Macron: nem politikai döntés alapján vették őrizetbe a Telegram vezetőjét Franciaországban

Emmanuel Macron

Pavel Durov, a Telegram üzenetküldő alkalmazás orosz–francia milliárdos alapítóját és vezérigazgatójának letartóztatása Franciaországban nem politikai döntés, hanem független vizsgálat következménye – jelentette ki hétfőn Emmanuel Macron francia elnök.

Macron az X-en azt írta, hogy országa mélyen elkötelezett a véleménynyilvánítás szabadsága iránt, de „a szabadságjogokat jogi keretek között tartják fenn, mind a közösségi médiában, mind a való életben, hogy megvédjék az embereket és tiszteletben tartsák alapvető jogaikat”.

Durov letartóztatása „semmiképpen sem politikai döntés. Az ügyben a bíróknak kell dönteniük” – fogalmazott.

A párizsi ügyész közleménye szerint Durovot internetes bűncselekmény elkövetése miatt indított nyomozás keretében vették őrizetbe. A vizsgálat illegális átutalásokkal, gyermekpornográfiával, csalással, illetve azzal kapcsolatos, hogy megtagadta a hatóságokkal történő információmegosztást.

A francia rendőrség szóvivője pontosította, hogy a nyomozást a csalási ügyekkel foglalkozó országos hivatal kiberbűnözési részlege folytatja.

A francia média szombat este számolt be arról, hogy a francia és orosz állampolgársággal rendelkező Durovot őrizetbe vették a Le Bourget repülőtéren, ahová magángéppel érkezett Azerbajdzsánból. Az üzletember körözési listán szerepelt Franciaországban, egyebek között azért, mert a Telegram nem volt hajlandó együttműködni az ország hatóságaival. Párizsi sajtóértesülések szerint Durov ellen terrorizmus, kábítószer-kereskedelem, csalás és pénzmosás támogatása címén emelhetnek vádat és akár 20 év szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?