Hasznos tanács

Az állami támogatással kapcsolatban felmerülő gyakori kérdések és válaszok

Az állami támogatással kapcsolatban számos kérdés fogalmazódik meg.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. június 20. 14:10

pénz euró
- TASR-felvétel
Gyorsan elfogyhat az állami támogatás

2020. június 20. 13:23

Gyorsan elfogyhat az állami támogatás

A leggyakrabban felmerülőkből és legérdekesebbekből szemezgettünk.

1. Külföldi állampolgár vagyok, Szlovákiában átmeneti lakhellyel rendelkezem. A feleségemmel felépítettünk egy házat. Mi is igényelhetjük a támogatást?

A hatályos norma értelmében az jogosult a dotációra, aki az Európai Unió vagy az EU-val szerződött ország állampolgára, háztulajdonos és Szlovákiában állandó lakhelye van.

2. Házastársak vagyunk, a házunkat még az összeházasodásunk előtt építettük. A tulajdonlapon fele-fele tulajdonrészünk van. Férjfeleségként vagy társtulajdonosokként töltsük ki a kérvényt? Továbbá, a feleségemnek már új állandó lakhelye és új személyi igazolványa van, amelyben már az új címe (az adott családi ház) szerepel.

A tulajdonlap szerint mindegyikük a ház felének a tulajdonosa, ezért a társtulajdonosok beleegyezéséről szóló nyomtatványt kell kitölteniük (Písomný súhlas spoluvlastníkov s podaním žiadosti a plnomocenstvo na zastupovanie v konaní o poskytnutí príspevku, prijímanie doručovaných písomností týkajúcich sa konania a na vyplatenie poskytnutého príspevku). A felesége az adatok megadásakor természetesen a tényleges, vagyis az adott családi házban levő állandó lakhelyét adja meg.

3. A családi házunk osztatlan házastársi vagyonnak minősül. Melyikünknek kell kérvényezni az állami támogatást?

Bármelyikük igényelheti, a másik házastárs pedig írásos beleegyezését adja, hogy egyetért a kérvény benyújtásával. A beleegyezésen hitelesített aláírásnak kell lennie.

4. Kiváltottam a vállalkozói engedélyem, és a családi házunkból működtetem az internetes üzletemet. Jól értelmezem, ezért nem vagyok jogosult a dotációra?

Abban az esetben, ha valaki a családiházban végzi a vállalkozását, nem igényelheti erre a házra az állami támogatást.

5. Két házam is van, melyek A0 energiaosztályúak, és mindkettő használatbavételi engedélyét 2019-ben állították ki. Szomszédos telkeken épültek, van külön házszámuk. Egyszerre mindkét házra igényelhetek dotációt?

A hatályos törvény nem köti ki, hogy a háztulajdonos egyszerre hány családi házra adhat be kérvényt. Ha teljesíti az összes törvényes feltételt, ugyanazon pályázati felhívás keretében ugyanaz az igénylő egyszerre több kérvényt is benyújthat.

6. A családi házamat eredetileg A1 energiaigényűnek tervezték, de menet közben változtattunk rajta, és végül magasabb standardúnak kivitelezték, vagyis megfelel az A0 energiaosztályú normáknak, amit energetikai tanúsítvány is igazol. Ez így rendben van? Vagy már az eredeti projektdokumentációban is A0 energiaosztálynak kell szerepelnie?

A kivitelezés során végrehajtott változások miatt nem kell módosítani a projektet. Jó lenne azonban, ha az említett változásokat leírná külön levélben, hogy a kérvény elbírálása során ne legyenek félreértések az energetikai tanúsítvány és a projektdokumentáció összevetésekor.

7. Szeretném eladni az A0 energiaigényű házamat, melyre állami dotációt intéztem. Vissza kell adnom az állami támogatást?

A dotáció jóváhagyása után nincs olyan feltétel, hogy a házban minimum mennyi ideig kell lakni, vagy mennyi ideig kell birtokolni, úgyhogy a dotációt nem kell visszaadnia.

8. Ikerházra is igényelhető a támogatás?

Az összes feltétel teljesítése esetén nem meghatározó, hogy különálló építményről vagy ikerházról van-e szó. Ikerház esetében igazolni kell, hogy jogilag két önálló családi házról van szó, és mindegyiknek van saját házszáma. Ezt a kataszteri hivatalban is ellenőrizni fogják. Amennyiben egy házról van szó, melyben két lakás van, a ház egészének meg kell felelnie a törvényes kritériumoknak.

9. Vannak valamilyen speciális követelmények a családi házat megépítő céggel szemben, hogy megkaphassam a dotációt?

A csaknem nulla energiaigényű házra adható dotáció szempontjából nincs semmilyen követelmény a családi házat felépítő céggel szemben. A minisztérium nem vizsgálja, hogy ki építette fel, úgyhogy a kivitelező kiválasztása teljesen a tulajdonos hatáskörébe tartozik.

Szlovák–magyar szótár

  • kolaudácia stavby – épület műszaki átadása-átvétele
  • kolaudačné rozhodnutie – használatbavételi engedély
  • projektová dokumentácia – építészeti-műszaki tervdokumentáció
  • stavebné povolenie – építési engedély
  • tepelnoizolačný systém – hőszigetelő rendszer
  • zateplenie – hőszigetelés
  • čestné vyhlásenie – becsületbeli nyilatkozat
  • licencia – működési engedély
  • osvedčenie – tanúsítvány

(sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 27 beteg elhunyt, 1526 új fertőzöttet találtak pénteken

Branislav Gröhling

Gröhling: Nem tudjuk megoldani az egész országban az iskolások tesztelését

koronavírus-vakcina

Virológus: a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás

koronavírus kína

WHO: erősen spekulatív lenne azt állítani, hogy a vírus nem Kínában jelent meg

koronavírus Magyarország

Meghalt 152 beteg, 6268-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

José Mourinho

Mourinho úgy véli, hogy a bajnoki cím megszerzése miatt nyomás lesz a Chelsea-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.