Magyar–szlovák derbi is lesz a pozsonyi olimpiai hokiselejtezőn

hoki
Pozsony |

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg Pozsonyban a jégkorongozók egyik olimpiai selejtezőtornáját, amelyen eldől, a szlovák–kazah–osztrák–magyar négyesből melyik lesz ott a 2026-os milánói téli játékokon.

A három négyes torna egyikét Pozsony kapta meg, mint a világranglista kilencedik helyezettje. A résztvevők kiléte azonban sokáig bizonytalan volt, míg a nemzetközi szövetség az év elején meg nem hosszabbította az oroszok és a fehéroroszok kizárását minden nemzetközi esményről. Így az átrendeződés után került a pozsonyi négyesbe Ausztria és Magyarország is – utóbbi eredetileg nem jutott tovább az előselejtezőből, de Fehéroroszország felszabadult helyét végül legjobb másodikként elfoglalhatta.

Érdekes

A selejtezőtorna műsora

Augusztus 29., csütörtök

14.00: Kazahsztán–Magyarország
18.00: Szlovákia–Ausztria

Augusztus 30., péntek 

14.00: Kazahsztán–Ausztria
18.00: Magyarország–Szlovákia

Szeptember 1., vasárnap

14.00: Ausztria–Magyarország
18.00: Szlovákia–Kazahsztán

A fejlődés a cél

Ezt a tényt hangsúlyozta lapunknak Majoross Gergely, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki elmondta, a meglehetősen szokatlan időpont ellenére nagy pozitívumnak tartja, hogy a játékosok a világelitbe tartozó gárdák ellen léphetnek jégre. 

„Ha a nagyobb képet nézzük, akkor örülök, mert átlagos években ilyenkor nincs esély arra, hogy a válogatott összejöjjön. Komoly riválisok ellen játszhatunk, ez nagy lehetőség a felzárkózásra, fejlődésre. Ha viszont azt nézzük, hogy olimpiai selejtezőt játszunk, tétmeccseket, akkor nem a legszerencsésebb az időpont, jóval hossszabb időszak munkáját kell most nagyon rövidre szabnom” – nyilatkozta az Új Szónak Majoross, aki Don MacAdamot váltva a poszton most fog élesben debütálni kapitányként.

Hasonlóképp a többi csapatnak is meg kell küzdenie a nyári időpontból adódó kellemetlenséggekkel. Adott esetben akár az az előny is eltűnhet emiatt, amelyet az NHL-es sztárok jelenléte hozna egy csapatnak? – tettük fel az újabb kérdést Majorossnak. 

„Azért meglepődnék, ha ez így történne – nevetett felvetesünkre a 45 éves szakember. – Nyilván benne van a pakliban, hogy a szezon legelején még születhetnek furcsa eredmények is, de pontosan tudjuk, a másik három csapat milyen játékerőt képvisel hozzánk képest. A legjobbunkat kell nyújtani, két okból is: az eredmények végett és azért, hogy a lehető legtöbbet haladjunk előre játékban. Friss szövetségi kapitány vagyok, más célom nem is lehet. Persze a lehetőség, hogy kivívhatjuk az olimpiai szereplést, nagy motiváció, de az is hatalmas plusz, hogy ilyen csapatokkal tudunk meccseket játszani.”

Majoross korábban évekig dolgozott Érsekújvárban az extraligás klubban, így jól ismeri a szlovákiai hokit, ezért meggyőződése, hogy semmilyen pluszfeszültség nem várható a pénteki szlovák–magyar derbin. 

„Egy nagyon jó hangulatú mérkőzésre készülünk, vélhetően sokan kilátogatnak majd az Ondrej Nepela jégcsarnokba, ahol öröm játszani. Annak, hogy a magyar és a szlovák válogatott találkozik egymással, különösebb jelentősége nincs. Szlovákiában mindig mindenhol szeretettel fogadtak, csupa kellemes emlékem van minden helyről” – tette hozzá Majoross.

