Panoráma

Téma a VASÁRNAPBAN: Magányosok, avagy A néma nemzedék

Négy évvel ezelőtt a pekingi metrón utazva azt láttam, hogy mindenki a telefonjába bújik. És még hordozható töltőjük is volt arra az esetre, ha lemerülne a készülék. Akkor az egész szürreális jövőképnek tűnt, el is könyveltem magamban, hogy milyen különcök ezek a kínaiak. Aztán alig telt el egy-két év, és mi is ilyenek lettünk. Lett egy generáció, amelyik nem jár üzletbe, amelyik banki ügyeit otthonról intézi, amelyik nem beszél. Mert úgy kényelmesebb az élet. Szerintük.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 11. 14:28

A brit The Telegraph tanulmánya szerint a magány veszélyes népbetegség. Gondolhatnánk, hogy a nyugdíjas korosztályt érinti leginkább, ám nem így van. A 18 és 35 év közöttieket sújtja, ők azok, akik már azt sem tudják, hogyan kell internet nélkül létezni. Egy egyedül élő fiatal felnőtt napja a következőképpen alakulhat: Reggel felébred, bemegy a munkahelyére. Útközben senkihez sem szól, fülében a fülhallgató. A munkahelyén online történik a kommunikáció, hiába nyitott a tér, e-mailben kell megbeszélni mindent, hogy nyoma maradjon. Esetleg otthonról dolgozik (ún. home office), akkor még az ágyból sem kell kikelnie. A munkaidő után hazamegy az üres lakásba, olvas, filmet néz, csetel az online barátaival, majd lefekszik. Eltelhetett úgy a napja, hete, hogy egy hangot sem adott ki. Banki, postai ügyeinket lebonyolíthatjuk úgy, hogy az épület közelébe se megyünk, sőt a tömegközlekedési bérlet is feltölthető az internet segítségével. Arról nem is beszélve, hogy bármilyen árucikket is jóval olcsóbban beszerezhetünk így. Ha nem akarunk a postással, futárral találkozni, a nagyobb városokban vannak csomagátvevő helyek. Csak a telefonra kapott kódot kell beütni, élő emberrel szót váltani nem.

A már megvásárolható Vasárnapban Ázsoth Réka utánajárt annak is, hogyan alakul ki az elmagányosodás; hogy hat mindez erre a nemzedékre; mit mond a pszichológus; milyen egy magányos fiatal napja; mi ronthat a helyzeten; milyen hosszú távú hatásai vannak; mi lehet a megoldás; mit tehetünk ellene…

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Épülhetne az első felhőkarcoló

Amnesty: A romák szegregációja a legnagyobb gond

Bajnokok Ligája a tévében

Fal nyomott agyon egy 15 éves fiút Jókán

Szabadulna kritikusaitól a polgármester

VIDEÓ: Nem sokon múlt a tragédia a Szoroskőn

Legfrissebb galériák
Olvasta már?