Áthárított adóemelés

Pozsony |

<p>Ha a parlament is rábólint, a társasági adó kulcsa jövőre 19-ről 23%-ra nő, ami látszólag a bankok, az energiaszolgáltatók és az üzletláncok számára jelenti majd a legnagyobb terhet. Ezek azonban a többletterhet az ügyfeleikre és a beszállítóikra háríthatják.</p>

A parlament a múlt héten második olvasatba utalta a társasági adóról szóló törvényt, amely a társasági adó jelenleg érvényes 19 százalékos adókulcsát a jövő év elejétől 23 százalékosra növelné. A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) elemzése szerint az állam jövőre 2,09 milliárd eurós bevételre számíthat a társasági adónak köszönhetően, amihez az adókulcs növelése 298 millió euróval járulhat hozzá. A legnagyobb pluszterhekre az IFP szerint a bankok, az áramszolgáltatók és az üzletláncok számíthatnak. Ezek ugyan a hazai cégek alig 6 százalékát teszik ki, az adókból származó pluszbevételeknek azonban várhatóan a harmadát adják majd. Csak a bankok mintegy 37 millió euróval lesznek kénytelenek többet fizetni az adókulcsok emelése miatt, ami a három legnagyobb pénzintézetet, a Szlovák Takarékpénztárat, a Tatra bankát és az Általános Hitelbankot (VÚB) érinti majd a legkínosabban.

Az elemzők szerint azonban épp a bankok azok, amelyek a pluszterheket a legkönnyebben átháríthatják az ügyfelekre. „A pénzintézetek növelhetik a díjszabásukat, miközben csökkenthetik a betéti és növelhetik a hitelkamataikat” – vallja Maroš Ovčarik, a Finančná Hitparáda pénzügyi internetes portál elemzője. Az energiacégeknek az államilag szabályozott árak miatt szűkösebbek a lehetőségeik a terhek áthárítására, és a lakossági vásárlóerő csökkenése miatt ugyanez mondható el az üzletláncokról is. A nagyobb társaságok azonban – Marek Gábriš, a ČSOB elemzője szerint – a pluszterheket igyekeznek majd a beszállítóikra hárítani, az adóemelés negatív hatásait így teljes mértékben a kisebb cégek érzik majd meg, ami további elbocsátási hullámot hozhat magával. Végeredményben így ez esetben is az egyszerű alkalmazottakon csattan majd az ostor. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?