Érdekes

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Bálizs Bence (Sarpsborg), Horváth Dominik (Fehérvár), Vay Ádám (Poprad)

Hátvédek: Fejes Nándor (Gyergyó), Garát Zsombor, Hadobás Zétény (mindkettő Iowa), Horváth Alex (Třinec), Horváth Milán (JoKP), Kiss Roland (Fehérvár), Nilsson Henrik (Kalmar), Ortenszky Tamás (Winterthur), Szabó Bence (BJAHC) 

Csatárok: Ambrus Gergő, Bartalis István, Erdély Csanád, Mihály Ákos, Németh Kristóf, Sebők Balázs, Terbócs István (mind Fehérvár), Galló Vilmos (KooKoo), Horváth Bence (Jukurit), Nemes Márton (Mora), Papp Kristóf (Lindenwood), Sofron István (BJAHC), Szongoth Domán (KooKoo), Varga Balázs (JYP) 

Jönnek a KHL-esek is

A szlovák válogatottnak, a 2022-es pekingi játékok bronzérmesének egyértelmű célja a torna megnyerése, már csak azért is, mert Juraj Slafkovský és Peter Cehlárik kivételével minden játékos a rendelkezésére áll Craig Ramsay szövetségi kapitánynak. A 73 éves kanadai szakember egy újabb idény erejéig elvállalta a csapat irányítását. 

„Szerettünk volna egy felkészülési mérkőzést is játszani, de fontosabb tényező, hogy együtt legyünk és a fiúk tudatosítsák, milyen rendszerben akarunk játszani. Ezt állandóan el kell ismételnünk nekik, másrészt mindannyian játszottak már nálam, így könnyebb dolgunk lesz – nyilatkozta Ramsay, utalva arra, hogy a klubcsapatok a felkészülés kellős közepén nem akarták korábban elengedni a hokisaikat, így nem volt értelme edzőmeccset lekötni. (A riválisok valamennyien játszottak legalább egy találkozót a pozsonyi torna előtt.)

A kerettel kapcsolatban komoly vita lángolt fel a KHL-es jégkorongozók miatt, akik behívását többen bírálták, még a válogatotton belül is. „Tudjuk, hogy különféle nézetek vannak ezzel kapcsolatban. Nekünk azt kell néznünk, hogyan lehetünk sikeresek, ebből indulunk ki. Spotszervezet vagyunk, politikai kérdéseket nem akarunk oldani – szögezte le Miroslav Šatan, a Szlovák Jégkorongszövetség elnöke. A szervezet végrehajtó bizottsága korábban a közgyűlést is megszavaztatta a kérdésben, 52% támogatta, 38% ellenezte az orosz központú bajnokságban játszók behívását, a többiek tartózkodtak.

Ezzel együtt is a házigazda a torna fő esélyese, a fogadóirodák oddsai alapján az osztrákok (6-os szorzó) és a kazahok (8x) diadala is nagy meglepetésnek számítana, Magyarországé (15x) pedig egyenesen világszenzációnak.

Ráadásul a szlovák válogatottnak már van hasonló tapasztalata: három éve nem jutott ki az olimpiára egyenes ágon, története során először kényszerült olimpiai kvalifikációra. Akkor sikeresen kezelték a nyomást Ramsay védencei, Ausztriát 2:1-re, Lengyelországot 5:1-re, Fehéroroszországot pedig 2:1-re verték. 

„Papíron mi vagyunk az esélyesek, de ez a jégen semmit nem ér. Kellemetlen, kiegyenlített meccsekre számítok. Minden egyes találkozó nagyon fontos lesz, nem lehet rossz napunk. A tengerentúli játékosok még a klubcsapataikban sem edzettek eddig, nehéz dolguk lesz főleg az első meccsen. De vannak olyan szinten, hogy megbirkózzanak ezzel és remélem, sikerül kivívnunk az olimpiai szereplést – tette hozzá Peter Frühauf, Ramsay egyik asszisztense.

Érdekes

A szlovák válogatott kerete

Kapusok: Denis Godla (Slovan), Samuel Hlavaj (Iowa), Stanislav Škorvánek (Hradec Králové)

Hátvédek: Peter Čerešňák (Pardubice), Martin Fehérváry (Washington), Mário Grman (Vlagyivosztok), Martin Gernát (Jaroszlavl), Michal Ivan (Liberec), Samuel Kňažko (Cleveland), Patrik Koch (Utah), Šimon Nemec (New Jersey)

Csatárok: Marek Hrivík (Leksands), Miloš Kelemen (Utah), Róbert Lantoši (Liberec), Adam Liška (Cserepovec), Lukáš Cingel, Kristián Pospíšil (mindketten Brno), Martin Pospíšil (Calgary), Miloš Roman, Libor Hudáček (mindketten Třinec), Pavol Regenda (Anaheim), Marián Studenič (Färjestad), Matúš Sukeľ (Litvínov), Adam Sýkora (Hartford), Tomáš Tatar (New Jersey)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?