Panoráma

Téma a VASÁRNAPBAN: A kevesebbtől boldogabbak lehetünk

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. július 16. 14:07

Szakemberek, könyvek és ügynökségek tanítják az embereket a kidobás művészetére. Egy átlagos négytagú középosztálybeli család több mint tízezer holmi között él a három-négy szobás otthonában, s ideje felét ezek elrakására, karbantartására és lecserélésére áldozza. Vagyis a tárgyakért él ahelyett, hogy azok szolgálnák őt, ráadásul folyamatos stresszben, mert állandó rendetlenség veszi körül.

A vásárlás és felhalmozás divatját ezért is kezdi felváltani az a felfogás, hogy a kevesebb dolog több szabadságot és nagyobb boldogságot jelent. Egyáltalán nem könnyű azonban megszabadulni a felesleges holmitól, mert ősidők óta hajlamosak vagyunk azonosítani magunkat azokkal a tárgyakkal, amelyeket birtoklunk. Ez a tulajdonságunk még a törzsi időkből ered, amikor őseink valóban csak azt mondhatták a magukénak, amit sikerült behurcolniuk a saját barlangjukba. Minél gazdagabb volt a hús- és szőrmekészletük, annál nagyobb volt az esélyük a túlélésre, és bár ma már nem feltétlenül a túléléshez van szükségünk minél nagyobb készletekre, a beszerzés iránti vágy megmaradt.

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária utánajárt annak is, miért halmozzuk fel a holmikat; miért nem jó sok dolgot tárolni életterünkben, otthonunkban; mi tesz valóban boldoggá; mit mutatnak az ezzel kapcsolatos tanulmányok; miért nem könnyű mégsem megválni a dolgainktól; hogyan rendezzük be lakásunkat; mikor és miért jó a rendetlenség…

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk