Színkavalkád a Kassai Botanikus Kertben – trópusi pillangók kiállítása

4417085.jpg

Egy év után ismét megcsodálhatják az egzotikus pillangók szépségét a Kassai Botanikus Kert látogatói. A trópusi üvegházban június végéig tart az Egzotikus trópusok pillangói (Motýle exotických trópov) című kiállítás.

A kiállítás 15. évében mintegy 7000, a trópusokon őshonos lepkebábot szállítanak a világ minden tájáról a Pavol Jozef Šafárik Egyetem (UPJŠ) Botanikus Kertjébe, és több mint 100 lepkefajt mutatnak be. Erről Laura Hoľanová, az UPJŠ szóvivője tájékoztatott.
Egyes fajok nagy számban lesznek képviselve, míg más, ritkább fajok csak egy-egy példányban jelennek meg. Már több mint egy héttel a pillangókiállítás üvegházának pénteki (május 17.) megnyitása előtt készen álltak az első bábok a kikelésre. 

„A Costa Ricából érkező tesztszállítmány, amelynek meg kellett volna erősítenie, hogy a bábok fő utánpótlása komolyabb kockázat nélkül teszi meg az utat, a tervezettnél korábban érkezett Kassára. Az ebből a próbaszállítmányból származó lepkék nagyobb problémák nélkül keltek ki. A saját tenyésztésünkből származó első hernyók az üvegházban fejlődnek ki teljesen” – mondta Pavol Mártonfi, az UPJŠ Botanikus Kert igazgatója.

A szervezők szerint érdekes, hogy a saját példányok azok, amelyek a legszebben fejlődtek, és ismételten képesek gondoskodni az új utódokról mesterséges környezetben. 

„Jólétben élnek velünk, vonzó táplálékot kapnak virágokból származó természetes nektár vagy erjesztett gyümölcsök formájában, és néhányuk a virágporral is táplálkozik. A Dél- és Közép-Amerikából származó lepkék egy csoportjának hernyói számára »dajka« növényeket ültettünk, hogy lehetővé tegyük számukra a szaporodást. Ennek köszönhetően ezeknek a fajoknak az aktív rajai nagy számban lesznek jelen” – magyarázta Robert Gregorek, a Botanikus Kert Dísz- és Alkalmazott Flóra Osztályának (oddelenie okrasnej a úžitkovej flóry) vezetője.

A látogatók megtekinthetik az Ázsiában őshonos atlaszlepkét is, amely kifejlett korában mindössze három napig marad életben. A lepkék közt ez a faj rendelkezik a világ legnagyobb szárnyfelületével, valamint színezete miatt is különleges. Szárnyfesztávolsága eléri akár a 24 centimétert is.

A pillangókiállítás minden nap 9:00 és 17:00 között látogatható. A bemutatóhoz tartozik még egy preparált lepkékből és más rovarokból álló gyűjtemény az épület előcsarnokában, valamint egy gerinctelen állatokból álló kiállítás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?