2015-ben is keresik az év fáját

GULYÁS ZSUZSANNAZselíz/Szenice/Tata. Az Ekopolis Alapítvány idén is meghirdette az Év fája versenyt, amelyre május 11-ig lehet nevezni. Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet az országban fellelhető faritkaságokra és a környezetvédelem fontosságára.Az alapítvány Szlovákiában 13.

GULYÁS ZSUZSANNA

Zselíz/Szenice/Tata. Az Ekopolis Alapítvány idén is meghirdette az Év fája versenyt, amelyre május 11-ig lehet nevezni. Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet az országban fellelhető faritkaságokra és a környezetvédelem fontosságára.

Az alapítvány Szlovákiában 13. alkalommal hirdette meg a versenyt, amelynek fővédnöke Peter Lipa énekes. A legtöbb szavazatot kapott fa képviseli Szlovákiát azon a nemzetközi megmérettetésen, amelynek tavalyi győztese egy észtországi focipálya közepén ékeskedő tölgyfa lett. Az Év fája országos győztese tavaly egy szenicei eperfa volt, amely az európai döntőben nyolcadik helyezést kapott. A nemzetközi fordulóban a mezőnyt sokáig a tatai Öreg-tó partján álló platán vezette, mely végül a második lett. A sorrendet az országos és nemzetközi versenyen is a fákra leadott szavazatok mennyisége határozza meg. Két éve az országos döntőben szerepelt a zselízi park kétszáz éves mocsárciprusa is. A zselízi kastélyt övező parkot Esterházy gróf özvegye, Festetich Rozina kezdte gyarapítani. Férje halála után külföldi kertészeket fogadott, akik valódi faritkaságokat telepítettek a kastély kertjébe. Ezek egyike volt az a mocsári ciprus is, amely bekerült az Év fája verseny szlovákiai döntőjébe, ahol 2010-ben a park egy másik fája – egy közel háromszáz éves tölgy – a harmadik lett.

Kedvenc fájukat magánszemélyek, önkormányzatok, iskolák és társulások is benevezhetik. A nevezéshez a fáról készült fotók mellé csatolni kell a fa történetét is. Május végén szakmai bizottság dönt arról, mely fák kerülnek be az országos döntőbe. Ezekre július 9. és szeptember 30. között lehet szavazni. A legtöbb szavazatot kapott fán dendrológiai vizsgálatot végeznek, a díjjal pénzjutalom is jár. Részletes információk a nevezéssel és a versennyel kapcsolatban az Ekopolis Alapítvány weboldalán olvashatók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?