Felújítják az alsószeli műmalmot

Alsószeli műmalom
Alsószeli |

Nagyszombat megye saját költségvetéséből újítja fel az évtizedek óta kihasználatlanul álló épületet, ahol a Galántai Honismereti Múzeum raktára lesz, de egy állandó kiállítás is helyet kap a malom történetéről.

Takács Mihálytól, a Galántai Honismereti Múzeum igazgatójától megtudtuk, a malom épületét az utolsó időkben a Jednota használta levéltárként, Nagyszombat megye most megvásárolta a szervezettől.

Fontos a felújítás

„Ilyen szempontból számunkra is megfelelő lenne az épület, hiszen a múzeum is raktárként használná. Az épületet legutóbb az 1970-es években újították fel, amikor a Jednota használatba vette. Az 1990-es évek végétől kihasználatlanul áll az egykori műmalom. A mai követelményeknek előírásoknak nem felel meg az állapota. A legnagyobb kihívás, ami miatt szükség van a felújításra az, hogy állandó kiállítást szeretnénk berendezni az első emeleten az alsószeli gőzmalom történetéről. Sajnos két malomkövön kívül eredeti gépek, berendezések nem maradtak fenn, de az 1920–30-as évekből származó szerkezeteket, például hengerszéket, osztályozó berendezést szeretnénk kiállítani, amelyek hasonló malmokban működtek” – vázolta fel az elképzeléseket Takács Mihály. Elmondta, hogy a honismereti múzeum gyűjteményének tárolására jelenleg épületet bérelnek, ami egyrészt jelentős anyagi megterhelést jelent, másrészt a gyűjteményt megfelelő körülmények között kell tárolni. Mivel bérleményről van szó, sem értelme, sem lehetőség nem volt arra, hogy javítsanak a tárolás körülményein, ezért is szeretnék, ha minél hamarabb átszállíthatnák a gyűjteményt a saját épületükbe. „Reméljük, hogy mindent el tudunk itt helyezni és marad annyi hely, hogy ne kelljen néhány évtizedig újabb raktárhelyiséget keresni, hiszen a gyűjtemény egyre növekszik” – tette hozzá a múzeumigazgató.

A történetéről

Az alsószeli malmot a monarchia idején, a 19. század végén részvénytársaságként alapították főleg alsó- és felsőszeli, valamint környékbeli részvényesek. „Miután a vízimalmok kapacitása kevésnek bizonyult, divatba jöttek a gőzzel hajtott, úgynevezett műmalmok. A környéken sok nagyközség volt, de nem volt a közelben olyan malom, amelynek elég kapacitása lett volna az igények kielégítésére, így először Felsőszeliben terveztek malmot építeni, de viták alakultak ki az elhelyezésével kapcsolatban, ezért Alsószeliben épült meg a malom. Sok háztartásban ma is lehet találni az akkori részvényekből, és a múzeumban is van belőlük. Egészen a második világháború utánig részvénytársaságként működött a malom. A részvényesek nagy részét kitelepítették. A kitelepítési dokumentumokból tudjuk, hogy jegyzékbe vették a malom részvényeit. Az 1948-ban történt államosítás után elhanyagolt, a ‘60-as évek végére teljesen lepusztult épület lett belőle, ezután vásárolta meg a Jednota és alakította át irattárrá, amely a ‘90-es évekig működött. Azóta üresen áll az épület, illetve egy-egy részét bérbe adták, például asztalosműhely működött ott egy ideig” – foglalta össze a malom történetét Takács Mihály.

Tavaszra elkészülhet

A felújítás részeként a külső tereket, az udvart is rendbe teszik, ahol a tervek szerint kulturális rendezvényeket is szerveznek majd. „A közelben van a helyi kultúrház, amelynek udvarán is aktív közösségi élet folyik, akár a községgel együttműködve is lehet majd közös rendezvényeket szervezni, de például kézművesvásároknak is lehetne teret adni a malom udvarán. A felújítás a megye költségvetéséből valósul meg, az előzetes számítások szerint 600 ezer euró lesz. Bízom benne, hogy a koronavírus miatt nem jön közbe olyan probléma, hogy hónapokat kell majd várni az építőanyagokra, ami mostanság sajnos előfordul, annál is inkább, mert a monarchia korabeli épület felújításához speciális szigetelőanyagokra is szükség lesz, hiszen a külső arculatát szeretnénk eredeti formájában megtartani. A tetőcserén kívül komoly szerkezeti átalakítás nem lesz, így, ha az időjárás is kedvező lesz, jövő tavasszal, legkésőbb nyáron elkezdhetjük a múzeumi gyűjtemény költöztetését” – fogalmazott bizakodva az igazgató.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!