Adófelajánlás változatlan módon

Adófelajánlás a hónap végéig

Egyelőre nem szűnt meg az adófelajánlás lehetősége: a polgárok idén is ugyanúgy rendelkezhetnek az adójuk 2 százalékáról, mint az előző években. Aki a tavalyi bevételeivel és az azokból levont adóval adóbevallás keretében számol(t) el, annak április 2-áig van ideje eldönteni, szeretne-e támogatni valamilyen nonprofit szervezetet.

A negyedik Fico-kormány megalakulása után szinte azonnal terítékre került a civil szervezetek témája. Felmerült, hogy külön törvényt fogadnának el róluk, változtatnának a finanszírozásukon, és szóba került az is, hogy eltörölnék az ún. szülői bónuszt, és helyette a szeniorok a 2%-os adófelajánlás révén juthatnának támogatáshoz. A különböző javaslatok heves reakciókat váltottak ki, s végül a kabinet meghátrált, azaz egyelőre minden marad a régiben.

Mi az adófelajánlás?

Noha a megnevezésben benne van az adó szó, ami megtévesztő lehet, fontos tudatosítani: nem plusz adó befizetéséről van szó, a lényege az, hogy évente egyszer mindenki eldöntheti, mi legyen az egész évben befizetett adója 2%-ával. A természetes és jogi személyek akkor, amikor elszámolnak az előző évi bevételeikkel és az azokból levont adóelőlegekkel, arról is határozhatnak, hogy a már befizetett adójuk egy részét mire fordítsák: az is az államkasszába vándoroljon, vagy az állam helyett inkább valamilyen nonprofit szervezet számlájára utalják, és ez utóbbi esetben a polgár azt is kiválaszthatja, konkrétan ki kapja meg az összeget. Esetenként nagyon kevés pénzről van szó, de a nem nyereségorientált, közhasznú tevékenységet megvalósító civil tömörüléseknek minden adomány jól jön. 3 eurónál kevesebbet nem is lehet felajánlani – vagyis, ha az éves adóelszámolás során kiderül, hogy a befizetett adó 2 százaléka kevesebb 3 eurónál, nem élhetünk a támogatás lehetőségével.

Adóbevallás

Az adófelajánlás módja némileg különbözik aszerint, hogy természetes vagy jogi személyről van-e szó, hogy a munkaadó végzi-e az adóelszámolást,

vagy adóbevallást kell készíteni. Azok a természetes és jogi személyek, akik adóbevallást készítenek, közvetlenül az adóbevallás keretében élhetnek az adófelajánlás lehetőségével. Akik az adóhivataltól halasztást kérnek, és az adóbevallásukat 3–6 hónappal később adják le, az adófelajánlásra is addig van idejük. Aki nem kér halasztást, arra az április 2-ai határidő vonatkozik. A természetes személyek adóbevallásában külön rész van az adófelajánlás megtételére egy szervezet számára. Tehát közvetlenül az adóbevallási íven fel kell tüntetni a megajándékozott szervezet nevét és adatait. Az űrlapon csak annyi ablak van, hogy 1 szervezet fér oda, aki többet szeretne támogatni, azok adatait külön papíron kell mellékelni az adóbevalláshoz. A szervezetek neve mellett fel kell tüntetni a felajánlott összeget is, ami nem lehet kevesebb 8 eurónál.

Ha a vállalkozók és a jogi személyek az adóbevallás benyújtásának a határidejéig és az adóbefizetés dátumáig adójuk 0,5%-át nem fordították közhasznú célokra, akkor a mostani adófelajánlás során csak adójuk 1%-áról rendelkezhetnek. Aki adója 0,5%-át közhasznú célokra fordította (nem feltétlenül a most kiválasztott szervezetnek adta, mást is támogathatott), akkor a mostani adófelajánlás során adója 2%-áról rendelkezhet.

