Hasznos tanács

Gyorsan elfogyhat az állami támogatás

Július 1-jétől lehet pályázni az A0 energiaosztályú családi házak hőszigetelésére nyújtott állami támogatásra. Az előnyös dotációs program második fordulóját május közepén hirdette meg a közlekedési minisztérium. A támogatás összege legfeljebb 8 ezer euró.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. június 20. 13:23

Az A0 energiaigényű családi házak hőszigetelésére 8 ezer euró dotációt hagyhatnak jóvá
Az A0 energiaigényű családi házak hőszigetelésére 8 ezer euró dotációt hagyhatnak jóvá. - Fotó: Shutterstock

A dotációs programmal a lakosokat környezetbarát és energiatakarékos házak építésére próbálják ösztönözni. Pályázni elméletileg szeptember végéig lehet, gyakorlatilag azonban várhatóan pár nap, legfeljebb pár hét alatt elfogy a pénz, és az első 200 igénylés regisztrációját követően leállítják azok fogadását. Ebből kifolyólag a benyújtást nem éri meg halogatni, tanácsos mindjárt július 1-jén regisztrálni.

Két változás

Tavaly októberben a parlament módosította az épületek energiahatékonyságáról szóló törvényt, és némileg változtak az állami dotáció kritériumai. A régi törvény szerint a támogatást lehetett utólag a 2014. december 31. után hőszigetelt házakra is igényelni. A jelenleg hatályos szabályok értelmében a használatbavételi engedély nem lehet a kérvény benyújtásától számított két évnél régebbi. Vagyis az idén benyújtott kérvények esetében az említett engedélyen csak 2018–2020-as dátum szerepelhet. Ezen kívül pontosították a több pénzintézetből finanszírozott munkákra vonatkozó kritériumot is. A módosítás szerint a csaknem A0 energiaigényű családi házra csak akkor hagyható jóvá állami támogatás, ha az épületre ugyanezen törvény alapján a Lakásfejlesztési Alapból, illetve az Európai Unió által finanszírozott egyéb program keretében már nem nyújtottak valamilyen dotációt.

Az állami támogatással kapcsolatban felmerülő gyakori kérdések és válaszok

2020. június 20. 14:10

Az állami támogatással kapcsolatban felmerülő gyakori kérdések és válaszok

Feltételek

A hozzájárulás megítélésének egyik fontos feltétele, hogy az adott családi ház Szlovákia területén található, új építésű (azaz a használatbavételi engedély két évnél nem régebbi), és kizárólag lakáscélokra használják. Továbbá: a házra, sem annak valamelyik műszaki berendezésére még nem hagytak jóvá semmilyen állami hozzájárulást. Az épület teljesen vagy csaknem A0 energiaigényű, azaz a legfőbb energiaforrása A0 energiaosztályú, és a felhasznált igen kis mennyiségű energia számottevően az épületben vagy annak közelében termelt megújuló energiából származik. A ház konstrukciójának összhangban kell lennie a csaknem nulla energiaigényű objektumokra vonatkozó műszaki előírásokkal. A ház alapterülete is korlátozott: nem lépheti túl a 200 négyzetmétert.

Ügyintézés

Első lépésként ellenőrizni kell, hogy a családi ház megfelel-e a támogatás feltételeinek. Ha még nem rendelkezünk használatbavételi engedéllyel, előbb azt kell elintézni, majd a házat be kell jegyeztetni a kataszteri hivatalban. A tulajdonjogi viszonyok ellenőrzése céljából fontos, hogy a használatbavételi engedéllyel rendelkező épület a dotációt igénylő kérvény benyújtásának idejében szerepeljen a tulajdonlapon. Nem elég, ha csak az építkezés van bejegyezve. A következő a teendő: össze kell gyűjteni a szükséges iratokat, a kérvény kötelező mellékleteit. A következő dokumentumok kellenek: az eredeti projektdokumentáció vagy a hitelesített másolata, a használatbavételi engedély eredetije vagy hiteles másolata, a ház fotódokumentációja, valamint az épület energetikai tanúsítványa, illetve annak a száma. Ezen kívül szükség van még a társtulajdonosok, illetve a házastárs írásos beleegyezésére a hőszigetelésbe, valamint a felhatalmazásukra, hogy az igénylő a nevükben intézkedhet.

Az állami támogatást elektronikus kérvénnyel kell igényelni a www.byvajteusporne.sk honlapon a kérvények beadása (podávanie žiadostí) szekcióban. A kérvényt csak akkor lehet kitölteni, ha még aktív a pályázati felhívás, azaz még nem telt be a keret (legfeljebb 200 igényt fogadnak el). Az online nyomtatvány kitöltése és elküldése után azt ki kell nyomtatni, alá kell írni és a kötelező mellékletekkel együtt legkésőbb 10 napon belül papír formában is el kell juttatni a közlekedésügyi minisztériumba. Feladható postán, vagy leadható a tárca iktatójában, munkanapokon 8:00 és 15:30 óra között. A szaktárca címe: Ministerstvo dopravy, Námestie slobody 6., P. O. BOX 100., 810 05 Bratislava.

A kérvényeket a beérkezés sorrendjében fogják elbírálni. Ellenőrzik, hogy minden melléklet megvan-e, ha valami hiányzik, felszólítanak a pótlására, amit legkésőbb 10 napon belül meg kell tenni, ellenkező esetben leállítják a kérelem elbírálását. Ha mindent rendben találnak, jóváhagyják a dotációt, és az erről szóló határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül lehet a döntés ellen fellebbezni. Miután a határozat jogerőre lép, 30 napon belül átutalják a pénzt a megadott számlaszámra. A támogatás legfeljebb 8 ezer euró lehet.

(sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Költségvetési Tanács

Ami a pénzszórást illeti, az előző kormányok jócskán túllőttek a célon

Richard Sulík

Megvitatják Sulík tervét a szakértők, de nem helyeslik az erők megosztását

Tallós

Összefogtak az önkéntesek a kastélyért

Viera Kováčiková
Frissítve

Kováčiková lemond ügyészi posztjáról és távozik a Főügyészségről

NAKA k
Frissítve

Őrizetbe vett öt személyt a NAKA, köztük a SIS kémelhárításának egykori főnökét

hajléktalan k

Európai Parlament: a lakhatáshoz való jog alapvető emberi jog

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.