A közgazdasági emlékdíj és kitüntetettjei

Stockholm |

<p>A közgazdasági Nobel-díjat 1968-ban, fennállásának 300. évfordulója alkalmából alapította a svéd központi bank, elnevezése hivatalosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja.&nbsp;</p>

A díjat most 44. alkalommal ítélték oda. A kitüntettek száma 72, közülük 22-en kapták egyedül, 17 alkalommal ketten, 5 alkalommal hárman megosztva. Az eddigi legfiatalabb díjazott az amerikai Kenneth J. Arrow, akinek 51, a legidősebb az amerikai Leonid Hurwitz, akinek 90 évesen ítélték oda a kitüntetést - Hurwitz az összes Nobel-díjas között is korrekorder. A közgazdasági Nobel-díjasok átlagéletkora 1969 és 2011 között 67 év volt, a legtöbb kitüntetett 60 és 64 éves kora között kapta meg ezt a díjat. Az eddigi egyetlen női közgazdasági Nobel-díjas az amerikai Elinor Ostrom, aki 2009-ben vehette át a kitüntetést megosztva. Posztumusz senki nem kapott közgazdasági Nobel-díjat.

Magyar születésű tudósok közül 1994-ben az amerikai John C. Harsanyi (Harsányi János) (1920-2000) részesült megosztott közgazdasági Nobel-díjban a játékelmélet terén kidolgozott elemzésekért. Az elmúlt tíz év közgazdasági Nobel-emlékdíjasai:2002 - Az amerikai Vernon Smith és az amerikai-izraeli Daniel Kahneman azért, mert feltárták a közgazdaságtan lélektani és kísérleti kutatási eredményeinek a döntéshozatalban játszott szerepét.2003 - Az amerikai Robert Engle és a brit Clive Granger a gazdasági idősorok vizsgálatának új statisztikai módszereiért.2004 - A norvég Finn E. Kydland és az amerikai Edward C. Prescott, akik kimutatták az üzleti ingadozások mögött álló erőket, valamint a gazdaságpolitika összefüggéseit a makrogazdaság kulcsfontosságú területein.2005 - Az amerikai Thomas Schelling és az izraeli Robert Aumann a kereskedelmi és üzleti konfliktusok elkerülését segítő játékelméleti kutatásaiban elért eredményeiért.2006 - Az amerikai Edmund S. Phelps makroökonómiai elemzéseiért, amelyek hozzájárultak a gazdaságpolitika rövid és hosszú távú hatása közötti összefüggések megértéséhez.2007 - Az amerikai Leonid Hurwicz, Eric Maskin és Roger Myerson a mechanizmustervezés elméletét megalapozó munkásságáért.2008 - Az amerikai Paul Krugman a nemzetközi kereskedelem mozgásainak és a gazdasági aktivitás területi összefüggéseinek elemzéséért.2009 - Az amerikai Elinor Ostrom és Oliver E. Williamson a gazdasági kormányzással foglalkozó elemzéseiért.2010 - Az amerikai Peter Diamond és Dale Mortensen, valamint a Cipruson született brit Christopher Piassarides az egyszerre jelen levő magas munkanélküliség és a betöltetlen állások összefüggéseinek, valamint a szociálpolitikának a munkanélküliségre gyakorolt befolyásának vizsgálatáért.2011 - Az amerikai Thomas J. Sargent és Christopher A. Sims "az ok és okozat a makrogazdaságban" területén végzett empirikus kutatásaiért. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?