Szlovákia 160 ezer adag Szputnyik V vakcinát ad el vagy adományoz

igor matovič szputnyik

Szlovákia 160 ezer adag Szputnyik V vakcinát ad el vagy adományoz, elsősorban nyugat-balkáni országoknak. 

Keddig (június 22.) 14 214-en jelentkeztek a nem regisztrált vakcinára. Eddig 8004 embert oltottak be az orosz oltóanyaggal. A kormány szerdai ülésén döntött arról a javaslatról, hogy a Szputnyik V vakcinát harmadik országokkal kötött kétoldalú megállapodások alapján értékesítse vagy eladományozza.

„Tekintettel a járványügyi helyzet súlyosságára és az országok közötti kölcsönös együttműködés szükségességére ahhoz, hogy a COVID-19-járvány terjedését lelassítsuk, a nyugat-balkáni országok megsegítésére a Szputnyik V vakcina adományozását javasoljuk. Ugyanakkor azt ajánljuk, hogy a harmadik országok érdeklődésére további vakcinákat kínáljunk eladásra, hozzájárulva ezzel a világjárvány hatásainak csökkentéséhez" - olvasható a jóváhagyott dokumentumban.

Argentína is érdeklődik a Szputnyik V vakcina megvásárlása iránt, az adományozás iránt pedig Bosznia-Hercegovina, valamint Észak-Macedónia és Albánia. Montenegró szintén érdeklődik az oltóanyag megvásárlása vagy adományozása iránt egy államközi megállapodás formájában.

A javaslatot az SaS is észszerű megoldásnak tartja, a párt korábban bírálta a nem regisztrált orosz vakcina megvásárlását. Richard Sulík, a liberálisok vezetője, gazdasági miniszter a kabinet ülése után megerősítette, hogy az SaS mindhárom minisztere megszavaz-ta a javaslatot. „Többször elmondtam, hogy az orosz vakcina megvásárlása nagy baklövés volt, de előre kell tekintenünk, és el kell döntenünk, mi legyen a vakcinával, még mielőtt lejár a szavatossága. Ezért is szavaztuk meg az eladásról vagy az elajándékozásról szóló javaslatot" – mondta Sulík.

Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt) a kabinet ülése után elmondta, a kormány felmérte, mennyi orosz vakcinára van szükségünk. „Ha az egészségügyi minisztérium úgy találja, hogy többlet van belőle, akkor dönthetünk úgy, hogy segítünk másoknak" - magyarázta. Hozzátette, ha döntés születik arról, hogy Szlovákiában fölösleg van a vakcinából, döntés születik arról, mely országokba kerüljön az oltóanyag. „Ezek elsősorban a Nyugat-Balkán országai, valamint Ukrajna" – mondta a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a felesleges orosz oltóanyagot eladják-e vagy eladományozzák, a külügyi tárca vezetője azt válaszolta, „ha van olyan partner, aki a vásárlás iránt érdeklődik”, akkor természetesen ezt részesítik előnyben. Korčok szerint ha nem tudunk mit kezdeni az oltóanyaggal, akkor inkább az adományozást kell választanunk, még mielőtt lejár a szavatossága.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?