Adófelajánlás

Alkalmazottak

Az alkalmazottaknak szükségük van igazolásra az adó befizetéséről. Amikor kértük az éves adóelszámolás elvégzését, a bérelszámolónktól igényelhettünk ilyen igazolást is. Aki akkor elmulasztotta, utólag is elintézheti, a munkaadónak legkésőbb április 14-éig kell kiállítania. Ebből az igazolásból nyilvánvalóvá válik a befizetett adó összege, valamint a befizetés dátuma, és kiszámítható az adó 2, illetve 3 százaléka. Ugyanis akik tavaly önkéntes munka keretében ledolgoztak legkevesebb 40 órát, s erről az adott szervezettől van igazolásuk, az adójuk 3 százalékáról rendelkezhetnek.

Továbbá, a felajánlás megtételéhez szükség van a Nyilatkozat (Vyhlásenie) elnevezésű űrlapra: ez egy formanyomtatvány, mely letölthető a központi adóhivatal honlapjáról. Ezen kell feltüntetni a kiválasztott szervezet adatait és azt, mekkora összeg az adó két százaléka. Számlaszámra nincs szükség, IČO-ra

viszont igen. Ha nincs SID, az üresen marad. (Az IČO-t nem szabad összetéveszteni a DIČ-csel. Az utóbbit, vagyis az adóazonosító számot az adóhivatal adja, amikor egy szervezet regisztráltatja magát az adóhivatalban. Az előbbit, azaz a szervezet azonosító számát a Statisztikai Hivatal által vezetett nyilvántartás alapján kell megadni – minden jogi személynek és vállalkozónak van ilyen száma. A SID egy további azonosító szám azon egységek számára, melyeknek azonos az IČO-juk.) Mindig az aktuális évre jóváhagyott űrlapokat kell használni, különben az adófelajánlás érvénytelen lesz. Tanácsos figyelmesen elolvasni a formanyomtatvány részét képező használati útmutatót. Az adó befizetéséről szóló igazolást és a Nyilatkozatot egyszerre kell eljuttatni a lakhely szerint illetékes adóhivatalba, éspedig április 30-áig.

Kiket támogathatunk?

Támogathatunk alapítványt, kutyamenhelyet, nyugdíjas- vagy gyerekotthont, iskolát, táncegyüttest, sportegyesületet, énekkart, kórházat, baba-mama klubot, természetvédőket, hitközösségeket stb. – egyszóval bármilyen nonprofit szervezetet, amely regisztráltatta magát. 18 451-en pályáznak az adónk 2%-ára. A teljes lista (a szervezetek szükséges adataival együtt) a www.notar.sk, a www.rozhodni.sk és a www.dvepercenta.sk honlapokon böngészhető.

Gyakori hibák

Ahhoz, hogy az adófelajánlás sikeres legyen, fontos, hogy helyesen töltsük ki a szükséges nyomtatványokat. Az egyik leggyakoribb hiba, hogy régi űrlapot használunk, holott mindig az aktuális évre szólót kell kitölteni. Sokan az adóhivatalba csak a Nyilatkozatot juttatják el, elfelejtik csatolni az adó befizetéséről szóló igazolást, illetve az önkéntes munka végzéséről szóló igazolást. Előfordult már az is, hogy helytelenül szerepelt az adó befizetésének a dátuma vagy a kiválasztott szervezet azonosító száma (IČO). Arra is volt már példa, hogy az adózó olyan szervezetnek ajánlotta fel az adója 2%-át, amely nem szerepelt a szervezetek időszerű listáján. Mindig ellenőrizni kell, hogy a kiválasztott tömörülés regisztráltatta-e magát! Sokan nincsenek tisztában a határidőkkel, megkésve adják le a nyomtatványokat, sőt, egyesek olvashatatlanul

töltik ki azokat. Gyakori hiba, hogy az adózó rosszul számolja ki az adója 2%-át. Az előző évi tapasztalatok azt mutatják, sokan nincsenek tisztában a határidőkkel, illetve nem tudatosítják, hogy aki adóbevallást készít, annak március végéig az adófelajánlást is meg kell tennie.

Ha az adóhivatal hibát észlel, erről tájékoztatja az érintett polgárt, s felszólítja a hiba kijavítására. Ha ezt a kijelölt időn belül nem teszi meg, a felajánlott összeg az államkasszában marad. Ha a kiválasztott szervezet adatai hibásak, az adófelajánlás lehetősége automatikusan megszűnik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?