A hőszigetelésre nyújtott támogatással kapcsolatos gyakori kérdések és válaszok

hőszigetelés

A családi házak hőszigetelésével és az e célból nyújtott állami támogatással kapcsolatban számos kérdés merül fel. Az alábbiakban megválaszolunk néhányat.

1. Van egy családi házam, amely lakáscélokat szolgál. Jelenleg a felnőtt fiam használja, de nem rendelkezik ott állandó lakhellyel, és háztulajdonosként én sem oda vagyok bejelentve. Jelenleg senkinek nincs ott állandó lakhelye. Igényelhetem az állami támogatást így is, vagy előbb valaki jelentkezzen be oda állandó lakhelyre?

A hatályos vonatkozó törvény nem írja elő, hogy az állami dotációból hőszigetelt házban valakinek állandó lakhellyel kell rendelkeznie. A kérvény elbírálásakor nem mérvadó, hogy a támogatásért folyamodó személynek van-e ott állandó lakhelye, csak az fontos, hogy az igénylő az ingatlan tulajdonosa legyen, és a házat lakáscélokra használják.

2. A férjem vállalkozói engedélyén a házunk szerepel a cég székhelyeként, de tényelegesen nem használja vállalkozásra, ugyanis a férjem hegesztőként dolgozik. Igényelhetjük az állami dotációt?

Ha a hőszigetelt házban csak a vállalkozás székhelye van, és bizonyíthatóan kizárólag lakáscélokra használják, igényelhetik az állami támogatást. A kérvényhez csatolni kell egy nyilatkozatot arról, hogy a házat csakis lakáscélokra használják. A minisztérium ezt a hozzáférhető források alapján ellenőrizni fogja.

3. Kiváltottam a vállalkozói engedélyt, és jelenleg a családi házunkból működtetem az internetes üzletemet. Jól értelmezem, hogy nem vagyok jogosult a dotációra?

Ha ténylegesen a családi házból üzemelteti a vállalkozását, nem igényelheti a családi házak hőszigetelésére nyújtott támogatást.

4. Igényelhető az állami támogatás olyan családi házra, amely hőszigetelését még 2015-ben önerőből, speciális engedéllyel rendelkező kivitelező cég nélkül valósítottam meg?

A dotációt olyan munkákra lehet kérni, amelyeket 2014. december 31. után kezdtek el, és amelyeket akár önerőből is végeztek. Ugyanakkor a többi kötelező melléklettel együtt a kérvényhez csatolni kell az alkalmazott hőszigetelő rendszer gyártója által kiadott nyilatkozatot a rendszer paramétereiről.

5. Kaphatok támogatást, ha a hőszigetelést végző szlovákiai cég Lengyelországban gyártott ablakokat szállít és szerel be, vagy kizárólag hazai gyártóktól származó ablakot lehet használni?

A dotáció megítélése szempontjából nem mérvadó, hogy a felhasznált alapanyagokat és egyéb termékeket, berendezéseket hol állították elő.

6. Két évvel ezelőtt vettünk egy házat, amelynek a használatbavételi engedélye 1960-ból származik. Mi most teljesen felújítjuk. Kapunk majd új használatbavételi engedélyt, de a házszám ugyanaz marad. Kaphatunk állami támogatást?

Az említett információk nem jelentenek akadályt az állami támogatás megszerzése szempontjából. Feltehetően olyan házat vettek, amelyet 1960-tól családi házként lakáscélokra használtak, és ez szerepel a tulajdonlapon is.

7. Olyan házra is jóváhagyják az állami támogatást, amelyet nem laknak egész évben, hanem inkább üdülésre, rekreációs célokra használnak?

Ha a vitatott ingatlant családi házként, és nem rekreációs épületként használták, valamint ez szerepel a használatbavételi engedélyen, sőt a kataszteri hivatalban is családi házként tartják nyilván, akkor igényelhető rá dotáció.

(sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?