Segítség a bűncselekmények áldozatainak

Dunaszerdahely
Dunaszerdahely |

Információs irodát nyitott a belügyminisztérium a bűncselekmények áldozatainak segítésére a Dunaszerdahelyi Járási Hivatalban. Keddenként 8.30-tól 15 óráig várják az ügyfeleket.

A magyarok által lakott területen a dunaszerdahelyi az első olyan iroda, ahol elérhető a belügyminisztérium tanácsadása a bűncselekmények áldozatainak. „El tudják képzelni, milyen nehéz helyzetbe kerülnek a bűncselekmények áldozatai, akik nem ismerik a lehetőségeiket, a jogaikat, nem tudják, kihez forduljanak? Néhányan félnek, vagy szégyellik, ami történt velük. Nekik alakítottuk ki a tanácsadó irodákatˮ – mondta Jozef Halcin, a belügyminisztérium megelőzési osztályának vezetője. Egyre többen kértek segítséget a megyeszékhelyeken, ezért más városokban is tanácsadó irodákat nyitottak. Halcin leszögezte, hogy számos szakértővel, az állami, az önkormányzati szervekkel és a civilszervezetekkel is együttműködnek. Elsősorban szociális, pszichológiai és jogi tanácsadással próbálják támogatni az áldozatokat. Az ingyenes tanácsadást úgy jellemezte, mint egy irodaház portáját, ahol útba igazítják a segítséget igénylő személyt. Legyen szó akár gazdasági bűncselekmény gyanújáról, családon belüli erőszakról vagy visszaélésről. A belügyminisztérium tanácsadói meghallgatják a panaszt, majd utánanéznek, kihez fordulhat az ügyfél, tájékoztatják őt a lehetőségeiről. A probléma azonosítása után olyan szolgáltatásokat kínálnak neki, amelyek elérhetők az áldozatnak, erről egy térkép is készült a www.prevenciakriminality.sk honlapon. Együttműködnek. „Elmagyarázzuk, mikor milyen lehetőségeik vannak a klienseknek, milyen lépéseket kell megtennie a panasza kezeléséértˮ – folytatta Jozef Halcin. Dunaszerdahelyen a legtöbben a régióra jellemző bűncselekmények miatt keresik fel az irodát, a leggyakrabban fenyegetések, szexuális visszaélés, gazdasági csalások ügyében. A nagyszombati irodában megfordult ügyfelek közül a legtöbben jogi tanácsadást kértek. 

A belügyminisztérium tájékoztatásából kiderül, hogy leggyakrabban 60 év feletti, valamint 18 és 60 év közötti polgárok kérnek segítséget. Polgárjogi viták, csalások, családjogi viták ügyében segítettek a legtöbbször a régióban élőknek, de a családon belüli erőszak is gyakran felmerülő probléma. Ha olyan esettel kapcsolatban kérnek segítséget, amelyben felmerül a bűncselekmény gyanúja, az iroda alkalmazottai értesítik a rendőrséget.

Dunaszerdahely közelében nem volt elérhető hasonló segítségnyújtás, ugyanis Nagyszombatban van a legközelebbi iroda, emiatt is döntöttek úgy a belügyminisztérium munkatársai, hogy a járási székhelyen is megnyitják a tanácsadást. Egyelőre azonban csak szlovákul elérhető a segítségnyújtás, de Halcin, valamint Michal Deraj, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal vezetője is azt ígérte, hogy ha szükség van rá, gondoskodnak tolmácsról azoknak az ügyfeleknek, akik nem tudják kifejezni magukat. Javasolt előre jelezni a megoldásra váró problémát az iroda munkatársainak, a 0908/796448-as számon tudnak bejelentkezni az érdeklődők. A tanácsadáson kívül kampányokkal, nyilvános beszélgetésekkel is igyekeznek csökkenteni a bűncselek-mények számát és növelni a lakosság tájékozottságát a régióban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?