Panoráma

Magyar utazók a VASÁRNAPBAN: A komáromi menekültek és a legszebb dollár

Kossuth küldte Nyugatra, hogy fegyvereket szerezzen a magyar szabadságharcnak, végül az amerikai kormánynak segített a pénzverésben. Wass Sámuel a 19. század egyik legismertebb amerikás magyarja volt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 18. 16:33

Pedig alig egy évtizedig tartózkodott az Újvilágban, és miután hazatért, országgyűlési küldöttként a közügyeknek szentelte további életét. Rokona volt Wass Albert írónak is, aki a család másik ágában született, majdnem száz évvel utána. Egyébként mindketten Erdély egykori Szolnok-Doboka vármegyéjéből származtak, őseik pedig befolyásos köztisztségeket viseltek az évszázadok során, családfájuk egészen az Árpád-korig visszavezethető.

Milyen családból származik? Miért kezdett el utazni? Hogyan került a brazil partokra? Miért ment New Yorkba? Hol értesült a szabadságharc bukásáról? Hogyan lett aranyásó? Hogyan lett sikeres? Miért tért haza? Miért szerette a technikát?

Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Veres István írását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?