Régió

A rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskórus

Rimaszombat | „A közös éneklés élménye hozott és tart minket össze” – állítják a rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskórus tagjai.
Szászi Zoltán

2015. április 3. 20:15

A csoportot 2007-ben alapította a Csemadok rimaszombati alapszervezete. A kórus első karnagya Tóthné Mede Zsófia volt, kezdetben a Tompa Mihály Alapiskolában próbáltak, majd az alapító és a városi művelődési központ szerződése szerint az énekesek a rimaszombati művelődési házban kaptak helyet. A kórus nagy hangsúlyt helyez arra, hogy igényes darabokat válasszon a folyamatosan bővülő repertoárba, amely főként a 20. századi magyar kórusirodalom remekeiből áll. A nemzet csalogányáról, a rimaszombati születésű Blaha Lujzáról választott nevük színvonalra kötelez.
 
A csoport rendszeresen fellép a Csemadok, Rimaszombat városa, a városi művelődési központ, a Vöröskereszt rendezvényein, a szűkebb és tágabb régióban. Bemutatkoztak már Losoncon, Tornalján, Füleken, Galántán, Ózdon, Szepsiben és a Kassai Állami Színházban rendezett egyházi énekek nemzetközi fesztiválján is. A Blaha Lujza Vegyeskórus már ötször volt házigazdája a Gömöri Kórustalálkozónak.
 
2008-ban a kórus a galántai Kodály Napokon első nekifutásra ezüstkoszorús minősítést kapott. 2011-ben az akkor alig négyéves kórus elnyerte az aranykoszorús minősítést is. Abban az évben az addigi karnagy, Tóthné Mede Zsófia Bécsbe költözött, nagy űrt hagyva maga után. A második Gömöri Kórustalálkozón fellépett Ózdi Városi Vegyeskar karnagya, Dobó Katalin felkarolta a kórust és vállalta a vezetését. Megrendült egészsége miatt csak néhány hónapig tudta ellátni feladatát, utána Szarvas Erzsébet felsővályi lelkipásztor állt a kórus élére. A Blaha Lujza Vegyeskórus jelenlegi karnagya a rimaszécsi Sósik Szilárd. A kórus szívesen fogad új tagokat, akik szeretnek és tudnak is énekelni.
 
Legközelebb a ragyolci Nógrád Néptáncegyüttest mutatjuk be.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.