Két hét múlva indul a tesztelés a határon

határátkelő
Pozsony |

Az országos koronavírus-tesztelés második fordulója után egy héttel egyes határátkelőknél bevezethetik a koronavírus-tesztelést, de az átkelők számát is csökkenthetik.

Az országos tesztelés második fordulója után még egy hétig, november 15-ig nem rendelik el a határátkelők ellenőrzését. Ennek ellenére a Szlovákiába külföldről érkező személyekre is vonatkozik, hogy a szabad mozgásukhoz negatív teszteredménnyel kell rendelkezniük. Egy eseteges ellenőrzés során ezt megfelelő dokumentummal  kell igazolniuk a rendőröknek, ellenkező esetben megsértik a kijárási tilalmat, amiért akár 1659 eurós büntetést is kaphatnak. 

Ukrán kísérlet
Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár lapunknak elmondta, a jövő héten a szlovák–ukrán határon elindítják annak a módszernek a tesztelését, amit november 15-e után a többi határon is alkalmazni szeretnének. Az átkelőkön tesztállomásokat állítanak fel, az Ukrajnából érkezőket a határon antigéntesztnek vetnék alá. Ennek eredményétől függetlenül azonban karanténba kell vonulniuk, amelynek ötödik napján egy jóval pontosabb PCR-tesztet is elvégeznek rajtuk. Ezzel ellenőrizve az antigéntesztelés hatékonyságát. „Ha ez a tesztüzem beválik, akkor ez alapján eldöntjük majd, hogy november 15-e után mi legyen a többi határral” – mondta Klus. Hozzátette, az antigéntesztek határon való elvégzésével magánvállalatokat szeretnének megbízni, ami egyben azt is jelentené, hogy a vizsgálatért fizetni kellene. „Ha figyelembe vesszük, hogy a PCR-tesztek ára 60-70 euró körül van, akkor az antigénes vizsgálatot ennek a nagyjából a tizedéért végezhetik el” – mondta az államtitkár azzal, hogy még nem tudni pontosan, mennyibe kerül majd a teszt.

Több lehetőség van
Klus szerint egyes határszakaszok november 15-e után is a megszokott módon nyitva maradhatnak, máshol antigénes tesztelés után lehet majd belépni, de az is terítéken van, hogy lecsökkentenék az átkelők számát és egyben minden ilyen ponton elrendelnék az országba érkezők tesztelését. Kifejezetten a magyar–szlovák határra vonatkozóan az államtitkár elmondta, három alternatíva lehetséges: az első szerint a szlovákiai oldalon semmiféle ellenőrzést nem vezetnének be, hiszen Magyarország a következő hetekben is fenntartja a határzárat. Ez a zár a gyakorlatban azonban nem vonatkozik a Szlovákia és Magyarország között közlekedő szlovákiai állampolgárokra. A másik alternatíva, hogy az átkelők egy részét lezárnák, amelyek pedig nyitva maradnának, azokon antigéntesztekkel vizsgálnák az országba érkezőket. „A harmadik alternatíva, hogy a magyar–szlovák határon minden átkelő nyitva maradna, de némelyeken antigéntesztelés után lehetne belépni, míg a többit nyitva tartanánk azok számára, akik Magyarországon végzett negatív PCR-teszttel rendelkeznek” – magyarázta az államtitkár azzal, hogy a jövő héten döntenek arról, melyik megoldást választják. Ha csökkentik a határátkelők számát, akkor Klus szerint azok maradhatnak biztosan nyitva, amelyek a nemzetközi teherforgalom számára is fontosak. 

Az ingázók
Az államtitkár arról is beszélt, amennyiben korlátozzák a határátlépést, akkor az ingázók, a hosszabb időszakokra kiutazó vendégmunkások és a diákok valamilyen kivételt kapnának. Számukra nem lenne kötelező minden határátlépés során a teszt elvégzése. Klus szerint azt szeretnék, ha az ebbe a csoportba tartozó személyek kéthetente teszteltetnék magukat. „Amit, ha Szlovákia területén vannak, ingyen is elvégeztethetnek a járásközpontokban felállított mintavételi pontokon” – tette hozzá. Az ingázók és a vendégmunkások esetében nem szabnának határt annak, hogy a szomszédos országba milyen messzire járnak be dolgozni. A Szlovákiába érkező ingázók és vendégmunkások azonban csak egy 30 kilométeres sávban tartózkodhatnának. Az ingázó, vagy vendégmunkás státuszt munkaszerződéssel kellene majd igazolni. 

Klus elmondta, a temetések, keresztelők és hasonló rendezvények esetén a külföldről érkező személyek kivételt kérhetnek a Közegészségügyi Hivataltól. Így negatív teszteredmény nélkül is beléphetnek az országba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?