásod ezzel a 8 kérdéssel!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.