Folyamatosan nő az érdeklődés az Andrássy Gézáról elnevezett vadásznap iránt

A betléri kastélyparkban tartott rendezvényen idén is több ezren fordultak meg
Betlér |

Az Andrássyak sikeres vállalkozójáról, politikusáról, nem utolsó sorban pedig jeles vadászáról, gróf Andrássy Gézáról elnevezett, a betléri kastélyparkban évente egyszer megrendezett vadásznap iránt folyamatosan nő az érdeklődés. A gazdag kísérőprogrammal színezett vadásznap többekközött Andrássy Manónak is emléket állít, aki fiával Gézával az arisztokrata család legismertebb vadászai voltak.

Ahogy azt a júniusi rendezvény kezdetekor Máté Tímea, a Betléri Múzeum igazgatója elmondta, az évente egyszer megrendezendő betléri vadásznap nagyon népszerű a kastély látogatói között, és arra a hagyományra utal, amit az Andrássyak is olyan nagy szeretettel ápoltak. „Nagyon sok helyen vadásztak. Természetesen, szerették a betléri erdőket és a nagyon híres lovas vadászatokat, melyek a parnói kastély előtt és a parnói kastély parkjában zajlottak. Andrássy Géza is híres vadász volt, aki nem csak a hazai erdőkben, de külföldön is nagy szeretettel vadászott. A legnépszerűbb útja Amerikában történt 1880-ban, ahonnan nagyon sok trófeát is hazahozott. Ezekt a tróféákat az érdeklődők a mai napig megtekinthetik a betléri Andrássy-kastélyban” – közölte lapunkkal az igazgató, aki többek között azt is megjegyezte, hogy a kastélyt a nyári, az őszi és a téli szezonban főként a vadászatok miatt látogatta a család. 

betler

„Ezen a környéken egyébként a medvevadászatok voltak a legnépszerűbbek, de a rókavadászatok is a kedvenc időtöltésük közé tartozott, ami a vadászatot illeti” – tette hozzá Máté Tímea. 

Az egynapos rendezvényen a trófeák látványos kiállítása mellett egy kutyakiállításon, egzotikus lepkék bemutatóján és egy sólymász bemutatón is részt vehettek a megjelentek. A szokásokhoz híven most is sort kerítettek a kastély előtti parkban tartott egyházi misére, és egy ünnepélyes ceremónia keretében a környék legfiatalabb vadászait is felavatták. „A betléri vadásznapoknak hatalmas kulturális és társadalmi jelentősége van, és nem utolsó sorban júniusban emlékezünk a vadászat hónapjára, amely az új élet születését is jelenti. A vadásznap a vadászok és a természetvédők megbecsülése, jutalmazása és kitüntetése szempontjából is fontos, akik mondhatni egész életüket a természetvédelemnek és a vadászatnak szentelik” – mondta a sajtónak adott nyilatkozatában Ivan Gallo, a Szlovák Vadászkamara rozsnyói és nagyrőcei térségének elnöke. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?